Debat: Hvordan får vi bedre skoler i kommunen?

Vores lærere har haft kommunens højeste sygefravær på grund af stress og en svær proces med inklusion og skolereform.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Af Jeppe Hedegaard Sørensen (R), byrådskandidat i Kalundborg Kommune

Vi gør det for dårligt i dag. 

Vores karaktergennemsnit er tæt ved en karakter lavere end landsgennemsnittet. Det springer i øjnene, at vi har en gennemsnitslig klassekvotient på bare 19, hvilket jo burde være perfekt for god læring, når landsgennemsnittet er 22. Det koster cirka det samme som landsgennemsnittet, 66.000 kroner pr. barn, at drive skole i Kalundborg Kommune, så hvor er galt? 

Det der er galt er, at vores lærere har haft kommunens højeste sygefravær på grund af stress og en svær proces med inklusion og skolereform. Dertil kommer, at vi bruger mange penge på meget små klasser og mursten. Kommunens skoler har siden kommunalreformen ligget meget ulige fordelt ud over kommunen i forhold til, hvor folk bor samt, hvor infrastrukturen er god.

Vi må handle.

For et godt skolevæsen er for vigtigt til, at vi kan lade være. Det har betydning for bosætningen, da tilflyttere kigger på det. Det har betydning for vores udgifter til sociale ydelser, når børnene bliver store. Det har betydning for arbejdsmiljøet på skolerne. Det har betydning for vores børns trivsel og meget mere.

En vigtig nøgle til at få succes er, at vi gør det i samarbejde. Derfor skal vi have genskabt en god samarbejdsånd med Danmarks Lærerforening og BUPL. Radikale Venstre foreslår, at vi laver en samarbejdsaftale, hvor vi i fællesskab kigger på emner som vilkår som flekstid, rekruttering, inklusion og efteruddannelse. Det vil også være ønskeligt, at vi kan lave brede aftaler i byrådet om et så vigtigt et emne.

Når vi snakker inklusion, så skal kommunen være mere serviceorienteret over for forældrene. 

Forældrene skal få følelsen af, at de bliver hjulpet rundt i systemerne. Hvis en sagsbehandler stopper på en sag, så skal lederen kontakte forældrene med besked om, at der er en ny sagsbehandler på sagen. Forældrene skal ikke får oplevelsen af et system, hvor de er ligegyldige. 

Vi skal vise, at vi har de rigtige ressourcer. Derfor skal den store knowhow i inklusionscentre og på Sigrid Undset Skolen være mere tilgængelig ude på skolerne. Lærerne må ikke få følelsen af, at deres udfordringer med et barn ikke kan løses.

Tallet 19 kan jeg ikke genkende fra mine børns skole Herredsåsen, hvor klasser på 28 ikke er ualmindelige. Forklaringen er, at mange klasser er meget mindre end landsgennemsnittet på 22, ligesom vores skoler er gamle utætte og vedligeholdelsestunge, hvilket er rigtig dyrt. 

Da vi tildeler de fleste penge til skolerne efter først og fremmest antallet af oprettede klasser, er det meget forskel på, hvor mange penge vi som kommune bruger på børnene. Et barn på en skole med store klasser får meget mindre for skattekronerne, end en skole med små klasser gør.

Vi vil bruge færre penge på vedligehold, drift og mursten. Derfor vil jeg og det Radikale Venstre udvikle vores skolesystem. Radikale Venstre har konkret foreslået at flyve lidt op i helikopteren og kigge på, hvor vi kan ligge en ny skole, der ikke bare udvikler skolen men et helt område. 
Vores første forslag er at bygge en ny skole mellem Gørlev og Kirke Helsinge. Den kan for eksempel bygges tæt ved rundkørslen på Slagelsevej, hvor infrastrukturen er god.

Vi er overbeviste om, at nye skoler betyder meget for fagligheden og trivslen. Vi kan placere dem, så vi udnytter vores ressourcer bedre i forhold til vores demografi. Vi er overbeviste om, at vi kan løfte et helt område omkring Gørlev og Kirke Helsinge. Det vil blive meget attraktivt for bosætning, så en ny skole bør også følges op med planer for udstykning i området ved skolen.

Når vi vil udvikle, så er vi er helt klar over, at vi har flere mindre skoler i landsbyer, som næsten for enhver pris skal bevares som for eksempel Sejerø og Buerup.

Debatindlægget er ikke udtryk for TV ØST’s holdning men udelukkende den pågældende debattørs.

DELTAG I DEBATTEN

Send dit debatindlæg forsynet med navn, adresse, parti eller liste, eventuelt stilling, telefonnummer og foto til: debat@tveast.dk

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere.

 


Nyhedsoverblik