Debat: Fremtiden er nu med førerløs transport

Folk rystede også på hovedet af biler og fly, da de blev udviklet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Af Nicolaj T. Sørensen (S) Vordingborg Kommune

Førerløse busser er allerede en del af hverdagen, hvis vi ser på gaderne i Washington DC, Helsinki og endda i nogle danske kommuner såsom Vesthimmerland, Hørsholm og fra næste år Aalborg Øst.

Så spørgsmålet er, hvorfor gør vi ikke det samme i Vordingborg?

De førerløse busser kan køre 25 og deromkring i timen, og er udstyret med avancerede GPS-systemer, 3D-kamera og sensorer, så disse små busser med plads til cirka 15 passagerer kan køre via stierne og være med til at reducere trafiktiden i storbyerne. De kan hente ældre borgere fra deres lejligheder og køre dem ud at handle og generelt komme rundt omkring på en måde, som de store busser ikke kan.

Hvis ikke det er godt nok i sig selv, så kan disse små busser også være med til at gavne miljøet, fordi de er eldrevne. Det vil på sigt forhindre den forurening, der ville komme i byerne ved den konstante kørsel af busser og biler.

Derudover vil busserne, grundet at de er førerløse, selvfølgelig også holde sig indenfor færdselsloven, hvilket på længere sigt, forhåbentligt, vil være med til at reducere trafikuheld og måske på længere sigt de dødsfald, som kan komme som følge af trafikuheld.

Argumentet imod ville nok være, at teknologi er usikkert og ikke til at stole på.

Men hvis det er din bekymring, ja så kan jeg sådan set kun give dig ret, men - og det er et stort men, fordi jeg synes, det er vigtigt at pointere, at jeg selvfølgelig ikke ville foreslå at dette skulle indføres overalt i kommunen med det samme.

Jeg forestiller mig, at vi skulle starte med at indføre de førerløse busser i yderområderne ved en prøveordning og igennem de data, vi indsamler via disse prøveordninger, kunne beslutte, hvorvidt de førerløse busser skal implementeres andre steder.

Og hvis de indsamlede data viser, at det ikke fungerer, skal vi selvfølgelig stoppe. Fremskridt er ikke altid positivt, men når det er, så skal vi bruge det så meget som muligt.

Folk rystede også på hovedet af biler og fly, da de blev udviklet. Jeg synes, at det ville være en skam, hvis vi med samme forstokkede holdning som vores forgængere nægtede at se mulighederne ved dette grundet en malplaceret skepticisme af teknologi og fremskridt.

DELTAG I DEBATTEN

Send dit debatindlæg forsynet med navn, adresse, parti eller liste, eventuelt stilling, telefonnummer og foto til: debat@tveast.dk

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere.

Nyhedsoverblik