Debat: Folkesygdommene ’æder’ vores budgetter

Folkesygdomme koster dyrt i regionerne, og derfor skal der mere fokus på forebyggelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Af Bodil Sø (V), regionsrådsmedlem, Region Sjælland

Vi er nødt til at forholde os til, at de store ’folkesygdomme’ bruger en stor del af vores budgetter på sundhedsområdet. For eksempel bruger 1% af borgerne 30% af sundhedsudgifterne, som primært er inden for de store folkesygdomme som hjerte-karsygdomme, KOL, diabetes, forebyggelige kræftsygdomme, osteoporose, muskel-skeletlidelser, psykiske lidelser samt overfølsomhedssygdomme.

Med langt mere fokus på forebyggelse samt nye arbejdsmetoder, innovation og datasammenkørsler kan vi frigøre mange ressourcer fra denne ene procent af borgerne, der i stedet kan bruges til borgere, der også har brug for behandling og pleje. 

Staten har fordelt ansvaret for sundhedsområdet, så kommunerne skal sørge for forebyggelse, og regionerne skal sørge for behandling. Det er ikke lige populært at sige i alle kredse, at vi i høj grad også selv har et ansvar som mennesker, ved ikke at føre en overdreven livsstil, som vi ved kan risikere at gøre os syge. Fremover vil vi som samfund nemlig blive gevaldigt udfordret ved, at vi bliver langt flere ældre borgere og langt færre i den arbejdsdygtige alder.

Derfor er vi nødt til at finde ud af at bruge skatteborgernes penge mere effektivt for at sikre behandling og pleje nok til alle borgere. Den opgave er jeg meget optaget af i mit hverv som regionsrådsmedlem, og jeg mener ikke, at vi bare kan råbe op om flere penge til sundhedsvæsnet.

I stedet skal vi arbejde meget mere med sammenhænge og nye innovative veje. Derfor nytter det ikke at stemme på kandidater til regionsvalget, der ikke forholder sig realistisk til denne problemstilling, ellers vil økonomien og hænderne ikke række i fremtiden.

Jeg er glad for, at vi har mange gode erfaringer med projekter, der nu udrulles i hele Region Sjælland, som både giver patienten mere værdi og sparer unødige indlæggelser. Det er den vej vi skal forsætte ad i endnu højere grad.

Debatindlægget er ikke udtryk for TV ØST’s holdning men udelukkende den pågældende debattørs. 

DELTAG I DEBATTEN

Send dit debatindlæg forsynet med navn, adresse, parti eller liste, eventuelt stilling, telefonnummer og foto til: debat@tveast.dk

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte og redigere.

Nyhedsoverblik