De unge kvinder dropper yderområderne og rykker til byerne

Kvinder søger til storbyen for at få uddannelse og karriere, mens mændene kobles af og bliver i provinsbyerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hverken det landlige liv i yderområderne eller ligusterhækkene i provinsbyerne lader til at være noget, der tiltaler unge kvinder i 20'erne.

Pigerne søger til universitetsbyerne og efterlader de jævnaldrende mænd derhjemme. Det betyder, at 69 kommuner oplever mindst ti procent flere mænd end kvinder i aldersgruppen 20-29.

Det viser en ny undersøgelse fra Momentum.

Spørger man Rasmus Ole Rasmussen, lektor ved Institut for Mennesker og Teknologi på RUC, skyldes det, at kvinderne søger flere udfordringer.

- Det er ikke kun, fordi kvinderne flytter væk for at tage uddannelse, det er også fordi, de ikke har noget at komme tilbage til.

- I mange byer forsvinder en stor del af serviceudbuddene, fordi der centraliseres. Det betyder, at muligheden for at udnytte sine kvalifikationer på arbejdsmarkedet er forsvundet mange steder, siger han til Ritzau.

I 2008 lavede Momentum en undersøgelse, der viste, at udkantskommunerne oplevede at kvinderne flyttede. Rasmus Ole Rasmussen tror, at årsagen er, at mændene kobles af på uddannelsesfronten.

- Hvis man skal flytte sig, så kræver det for det første nogle kvalifikationer, og det kan være svært for dem at følge med i, hvad der skal til for at være på arbejdsmarkedet, siger han.

/ritzau/

 


Nyhedsoverblik