De købte øen for 18.456 rigsdaler - i dag fejrer de friheden

Det er 250 år siden, at beboere på Bogø købte øen af kong Christian den 7. Jubilæet fejres med pomp og pragt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I 1700-tallet var det mest af alt ludfattige bønder, der boede på Bogø mellem Sjælland og Falster. Som så meget andet jord i Danmark var Bogø krongods under kong Christian 7. og dermed kongens bersolige ejendom.

Bønderne havde ikke meget at give af - men også dengang var der et særligt sammenhold på Bogø.  Derfor gik bønderne i 1769 sammen for at købe øen af kongen.

Prisen lød på 18.456 rigsdaler svarende til mere end 20 kilo guld. Selvom prisen er svær at omregne til nutidskroner, er der ingen tvivl om, at beboerne også den dag i dag sætter stor pris på øen.

250 år senere fejrer øen nelig løskøbelsen med et stort anlagt jubilæum, der strækker sig over weekenden 20.-22. september, og hvor hele 17 af øens foreninger bidrager til festilighederne. 

Læs også
Halvnøgne mænd fra Bogø hitter – endnu et oplag på vej
Læs også
Halvnøgne mænd fra Bogø hitter – endnu et oplag på vej

Det rige program byder blandt andet på folkedans, rundvisning på møllen, mad som man spiste det i 1769, nutidens morgenmad fra Dagli' Brugsen, et historisk løb, en gudstjeneste og klassisk koncert. 

Hovedbegivenheden var dog lørdagens offentliggørelse af en mindesten for 250-året, som blev afsløret for de fremmødte af viceborgmester i Vordingborg Kommune Else Marie Langballe Sørensen (SF) og dernæst fejret med champagne og drammer.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Viceborgmester i Vordingborg Kommune Else Marie Langballe Sørensen holdt tale og afslørede stenen. 
Viceborgmester i Vordingborg Kommune Else Marie Langballe Sørensen holdt tale og afslørede stenen.  Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Den 12 ton tunge granitstens udformning er speciel, da der på den er påsat 17 små sten, der hver fortæller en historie. Billedhugger Stine Teglhus har nemlig fået hver af øens 17 foreninger til at vælge hver deres sten på øen, som tilsammen danner et mønster.

- Stenen fortæller historien om de mange små fællesskaber, der bliver til det store fællesskab. Bogøs fælleskab er i virkeligheden alskens laug, sammenslutninger og foreninger i en stor pærevælling, som sørger for, der sker meget her, som vi alle har glæde af, siger John Pedersen fra Bogø Portalen - en hjemmeside, der er blevet hele øens digitale forsamlingshus.

Læs også
Alle børn skal have en gave: Bogø samler pakker til udsatte børn
Læs også
Alle børn skal have en gave: Bogø samler pakker til udsatte børn

To af stenbetragterne var Jane og Kjeld Sørensen, der har boet på Bogø i 20 år. 

- Folk på Bogø elsker at holde fest og leder med lys og lygter efter enhver anledning til at holde en fest. Og i den her anledning har Bogø Lokalråd og Bogø Portalen slået plajterne sammen og blevet enige om at give den en på skrinet, siger Kjeld Sørensen, der sidder i Bogø Lokalråd.

 
  Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Nyhedsoverblik