De kalder ham Lollands liderlige Leonardo – besøg hans vilde hjem

Den danske billedkunstner Richard Winther flyttede i slutningen af sit liv ind i et hus på Lolland, hvor han begyndte at male væggene. Kom indenfor.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På Lolland findes et kunstværk af et hus, der er lidt ud over det sædvanlige.

Det har nemlig tilhørt den danske maler og billedhugger Richard Winther.

- Det er næsten for prætentiøst at sige, at det er en oplevelse for livet, men det er noget i den stil, siger Birthe Hvarre, formand for foreningen Richard Winthers Hus.

Politiken besøgte Lolland i sommer og gav den excentriske kunstners hus fem ud af seks stjerner. Her omtalte de Richard Winther som Lollands liderlige Leonardo.

Loftsmalerier regnes for at være hovedværker

I dag er huset i bedre stand, end det var, da Richard Winther boede der. Han købte det nedlagte alderdomshjem i Vindeby i 1993, hvor han indretter sig med bolig og atelier og udfører et stort antal malerier på vægge og lofter. Fortsætter med sit kunstneriske arbejde i huset i Vindeby til sin død i 2007. 

Artiklen fortsætter under videoen.

Her kan du se hele indslaget om Richard Winthers Hus.

Men personligheden og det stærke kunstneriske udtryk bor her endnu. Alene i 1995 dekorerede Richard Winther mere end 72 kvadratmeter med flere end 56 væg- og loftmalerier.

- De her loftsmalerier, der er her i huset, regnes for nogle af hovedværkerne i hans kunst, og jeg er fuldstændig enig. De er helt fantastiske, siger formand Birthe Hvarre.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her er de loftsmalerier, som Richard Winther har malet og som anses som hovedværkerne i hans kunst.
Her er de loftsmalerier, som Richard Winther har malet og som anses som hovedværkerne i hans kunst. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Det er tydeligt at se, at der i huset har boet en sand kunstner med store armbevægelser og malerstrøg. Størstedelen af huset er bogstaveligt talt udsmykket fra loft til gulv.

- Det her er helt tydeligt en parafrase over Picasso, som var et af hans store idoler, siger Birthe Hvarre.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det omfortolket Picasso-maleri.
Det omfortolket Picasso-maleri. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

- Herhenne får den kristne kirke lige et skud fra borgen.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Levede af rugbrødsmadder uden varme i radiatoren

Richard Winther var måske rig i kunstnerisk forstand, men når det kom til det daglige liv, var han særdeles sparsommelig.

Umiddelbart var det eller ikke fordi, han behøvede det. Winthers far var ingeniør, og familien var forholdsvis velstillet.

- Han spiste kun én gang i døgnet, og det bestod af en skive rugbrød, en halv spegesild og snittet kål stegt på panden, siger Birthe Hvarre.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST
De erotiske vægmalerier forblev længe en myte blandt kunstkendere, for Richard Winther lukkede kun meget få mennesker ind i sit hus.
De erotiske vægmalerier forblev længe en myte blandt kunstkendere, for Richard Winther lukkede kun meget få mennesker ind i sit hus. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Når han maler, var det heller ikke altid på lærred, og malingen blev hovedsageligt hentet på den lokale genbrugsstation.

- Til sidst bruger han faktisk kun pap, som han har fundet oppe i Brugsen. Hvis han løber fuldstændig tør for maling, og hvis folk ikke har smidt nok maling ud på genbrugspladsen, kunne han måske finde på at gå ind til farvehandlerne i Nakskov og se, om ikke de har blandet noget maling forkert, som han kan købe billigt, siger Birthe Hvarre.

- Til sidst bruger han faktisk kun pap, som han har fundet oppe i Brugsen, fortæller Birthe Hvarre, formand for Richard Winthers Hus.
- Til sidst bruger han faktisk kun pap, som han har fundet oppe i Brugsen, fortæller Birthe Hvarre, formand for Richard Winthers Hus. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

- Huset henlå i isnende kulde, bortset fra to rum. Dels det lille overvintrende rum og dels hans atelierer. De to rum blev varmet op til 14 grader.

Vil hellere kigge på kunst end at feje vindueskarme

Helt i Richard Winters ånd er rengøringen i huset en sjældenhed.

- Egentlig synes vi, at det hører lidt med til huset med lidt døde fluer i vinduerne, og dels synes vi også, at det er sjovere at gå og kigge på kunsten, end at feje vindueskarme.

Foreningens næste projekt er at genskabe, det de kalder for Richard Winthers overlevelseshule.

- Vi synes, at det kunne være sjovt at vise, hvordan han har vist her i huset. Vi har ikke lyst til at bruge hele huset til det. Vi vil gerne have huset som et udstillingshus – også med andre kunstnere end Richard, men selvfølgelig altid med Richard.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Betaget af ondskab, kærlighed og erotik

Der var muligvis noget andet, der holdt den lollandske kunstner i live.

- Når man kommer ind i det her hus, tror jeg ikke man er i tvivl om, at Richard Winther har interesseret sig meget for erotik og kvinder.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er særligt på væggene i husets hall og i køkkenet, at Richard Winther har malet sine ekspressive og kropslige billeder. 
Det er særligt på væggene i husets hall og i køkkenet, at Richard Winther har malet sine ekspressive og kropslige billeder.  Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

- Nogle opfatter det som meget kvindeundertrykkende. Jeg opfatter det som en måde at beskrive stor lidenskab på. Hvis man er meget optaget af hinanden, kan man næsten æde hinanden.

Motiverne er næsten alle taget ud af antik mytologi og beskriver både kærlighed og det onde. Boligen, kunstneren og kunsten vil formentlig fortsat betage mange.

- Mange af de kvindelige besøgende, der kommer her i huset, de synes, han er vidunderlig og kommer og fortæller mig neej, hvor er han skøn. Hvor er han pragtfuld. Han må åbenbart sige kvinderne noget. Jeg kan jo ikke benægte - han siger måske også mig lidt.

Richard Winthers Hus kan besøges lørdag og søndag fra kl. 14 til kl. 17.


Nyhedsoverblik