Orø-borgere på barrikaderne: De kæmper for at beholde deres ø-læge

Om kun en måned står Orø-borgerne til at miste deres faste læge på øen. Men udvalgsformand mener ikke, at sidste ord er sagt i sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lægesituationen for Orøs borgere er igen usikker, og hvis der ikke findes en løsning hurtigt, er øen uden læge 1. maj.

Borgerne vil derefter kunne få hjælp af en sygeplejerske tre timer om dagen og er ellers henvist til at tage til læge i Holbæk.

Beslutningen er truffet på et lukket punkt i Region Sjællands Udvalg for Det nære Sundhedsvæsen – og dét har fået ø-boerne på barrikaderne.

- Vi er blevet holdt udenfor, og det hele er foregået på lukkede møder. Vi samler underskrifter, så det basker. Vi bliver ved, og vi når op på langt over 1.000 i alt. Vi bliver ved, for vi er i den grad ikke blevet inddraget i det her, siger Connie Rau, der er en af initiativtagerne til underskriftsindsamlingen, og som har boet fast på øen siden 2001.

quote Vi er blevet holdt udenfor, og det hele er foregået på lukkede møder. Vi samler underskrifter, så det basker.

Connie Rau, beboer, Orø

Fik tårer i øjnene

Connie Rau står nu i spidsen for at samle underskrifter ind rundt på øen. Hun har sørget for, at der ligger underskriftslister på kroen og i brugsen, og at der bliver indsamlet underskrifter ved færgerne. 

- Der er brug for en fast læge herovre. Har vi ikke det, så får flextrafik virkelig travlt herovre. Det betyder, at nogle at de svageste skal sidde i en bil i meget lang tid, fordi de skal med færgen til fastlandet for at komme til lægen. Flere af dem, jeg har talt med, fik nærmest tårer i øjnene, da de hørte, at vi ville kæmpe for dem, fortæller hun. 

Psykiatrisygehus slagelse
Læs også
Region Sjælland topper liste: Stor mangel på læger i psykiatrien
Psykiatrisygehus slagelse
Læs også
Region Sjælland topper liste: Stor mangel på læger i psykiatrien

Den model, politikerne i Udvalget for Det nære Sundhedsvæsen har besluttet, betyder, at der vil være en sygeplejerske på øen på alle hverdage mellem klokken 8-11, og så vil der være mulighed for at få kontakt med en læge via Skype. Derudover er patienterne henvist til at søge læge i Holbæk.

- En læge her på øen kender patienterne og opdager, hvis noget er galt, fordi han eksempelvis lægger mærke til vejrtrækning og bevægelser, når patienten kommer i konsultationen. Det kan han ikke via en Skype-forbindelse. Så det er en væsentlig forringelse, mener Connie Rau.

Kæmper for en bedre løsning

Men spørgsmålet er, om lægesituationen på Orø er endeligt afgjort. Den definitive løsning skal tages endeligt i regionsrådet, og imens bliver der ifølge formanden for Udvalget for Det nære Sundhedsvæsen arbejdet intenst for at forsøge at finde en bedre løsning.

 - Det sidste ord er ikke sagt i den her sag. Jeg vil arbejde for fuldt højtryk, indtil alle muligheder er udtømt, for jeg er interesseret i, at der fortsat er tilknyttet en fast læge til Orø, som er en ø i vækst, siger Nicolai Nicolaisen (S), der er udvalgsformand og selv bor på Orø.

Læge
Læs også
Hver tredje borger i Lolland Kommune har ingen fast læge
Læge
Læs også
Hver tredje borger i Lolland Kommune har ingen fast læge

Den nuværende læge, Henrik Jepsen, arbejder på øen i en såkaldt satellitpraksis. Det betyder, at han har konsultationer på Orø to dage om ugen, og resten af tiden arbejder han i sin klinik i Ringsted.

Vil ikke oprette stilling

Ifølge Nicolai Nicolaisen vil Henrik Jepsen gerne arbejde som læge på Orø fuld tid, men han har ønsket, at regionen opretter en stilling til ham, da han ikke ønsker at være privatpraktiserende læge. Men det vil regionen ikke.

- Det ville indebære, at vi pludselig står med en række forpligtelser og har ansvaret for at skaffe en vikar i det øjeblik, han er syg eller skal på ferie, og det har regionen ikke mulighed for at stå for. Det er en stilling som privatpraktiserende læge med overenskomst med PLO (Praktiserende Lægers Organisation, red.), og så må vi se i overenskomsten, om vi kan finde nogle løsninger, der kan få Henrik Jepsen til at finde det spiseligt, siger Nicolai Nicolaisen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Nicolai Nicolaisen håber, at regionen kan finde en løsning, hvor en læge er tilknyttet til Orø nogle dage om ugen, som det også er tilfældet indtil 1. maj.
Nicolai Nicolaisen håber, at regionen kan finde en løsning, hvor en læge er tilknyttet til Orø nogle dage om ugen, som det også er tilfældet indtil 1. maj. Foto: TV2 ØST

Der bor 900 indbyggere på Orø og i sommerhalvåret er der væsentlig flere, fordi øen har et stort sommerhusområde.

- Vi vil rigtig gerne have, at Henrik Jepsen fortsætter. Han er utrolig vellidt, men vi kan ikke bare lige oprette en stilling til ham. Vores udgangspunkt er, at der skal være en praktiserende læge på Orø, men hvis vi ikke kan finde en løsning, så er der ikke andre muligheder end den, der ligger nu. Vi har søgt over hele landet efter en læge til den praktiserende praksis, men der mangler læger, og det har ikke været muligt, siger Nicolai Nicolaisen.

Vil finde en løsning for hele regionen

Efter den lokale modstand på Orø har udvalgsformand Nicolai Nicolaisen fredag eftermiddag holdt møde med regionsrådsformand Heino Knudsen for at forsøge at drøfte problemet.

quote Der er ikke noget, der hedder en speciel Orø-løsning

Nicolai Nicolaisen (S), formand,  Udvalget for Det nære Sundhedsvæsen

Der kom dog ikke nogen konkret løsning ud af mødet, men ifølge Nicolai Nicolaisen vil Region Sjælland forsøge at finde en løsning, der er til gavn for hele regionen, som har udfordringer med lægemangel.

- Der er ikke noget, der hedder en speciel Orø-løsning. Vi vil finde en løsning, så vi forhåbentlig kan bruge den andre steder, fordi vi er klar over, at det vil poppe op mange andre steder, siger Nicolai Nicolaisen.

080219an_sygeplejersker2_miha.jpg
Læs også
Særlig uddannelse skal skaffe flere unge læger til Region Sjælland
080219an_sygeplejersker2_miha.jpg
Læs også
Særlig uddannelse skal skaffe flere unge læger til Region Sjælland

Nicolai Nicolaisen håber dog, at regionen kan finde en løsning, hvor en læge er tilknyttet til Orø nogle dage om ugen, som det også er tilfældet indtil 1. maj.

- Vi vil prøve at finde en løsning i linje med den, vi allerede har truffet. Men om der så kommer en læge ind over, som er på stedet, det er er noget af de, vi vil se på, siger udvalgsformanden.

Vi føler os snydt

Imens arbejder underskriftsindsamlerne ufortrødent videre på deres underskriftsindsamling, der fortsætter hele weekenden. De har allerede modtaget en besked i deres e-boks om, at de fra 1. maj skal søge læge i Holbæk. 

- Folk vil gerne bo her, også børnefamilier, vi har skole, og vi har alting – men vi har snart ikke en læge længere. Vi har hele tiden fået at vide, at der nok skulle blive fundet en løsning med vores nuværende læge, men det får vi ikke. De har besluttet noget helt andet, og vi føler os snydt, siger Connie Rau.

TV ØST har forsøgte at kontakte Orøs nuværende læge, Henrik Jepsen, for en udtalelse om situationen. Men han er ikke vendt tilbage.

Sådan vil Region Sjælland sikre sundhedsdækningen på Orø

Sådan ser den nuværende model ud for en løsning af lægesituationen på Orø.

Modellen er netop besluttet enstemmigt i Region Sjællands Udvalg for Det nære Sundhedsvæsen, men skal behandles endeligt i regionsrådet. 

 

Model til sikring af sundhedsdækningen på Orø:

  • Satellitpraksis til hovedpraksis i Holbæk
  • Sygeplejerske alle hverdage fra kl. 8-11
  • Anvendelse af videoopkobling og digitale løsninger
  • Patienter henvises ved behov til lægelig konsultation i Holbæk
  • Ved behov udfører lægen sygebesøg på Orø
  • Klinikejeren er ansvarlig for vikardækning ved fravær af fast personale
  • Etableringsdato 1. maj 2019

 

 


Nyhedsoverblik