Danske Patienter efter stor fyringsrunde: Vi frygter flere fejl på sygehusene

Den store fyringsrunde i Region Sjælland kan komme til at koste patienterne dyrt, frygter formanden for patientorganisationen Danske Patienter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere fejl, utilsigtede hændelser og genindlæggelser kan blive konsekvensen af den sparerunde, som Region Sjælland annoncerede mandag.

Det frygter formanden for patientorganisationen Danske Patienter, Camilla Hersom.

quote Vi ved, at der er en direkte sammenhæng mellem netop travlhed og fejl og utilsigtede hændelser

Camilla Hersom, formand for Danske Patienter

- VI frygter allermest, at fyringsrunden vil give mere travlhed og dermed flere fejl overfor patienterne. Vi ved, at der er en direkte sammenhæng mellem netop travlhed og fejl og utilsigtede hændelser, så vores frygt er bestemt begrundet, siger formanden til TV ØST.

Region Sjælland skal fra november sige farvel til 315 ansatte. Sammen med en række ubesatte stillinger vil det give en reduktion på 595 årsværk i regionen, hvor langt de fleste fyringer kommer til at ske på hospitalerne.

sygehus.jpg
Læs også
Massefyringer rammer Region Sjælland: Så mange mister jobbet på sygehusene
sygehus.jpg
Læs også
Massefyringer rammer Region Sjælland: Så mange mister jobbet på sygehusene

- Jeg synes, at det er et meget stort antal fyringer – også set i forhold til vores erfaringer på landsplan. Jeg kan jo ikke se ned i baggrunden for tallene – men jeg kan godt forstå, at regionsrådsformanden er ude og beklage det, siger Camilla Hersom.

Ikke andre løsninger

Selvom Camilla Hersom frygter besparelserne, så mener hun ikke, at Region Sjælland reelt havde andre muligheder end at gribe til besparelser.

- Regionerne er i en position, hvor de kun har ét redskab i værktøjskassen, hvis enderne ikke kan nå sammen – og det er besparelser. Deres økonomi er jo via en ramme fastlagt med regeringen, og regionen har ikke selv mulighed for eksempelvis at udskrive skatter eller skaffe pengene på anden vis, siger formanden for Danske Patienter.

SÅDAN BLIVER AFSKEDIGELSERNE FORDELT I REGIONEN

Sådan bliver afskedigelser og nedlæggelser af stillinger fordelt i Region Sjælland:
 
  • Sjællands Universitetshospital i Roskilde og Køge er hårdest ramt med afskedigelser svarende til 215 årsværk (derudover nedlægges 145 ubesatte stillinger)
  • Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse: Afskedigelser svarende til 25 årsværk (derudover nedlæggelse af 36 ubesatte stillinger)
  • Nykøbing F. Sygehus: Afskedigelser svarende til 31 årsværk (derudover nedlæggelse af 28 ubesatte stillinger)
  • Holbæk Sygehus: Afskedigelser svarende til 11 årsværk (derudover nedlæggelse af 20 ubesatte stillinger)
  • Regionshuset i Sorø: Afskedigelser svarende til 26 årsværk (derudover nedlæggelse af 30 ubesatte stillinger)
  • Psykiatrien er friholdt, bortset fra administrationen

Kilde: Region Sjælland

Derfor roser hun også de tanker, som regionsrådsformand Heino Knudsen (S) kommer med om løbende effektiviseringer og optimeringer af sygehusenes arbejde for at undgå fyringsrunder som den, der blev annonceret mandag.

Kan føre til ond spiral

Camilla Hersom frygter, at den store sparerunde i Region Sjælland kan komme til at koste regionen dyrt - og på sigt kan føre til andre, fremtidige fyringsrunder. 

Mette Bakkegaard
Læs også
Lægesekretærer frygter fyringer i Region Sjælland
Mette Bakkegaard
Læs også
Lægesekretærer frygter fyringer i Region Sjælland

- Det her kan vise sig at starte en ond spiral. Når der er mindre tid til den enkelte, så kan det give flere fejl – og kan ende med at betyde genindlæggelser af patienterne. Sker det, så bruger man ressourcerne forkert. Det er meget vigtigt, at vi i sundhedsvæsenet har blik for, at vi har brug for at have det nødvendige personale for at varetage en behandling, som jo handler om mennesker, siger hun.

Ricco Dyhr
Læs også
Fyringer på vej:
Sygehusdirektør frygter serviceforringelser
Ricco Dyhr
Læs også
Fyringer på vej:
Sygehusdirektør frygter serviceforringelser

Nyhedsoverblik