Dansk Folkehjælp: Kun en ud af 10 berettigede kan i år få feriehjælp

Dansk Folkehjælp kan i år kun hjælpe 1 ud af 10 ansøgere til feriehjælp. Derfor forsøger de nu at få danskere til at give privat hjælp på Facebook

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Skolernes sommerferie står for døren, og mange børn skal i sommerhus med familien her i Danmark eller måske endda til udlandet. Men det er ikke alle børn, der har noget at fortælle i klassen, når de er tilbage på første skoledag i skolen efter sommerferien. 

- Børn i fattige familier bliver ramt, der hvor vi i Danmark har traditioner. Det har vi til jul, i påsken, til pinse og i sommerferien, hvor en ferie i sommerhus med familien er en af de traditioner, vi har i Danmark, og hvor fattige familier har svært ved at give deres børn det samme som bedrestillede børn, fortæller Klaus Nørlem, der er generalsekretær i Dansk Folkehjælp, der hvert år organiserer ferier for børn fra fattige hjem. 

quote En ferie i sommerhus med familien er en af de traditioner, vi har i Danmark, og hvor fattige familier har svært ved at give deres børn det samme som bedrestillede børn,

Klaus Nørlem, generalsekretær, Dansk Folkehjælp

For at komme i betragtning til feriehjælp i en uge skal man som forsørger være på overførelsesindkomst og have hjemmeboende børn under 18 år. I år er der kommet rigtig mange ansøgere, og desværre kan Dansk Folkehjælp kun hjælpe 1 ud af 10 af de berettigede ansøgere, og det gør ondt at skulle afvise så mange. 

Privat hjælp på Facebook

Som noget nyt i år bruger Dansk Folkeferie derfor i år de sociale medier til at forsøge at knytte fattige familier sammen med danskere, der har mulighed for og lyst til at forære noget væk. Så hvis man har et sommerhus, der er ledigt i en uge, en campingvogn, et lille telt og en græsplæne eller et par billetter til et sommerland, som man ikke skal bruge i sommerferien, så kan man gå ind og skrive det i Facebook-gruppen "FOLKEHJÆLPEN - Gruppen hvor du kan sprede glæde". 

- Konceptet er, at familierne og giverne selv tager kontakt til hinanden og selv sørger for at modtage gaven, sådan at vi ikke skal ind som mellemand, fortæller Klaus Nørlem. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

I år sender Dansk Folkehjælp mere end 4000 udsatte og fattige familier og børn på en uges ferie gennem organisationens feriehjælpsprogram. 
I år sender Dansk Folkehjælp mere end 4000 udsatte og fattige familier og børn på en uges ferie gennem organisationens feriehjælpsprogram.  Foto: Dansk Folkehjælp

Man kunne i april i år søge om at komme på ferie denne sommer gennem Dansk Folkehjælp, i ansøgningerne har 97 procent oplyst, at det er blevet sværere for dem at få økonomien og hverdagen til at hænge sammen og 91 procent har svaret, at deres børn lider afsavn i hverdagen. 

- Vi har gennem årene kun oplevet, at fattigdommen er blevet større og større og vi kan se, at især indførelsen af kontanthjælpsloftet har presset økonomien i bund hos familierne. Meningen var, at kontanthjælpsloftet skulle medføre, at folk kom i arbejde, men det sker kun i meget få tilfælde. Og det er ikke kun ved højtiderne det kniber, vi hører også, at det er svært at få råd til tøj til børnene, og at der ikke er penge til mad, eksempelvis penge til madpakken, fortæller Klaus Nørlem.

Artiklen fortsætter under opslaget

Møder andre i samme situation

Dansk Folkehjælp tilbyder tre forskellige slags ferier. Børneferier, hvor børnene er af sted alene på en sommerlejr, og hvor der typisk vil være et tema om naturen eller sport. Derudover sender de familier afsted i grupper på mellem 10 og 15, familierne får typisk en uge i et feriehus eller en hytte eksempelvis i Lalandia eller på en campingplads som Western Camp i Rødby.
  
- Så giver mange af vores frivillige en uge af deres tid og er med til at sørge for, at familierne får nogle gode fælles oplevelser, så de får nogle rigtig gode ferieminder med hjem. De møder også andre, der er i samme situation som dem selv og får et netværk af ligestillede, siger Klaus Nørlem. 

I år kommer 4000 børn og familier fra hele landet afsted på en uges sommerferie. Langt størstedelen af ansøgerne, hele 97 procent, er enlige mødre.  


Nyhedsoverblik