Danmark kalder sin ambassadør i Iran hjem efter planlagt attentat

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) oplyser på et pressemøde, at Danmark hjemkalder sin ambassadør i Iran.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danmark hjemkalder sin ambassadør i Irans hovedstad Teheran.

Det sker, efter det tirsdag kom frem på PET’s pressemøde, at den iranske efterretningstjeneste planlagde et angreb på en gruppe iranere i Ringsted.

- Jeg har besluttet, at den danske ambassadør i Teheran hjemkaldes med henblik på konsultationer. Det er et meget usædvanligt skridt at tage, siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på et pressemøde tirsdag aften.

quote Det er den iranske regering, den iranske stat, der står bag

Anders Samuelsen (LA), udenrigsminister

Den 28. september blev det meste af Sjælland lukket ned, da politiet var på jagt efter et køretøj, som var mistænkt for at udgøre en trussel mod en gruppe eksiliranere bosiddende i Ringsted.

Iranerne er en del af gruppen ASMLA, der er stærkt kritiske overfor det iranske styre.

Politiaktion Storebælt
Læs også
PET:
Irans efterretningstjeneste planlagde attentat i Ringsted
Politiaktion Storebælt
Læs også
PET:
Irans efterretningstjeneste planlagde attentat i Ringsted

Iran selv afviser alle anklager om, at de skulle have planlagt et attentat på dansk jord. 

- Det er jeg ikke overrasket over. Det er fuldstændig efter bogen og helt forventeligt, at det ville de gøre. Vi har de informationer, som vi har fra PET, og dem læner jeg mig selvfølgelig op ad - og de peger direkte mod Iran og den iranske regering, siger ministeren. 

- Med de informationer, jeg er blevet forelagt af PET og regeringen er blevet forelagt, der kan vi ikke andet end sige, at selvfølgelig er det sådan, virkeligheden er. Det er den iranske regering, den iranske stat, der står bag. 

Udlandet bakker Danmark op

Danmark vil ikke acceptere Irans opførsel, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en kommentar til Ritzau. Han siger desuden, at Irans håndhævelse af lov og orden er middelalderlig.

- Vi har valgt at gå ud offentligt med det her, for at vise Iran at vi ikke vil acceptere den her opførsel. Det er ikke noget, der kun foregår i Danmark. Iranerne er også aktive i andre lande, siger han til Ritzau.

Talsmand eksil-iraner
Læs også
Talsmand for eksil-iranerne om planlagt attentat: - Vi forventer alt fra et regime som det iranske
Talsmand eksil-iraner
Læs også
Talsmand for eksil-iranerne om planlagt attentat: - Vi forventer alt fra et regime som det iranske

Det planlagte attentat mod Danmark får nu Storbritaniens premierminister Theresa May til at udvise sin støtte til Danmark. Det sagde hun til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et bilateralt møde i Norge, skriver Ritzau.

- Det er vigtigt, at vi sender en meget klar besked til ondsindede statslige aktører, i henhold til det du netop sagde om Iran.

- Storbritannien vil selvfølgelig uden omsvøb fordømme forsøg fra udenlandske aktører, der udfører hvilken som helst form for angreb på europæisk jord, siger hun.

Også i USA reagerer man på det planlagte attentat på dansk jord. Det er den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, der tager afstand fra attentatet på Twitter.

- Vi lykønsker regeringen i Danmark med anholdelsen af en attentatmand fra det iranske regime. I næsten 40 år har Europa været et mål for Iran-sponsorerede terrorangreb. Vi opfordrer vores allierede og partnere til at konfrontere samtlige af Irans trusler mod freden og sikkerheden, skriver udenrigsministeren.


Nyhedsoverblik