Daginstitutionen Møllebakken

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Vi fremmer børnenes nysgerrighed, lugtesans, synssans, smagssans og madglæde. Og regelen er her, at de skal smage på maden. Det er ikke en gyldig undskyldning, at de har smagt det hjemme hos mor og far, for vi laver det anderledes!

Pædagogmedhjælper Merete Bott havde indstillet sin egen arbejdsplads, den private integrerede institution Møllebakken i Horreby uden for Nykøbing Falster, til Seernes Sundhedspris, fordi institutionen de sidste 15 år haft sund mad til børnene i fokus.

MadmorOmdrejningspunktet for en hverdag med sund mad hedder Anne Larsen, køkkenassistent med den ærefulde titel af madmor. Hun har sine egne små hjælpere, når måltiderne skal tilberedes, og sammen med en af medarbejderne sørger hun for, at børnene bogstaveligt talt får fingrene ned i maden.

Eneste ”fridag” for Anne ligger om torsdagen, hvor hun bager, mens børn og pædagoger så passer køkkentjansen på egen hånd. Måske er det derfor, at Anne har sit helt eget ønske, hvis Møllebakken skulle vinde prisen: En ny ovn til køkkenet…

Gerne lidt stærktFællesskabet omkring madlavningen er med til at give børnene et andet og mere personligt forhold til det, de spiser, og de bliver mindre bange for at prøve noget nyt.

Merete Bott: - Vi forsøger at lave noget forskelligt sammen med børnene, af og til med lidt stærkere smag, og de tager positivt imod det. Ofte tager vi afsæt i de mange bær og frugter, vi selv har i institutionens have, og vi arbejder i det hele taget med de grønne principper og har også, igen sammen med børnene, stort fokus på miljøet.

Uhm, der dufter…I alt 56 børn i alderen 1 – 6 år går i Møllebakken, og de er ifølge Merete og Anne helt med på den stil, institutionen har lagt på madområdet.

- Vi oplever tit, at de med det samme registrerer lugten fra madlavningen, og at de spontant siger, uhm, det dufter godt, eller at de spørger interesseret til, hvad vi skal have i dag?

Tekst: Gert Ellegaard, Region Sjælland Kommunikation