Dagen derpå i Kalvehave: - En vildfaren kugle kan ramme hvad som helst

Landsbyidyllen blev hurtigt til utryghed i den sydsjællandske by Gammel Kalvehave. Beboere kalder tirsdagens skudepisode for utryg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For det meste er hverdagen stille og rolig i Gammel Kalvehave, der ligger øst for Vordingborg med udsigt til Ulvsund. Som en beboer fortæller, så siger man altid hej, når man går forbi hinanden på gaden.

Men tirsdag oplevede de knap 800 indbygger, hvordan byen pludselig blev ramme om et skudopgør og et massivt politiopbud.

quote Det er utrygt, det er jo klart. Der kan gå børn her, og en vildfaren kugle kan ramme hvad som helst

Rene Schwartz, Gammel Kalvehave

Tirsdag klokken 13.07 blev politiet kaldt ud til Bygaden i Gammel Kalvehave til en skudveksling, som de mener, er et opgør i prostitutionsmiljøet.

Her blev der skudt mod en WW Lupo, der fik knust en rude. Dagen derpå ligger der stadig glasskår på stedet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Onsdag ligger der stadig glasskår på gaden fra den bil, der blev skudt på.
Onsdag ligger der stadig glasskår på gaden fra den bil, der blev skudt på. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

- Det er voldsomt, når der bliver brugt skydevåben

Rene Schwartz ejer en antikhandel og er genbo til huset, som politiet mener, er centrum for prostitution. Tirsdag var han i sin forretning, da der blev affyret skud.

Læs også
Mand varetægtsfængslet i fire uger efter drabsforsøg i landsby
Læs også
Mand varetægtsfængslet i fire uger efter drabsforsøg i landsby

- Jeg hører en fyr, der råber meget højt fuck you. Det i sig selv er ret usædvanligt herude, hvor der er så stille og roligt. Umiddelbart efter lyder der tre ’puf’, som jeg tænker, kommer fra en pistol, for det var så anderledes, fortæller han, mens han kigger over på det sted, hvor skudepisoden skete og fortsætter:

- Så tænker jeg, at det var godt nok mærkeligt, og så hører jeg en bildør, der smækker og en bil, der kører meget hurtigt væk.

Artiklen fortsætter under billedet.

Politiet var massivt til stede i Gammel Kalvehave på Sydsjælland efter et skyderi.
Politiet var massivt til stede i Gammel Kalvehave på Sydsjælland efter et skyderi. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Efter skudepisoden tirsdag blev fem personer anholdt og sigtet i sagen. Det skete blandt andet på baggrund af tip fra offentligheden og på baggrund af konkrete afhøringer af øjenvidner.

Kort efter skudvekslingen blev en omfattende politiindsats indledt i hele området. Her blev flere veje spærret i kortere eller længere perioder, og hundepatruljer gennemsøgte haver.

Læs også
Stor politiaktion på Sydsjælland: Skud affyret midt i landsby
Læs også
Stor politiaktion på Sydsjælland: Skud affyret midt i landsby

Normalt føler Rene Schwartz sig ikke utryg, men når der bliver skudt foran hans hus, gør det alligevel hverdagen mere utryg.

- Jeg har overhovedet ikke følt mig utryg. Det første tidspunkt er i går, da jeg hører skud, hvor jeg tænker, at det er utrygt. Det er jo klart. Der kan gå børn her, og en vildfaren kugle kan ramme hvad som helst, og der kan man blive utryg. Så det er jo fint, at det er blevet stoppet, siger Rene Schwartz.

- Det er voldsomt, når der bliver brugt skydevåben. Om du er på Nørrebro eller om du er herude, så er det lige voldsomt. Det er aldrig rart, for det kan altid ramme nogle uskyldige. Så det skal selvfølgelig stoppes, for det gør en utryg, tilføjer han.

Poul Rasmussen bor 15 meter fra det sted i byen, hvor der blev skudt. Han var hjemme, da han kort efter klokken 13 høre skuddene.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der var fyldt med politi med maskinpistoler og det hele, fortæller Poul Rasmussen om tirsdagens skudepisode.
Der var fyldt med politi med maskinpistoler og det hele, fortæller Poul Rasmussen om tirsdagens skudepisode. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

- Jeg havde besøg af en kammerat og hørte de der tre knald. For os lød det som fyrværkeri. Det er jo ikke som skud på en film, hvor det siger bom, så vi tænkte ikke nærmere over det. Vi hørte også nogen, der råbte, men det gør de af og til derovre. Det var først, da vi så, at politiet kom, at vi var klar over, at der var et eller andet på færde, forklarer han.

Opgør i prostitutionsmiljøet

De beboere, som TV2 ØST talte med dagen derpå, var godt klar over, hvad der foregik i huset på Bygaden i Gammel Kalvehave, som dannede ramme om skudepisoden.

- Jeg er opmærksom på, at da de flytter ind før jul, er det letpåklædte piger, der bliver installeret, og så bliver gardinerne rullet ned. Og det i sig selv, synes jeg, siger noget om, at det er ikke helt, som det skal være, siger Rene Schwartz.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det var ved husene i Gammel Kalvehave her, at der blev affyret skud.
Det var ved husene i Gammel Kalvehave her, at der blev affyret skud. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Poul Rasmussen har de seneste måneder observeret aktiviteten ved huset og noteret besøgendes bilnummerplader. Meningen var, at han ville give informationerne videre til politiet, men skudepisoden skete, inden han nåede det.

- Det var kun optakten til noget, vi havde ventet alle os beboere, fordi der har foregået underlige ting derinde de sidste tre-fem måneder, siger Poul Rasmussen.

Onsdag blev tre mænd med danskklingende navne fremstillet i et lukket grundlovsforhør. De blev alle tre anholdt tirsdag efter en skudveksling i Gammel Kalvehave, hvor en mand i en bil blev ramt af et skud i knæet.

En 36-årig mand er blevet varetægtsfængslet i fire uger.

 
  Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Nyhedsoverblik