Cykeltyve hærger regionens efterskoler: Går efter elevernes cykler

Efterskolerne bliver i stor stil ribbet for cykler i weekender og ferier. Tyvene går efter de dyre mærker og er tilsyneladende organiserede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er weekend og nu, hvor vi skal være væk et par dage, skal I lige huske at sætte jeres cykler ned i kælderen. Er I med på det?

’Ja’, lyder svaret i kor fra eleverne på Gunslevholm Idrætsefterskole, der er forsamlet i skolens spisestue. Skolen er en af flere på Sjælland, Lolland og Falster, som gentagne gange har oplevet omfattende tyverier af cykler fra skolen i weekenderne, hvor eleverne er hjemme.

På Gunslevholm beder man derfor nu eleverne om at sætte cyklen ind i aflåste kælderlokaler for at bremse tyvene. Hver gang eleverne skal af sted, bliver de mindet om at stille cyklerne det rigtige sted.

- Det er nødvendigt, ellers forsvinder cyklerne. Og det er de dyre mærker, de går efter. Det kan vi se. Det virker organiseret, siger afdelingsleder på skolen, Torben Matthiesen, til TV ØST.

- Det er virkeligt ærgerligt, at de ikke kan holde nallerne for sig selv. Vi bruger vores cykler til så meget, når vi skal omkring, siger Tobias Matthiesen, der er elev på Gunslevholm. Han bliver bakket op ad Maja Giessing Jørgensen, der også er elev på skolen:

- Vi bruger vores cykler, når vi skal nogen steder. Ellers skal vi bruge vores penge på busture og den slags.

Udbredt problem på mange efterskoler

Gunslevholm er langt fra den eneste efterskole, der oplever langfingrede tyve, der stjæler elevernes cykler. Vi har i dag  talt med Gymnastikefterskolen Stevns og Svenstrup Efterskole, der begge bekræfter, at de har været udsat for gentagne episoder både I dette skoleår og det foregående.  

Også på Bogø, hvor Idrætsefterskolen Grønsund ligger, er mønstret det samme. Her bekræfter viceforstander Kresten Fjord tendensen:

- Vi har haft flere tyverier, sidste gang da det nye hold elever startede i sensommeren 2017. Det har fået os til at sætte lys med sensor op, så der bliver sat spot på ubudne gæster, og nu overvejer vi videoovervågning. Det virker absolut organiseret, og vi kan se, at det er de dyre mountain bikes der ryger hver gang. Det er ikke dem fra Brugsen, siger han og understreger, at tyvene er så hurtigt inde og ude igen, at det virker meget velforberedt.

På spørgsmålet om, hvorvidt eleverne måske bør tage billige cykler med fremover siger han:

- Jeg synes ikke, det kan være rimeligt, at tyve skal have indflydelse på det. Mange efterskoler er som vi idrætsefterskoler, og her bruger eleverne deres cykler meget, når vi skal ud og dyrke sport. Det er vigtigt, at de har en ordentlig cykel, siger han.


Nyhedsoverblik