Cirkuselefanter blev forbudt – nu står de og glor i stalden

Sidste år besluttede et flertal i Folketinget at forbyde eksotiske dyr som elefanter i cirkus, men nu står Cirkus Arenas elefanter bare og venter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Dag ud og dag ind står elefanterne bag hegnet i stalden hos Cirkus Arena i Slagelse. Og kigger.

- Jeg føler jo, de er taget som gidsler. Ikke alene vi, men især dyrevelfærden for elefanterne er ikke i højsæde, siger Benny Berdino, der er direktør i Cirkus Arena.

quote Nu har de en kedelig hverdag. De står på ventetid

Benny Berdino, direktør i Cirkus Arena

Sidste år indgik regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet en aftale om, at forbyde vilde dyr i cirkusmanegen. Et flertal i Folketinget besluttede at forbyde de eksotiske dyr i cirkus, og der blev afsat syv millioner på finansloven for 2019 til at håndtere de vilde dyr ordentligt.

Livet har ændret sig for elefanterne

2018 var sidste sæson, hvor Cirkus Arena havde tre optrædende elefanter, som en del af deres cirkusshow.

- Man rejste rundt og havde en tur rundt i hele Danmark, siger Benny Berdino, direktør i Cirkus Arena.

Cirkus Arenas elefanter til sundshedstjek
Læs også
Beslutning om overtagelse af elefanter trækker i langdrag
Cirkus Arenas elefanter til sundshedstjek
Læs også
Beslutning om overtagelse af elefanter trækker i langdrag

Foruden Cirkus Arenas tre elefanter har også Cirkus Trapez en enkelt elefant, der skal på pension. Beslutningen om, hvem der skal overtage elefanterne, haster. De fire elefanter er i karantæne og må derfor hverken optræde eller flyttes. Hverdagen er blevet noget anderledes, end de store dyr har været vant til.

- Nu har de en kedelig hverdag. De står på ventetid. Jeg er ked af det jo, og det tror jeg også elefanterne er.

quote Man har ikke haft mandsmod nok til at forbyde det, for så udløser det ekspropriation

Benny Berdino, direktør i Cirkus Arena

Da der sidste år tegnede sig et politisk flertal i Folketinget for at forbyde eksotiske dyr i cirkus, havde ingen forestillet sig, at det skulle tage så lang tid.

- Vi har haft vintercirkus hernede i vinterferien, og der var der forestillinger herinde, men elefanterne måtte ikke komme ind og deltage i showet på grund af det karantæneområde, de befinder sig i.

Artiklen fortsætter under videoen.

 

Overgangsperiode på fem år

Elefanterne har nu stået og kigget bag hegnet siden efteråret. De har gennemgået et sundhedstjek og er faktisk klar til at tage billetten til en pensionstilværelse uden cirkusarbejde.

Cirkus Arena håber på, at de vil modtage økonomisk kompensation fra Christiansborg. De har investeret mange millioner af kroner i anlæg til elefanterne, så de kunne overholde de regler, som politikerne tidligere har lavet for, hvordan man må holde dyr i Danmark og i cirkus. Så når lovgiverne forbyder brugen af elefanter, mener de, det må være rimeligt at noget kompensation følger med.

quote Vi kan bygge Europas flotteste anlæg, fordi vi har så meget plads. Og en elefant skal gerne have rigtig meget plads

Christoffer Knuth, ejer og direktør af Knuthenborg Safaripark

Men det har endnu ikke været muligt.

- Man har ikke haft mandsmod nok til at forbyde det, for så udløser det ekspropriation, og nu prøver man på at lave en omkostningsfri løsning over fem år, hvor vi så stadig må tage vores elefanter med rundt i landet.

Cirkuselefant
Læs også
Knuthenborg Safaripark tilbyder Cirkus Arenas elefanter et nyt hjem
Cirkuselefant
Læs også
Knuthenborg Safaripark tilbyder Cirkus Arenas elefanter et nyt hjem

Cirkusdirektøren kan ikke forstå, hvordan man først kan være fortaler for et forbud for dernæst at forslå en overgangsperiode på fem år. For som situationen er nu, vil det hverken gavne cirkus eller elefanterne.

- Vi har brug for et lovforslag. Vi har brug for noget politisk opbakning. Vi har behov for, at man økonomisk finder de penge, der skal til for at løse det her for os og for dyrene.

Så indtil videre har elefanterne udsigt til en cirkussæson i stalden i Slagelse, og Cirkus Arena har udsigt til en regning på 4000 kroner per elefant om dagen til foder, vand og pleje.

Knuthenborg Safaripark næsten klar til at tage imod

I august 2018 kontaktede Knuthenborg Safaripark Cirkus Arena for at tilbyde elefanterne en pensionstilværelse i den lollandske safaripark, efter at cirkusset havde besluttet, at dyrene skulle på pension fra cirkuskarrieren.

- Vi vil gerne sørge for at passe dem. Vi har ekspertisen, og vi har pladsen, siger Christoffer Knuth, ejer og direktør af Knuthenborg Safaripark.

- Vi kan bygge Europas flotteste anlæg, fordi vi har så meget plads. Og en elefant skal gerne have rigtig meget plads. Så vi kan lave noget, der er stort set uset i Europa. Men vi skal bare lige fundraiset en del til det. Men vi er kommet langt, siger Christoffer Knuth.

Men først skal staten og Cirkus Arena altså blive enige.

- Der skal være en afklaring mellem cirkus og staten, slutter Christoffer Knuth.

DF: Tid handler også om størrelse

Dansk Folkepartis dyrevelfærdsordfører, Karina Due, vil også gerne have afklaring på tingene hurtigst muligt.

- Jeg vil gerne have, at det her går så hurtigt som overhovedet muligt, for vi har nogle elefanter, der kommer i klemme her. Vi har også nogle cirkusser, der er begyndt på deres forestillinger. Og det koster cirkusserne penge. Så det skønneste for alle parter ville være, at det blev overstået så hurtigt som muligt, siger hun til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under billedet.

Karina Due er velfærdsordfører for DF.
Karina Due er velfærdsordfører for DF. Foto: TV2 ØST

Men det er ikke så ligetil, slår hun fast.

- Det tager tid, fordi det er nogle store dyr, som det ikke er så let at få placeret. Havde det været en guldhamster, så havde det jo været let nok at finde plads til. Men der skal bygges et elefantanlæg, der hvor de nu skal hen, og der er en masse forberedelse, der skal ske, siger Karina Due. 

- Der har også været en række juridiske ring, som vi skulle have styr på - hvordan måtte vi gøre det her. De er afklaret nu, og der er sendt et købstilbud til cirkus. Det venter vi på, at de accepterer. Når de gør det, så kan vi få lavet et udbud, og så kan vi snart få sat skovlen i jorden, kan vi få lavet et elefanthus.


Nyhedsoverblik