Centralt vidne i sygeplejerskesag: Jeg sov fint

I dag vidnede en epilepsipatient mod den drabstiltalte sygeplejerske fra Nykøbing Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Af: Jessica Skovmose

En epilepsipatient fra Nakskov vidnede i dag i sagen mod den drabstiltalte sygeplejerske fra Nykøbing Falster.

Patienten, der i over 20 år er blevet behandlet for epilepsi, havde den 28. februar sidste år fået noget epilepsimedicin, han ikke tålte. Medicinen var ordineret fra hans praktiserende læge. Derfor var han i løbet af dagen begyndt at ryste på arme og ben og var med ambulance blevet bragt til Nykøbing Falster sygehus. 

Patienten kunne ikke selv huske, hvilken medicin han blev behandlet med, men ud fra hans journal kan man se, at han har fået både Stesolid og den epilepsimedicin, han normalt tåler. Han responderede fint på behandlingen og sov på sygehuset om natten. 

Centralt vidne

Patientens forklaring er central, da han indgår som en del af den forklaring, den tiltalte sygeplejerske selv har afgivet i retten. 

Sygeplejersken er tiltalt for at have dræbt 3 patienter med medicin, og for at have forsøgt at slå en fjerde patient ihjel, en dengang 72-årig kvinde. Det er netop drabsforsøget, epilepsipatientens forklaring relaterer til. 

Ifølge anklagerens kronvidne, der ligesom tiltalte er sygeplejerske på akutafdelingen, overraskede hun den tiltalte sygeplejerske, mens tiltalte stod bøjet ind over den 72-årige kvinde. I hånden havde den tiltalte ifølge vidnet to 20 ml. sprøjter, som tiltalte forsøgte at gemme under barmen, da kronvidnet kom ind på stuen. Anklageren mener, at det muligvis var indholdet af disse to sprøjter, der næsten tog livet af kvinden.

Efter ganske kort tid fik den ældre kvinde respirationsstop. Hun overlevede, da hun fik modgift mod Stesolid. 

Fik medicin to gange

Sygeplejersken selv har derimod forklaret, at hun var på vej ned til to andre patienter, da hun kiggede ind til den 72-årige kvinde. I hånden havde hun en 20 ml. sprøjte med antibiotika til en patient, og en 2 ml. sprøjte med Stesolid til epilepsipatienten, fordi han havde kramper. 

Epilepsipatientens forklaring er derfor vigtig, da det er afgørende, om han fik medicin en eller to gange under sin indlæggelse. 

Anklageren forsøgte derfor under dagens retsmøde at afklare, hvornår patienten ikke længere havde kramper. - Jeg kan ikke rigtigt huske det. I løbet af aftenen eller om natten, sagde han. Vidnet forklarede, at han havde sovet ganske udemærket, dog med en del opvågninger. 

- Vågnede du, fordi du var dårlig eller fordi der var uro på stuen, ville anklager Michael Boolsen vide. - Det var, fordi der var uro, sagde patienten i retten.

I sidste del af afhøringen fortalte patienten dog også, at han havde fået medicin ikke bare en, men to gange. - Der kom en kvinde ind til mig i løbet af natten og gav mig medicin i hånden. Det var 2. gang, jeg fik medicin, forklarede patienten i retten tirsdag.

Vidnet genkendte ikke den tiltalte som den person, der havde givet ham medicin. Men hans forklaring støtter den tiltaltes forklaring om at patienten havde brug for ekstra Stesolid.


Nyhedsoverblik