Butikker dropper anmeldelser om tyveri: - Man giver lidt op, fordi der sker aldrig noget

I Kalundborg fortæller flere butikker, at de ikke anmelder butikstyverier til politiet. De kommer nemlig ikke ud, lyder det fra forretningerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Kop & Kande i Kalundborg kender personalet alt for godt til kunder med lange fingre. 

Senest løb to personer med et sæt Bjørn Wiinblad-lysestager til 2.200 kroner tilbage i oktober. Og butikstyvene er ligeglade med, at de bliver filmet på overvågningskameraerne, der hænger flere steder i butikken.

Det fortæller Mikael Andersen, der er butiksbestyrer.

- Manden tog den, og så gik de her hen bag ved og puttede den under konens store jakke. Og bagefter tog de en til, siger han. 

- Og det er noget af det dyre. Det er over 1.000 kroner, de koster per styk. Så det er øv.

quote Man giver lidt op, fordi der sker aldrig noget, og vi får egentlig heller ikke noget tilbage.

Mikael Andersen, butiksbestyrer, Kop & Kande

Butiksbestyreren har også oplevet en anden situation, hvor to kvinder luskede rundt i et hjørne af butikken.
Her lykkedes det dem at stikke af med en pakke bestik til 1.700 kroner.

- Så skubbede de varerne sammen på hylden, så vi ikke skulle se, at der var hul i rækken, siger Mikael Andersen.

- Man bliver gal. Og man bliver ærgerlig. For det er penge, vi taber i butikken.  

Politianmelder ikke tyverierne

Selvom Mikael Andersen ærgrer sig over, at butikstyvene løber med deres dyre varer, så er det ikke altid, at han og resten af personalet får anmeldt butikstyverierne til politiet. 

- Man giver lidt op, fordi der sker aldrig noget, og vi får egentlig heller ikke noget tilbage, siger han. 

Hos Brille-Huset på Nytorv er konklusionen den samme.

Her magter indehaveren, Christian Lind, heller ikke at inddrage politiet, hvis der er tale om små butikstyverier i brilleforretningen. 

- Det er simpelthen for besværligt. Vi skal selv ind og finde anmeldelsesblanketter på nettet og bruge en masse tid på det. Og vi ved også godt, at vi ikke får en pind ud af det. Så vi orker ikke rigtigt at lave de anmeldelser, når det bare er småting, siger han. 

Flere købmænd dropper politianmeldelsen

Som man kan se i TV 2 Dokumentaren Hvor er politiet?, er flere købmænd og supermarkeder også hårdt plaget af butikstyverier. 

Og i dagligvarebutikkerne er det heller ikke alle, der inddrager politiet i forbindelse med butikstyverier.

quote Jeg synes ikke, det er godt nok, og jeg er også godt klar over, at det er noget med ressourcer. Så det er ikke den enkelte betjent, der er problemet

Christian Lind, Brille-Huset

En rundspørge, foretaget af TV2 og brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd, viser nemlig, at flere købmænd og supermarkeder ikke anmelder butikstyverierne til politiet.

Her svarer 27 ud af 48 butiksejere i Region Sjælland Ja til, at de inden for det seneste år har undlladt at anmelde et eller flere butikstyverier.

Som begrundelse svarer størstedelen, at de ikke får noget ud af det eller fordi politiet alligevel ikke reagerer

I brilleforretningen Brille-Huset føler Christian Lind heller ikke, at politiet prioriterer sagerne højt nok. Og det er for dårligt, mener han.   

- Jeg synes ikke, det er godt nok, og jeg er også godt klar over, at det er noget med ressourcer. Så det er ikke den enkelte betjent, der er problemet. For de gør et kæmpe stykke arbejde, og vi har et godt forhold til poltiet, siger Christian Lind.

- Men der er ikke nok ressourcer. 

Artiklen fortsætter under indslaget.

Se eller gense indslaget: Købmænd og supermarkeder har store problemer med butikstyveri. Og politiet svigter købmændene, lyder kritikken - blandt andet fra en købmand i Nykøbing Falster.

Butikker advarer hinanden på fælles mailiste

I Kop & Kande har Mikael Andersen billeder af de fire butikstyve, der har stjålet lysestager og bestik. De er nemlig fanget på butikkens overvågninngskameraer.

Billederne har han delt på en intern mail-liste med 100 medlemmer fra byens øvrige butikker.

Ordningen startede de tidligere i år, da byen havde været plaget af mange tyverier. Derfor bruger de listen til at advare hinanden om skumle butikstyve.

Den her mailliste I bruger til at advare hinanden med, er det et udtryk for, at politiet ikke bakker jer butikker nok op?

- Både og. Men det er også et supplement til, at andre er på forkant, når vi har oplevet noget mistænkeligt, siger Mikael Andersen.

Hvis det stod til ham, burde politiet nu give hapserierne i butikkerne lidt højere prioritet i fremtiden.

- Ja, i hvertfald kunne jeg ønske mig, at de havde mulighed for at komme, når der blev ringet, så man kan se, der sker noget, siger Mikael Andersen.


Nyhedsoverblik