Brandvæsnet på fyrværkeritjek: Det ser overvejende fint ud

I disse dage kører brandvæsnet rundt til fyrværkerisalgssteder for at tjekke, om forholdsreglerne bliver overholdt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er ikke længe til, at stjernehimlen bliver dækket af lysende raketter.

Og det betyder, at salget af fyrværkeri er sat i gang. Derfor er Midt- og Vestsjællands Brand og Redning i fuld gang med at foretage brandsyn hos fyrværkerisalgsstederne.

- Det har været muligt at sælge fra den 15. december, men det er for alvor mellem jul og nytår, at det går løs, og folk tager ud og køber. Så det er også her mellem jul og nytår, at vi har koncentreret os om at foretage brandsyn, siger Elias Samsø Larsen, der er beredskabsinspektør hos Midt- og Vestsjællands Brand og Redning.

Også hos Vestsjællands Brandvæsen er de i fuld gang med tilsynene.

- Vi laver tilsynene for at sikre, at håndteringen og opbevaringen af fyrværkeriet sker på sikker og betryggende vis, så folk får en god oplevelse, når de skal ud og handle nytårsfyrværkeri, siger Daniel Weinreich, der er faglig koordinator hos Vestsjællands Brandvæsen.

Skal nå en tredjedel af salgsstederne

quote Vi laver tilsynene for at sikre, at håndteringen og opbevaringen af fyrværkeriet sker på sikker og betryggende vis

Daniel Weinreich, Vestsjællands Brandvæsen

Midt- og Sydsjællands Brand og Redning har en ambition om at nå at komme ud til en tredjedel af de steder, som sælger fyrværkeri.

- Det er ikke sådan, at vi laver brandsyn alle steder, siger Elias Samsø Larsen og fortsætter:

- Men vi foretager brandsyn ud fra stikprøveprincip, og der foretager vi tit brandsyn på de steder, hvor der er meget fyrværkeri, eller hvor der kan være andre forhold, der gør dem interessante.

Daniel Weinreich fortæller, at de hos Vestsjællands Brandvæsen foretager de sidste brandsyn i dag. Men der kan være undtagelser. 

- Hvis der er steder, hvor vi har været i dag, der har givet anledning til bemærkninger, så kan det godt være, vi besøger dem igen i morgen, siger han.

Kun syn hos lovlige steder

Der bliver ikke fundet ulovligt fyrværkeri ved brandvæsnets brandsyn. For de steder, de tjekker, er lovlige salgssteder – hvor man derfor kun sælger lovligt fyrværkeri.

- Og vi kan jo kun opfordre til, at det er hos sådan nogle steder, man køber sit fyrværkeri. På de lovlige salgssteder sælger de kun lovligt fyrværkeri, og der kan man være sikker på at få den vejledning, som man har brug for, siger Elias Samsø Larsen.

De fem fyrværkeriråd:

  1. Brug altid beskyttelsesbriller
  2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
  3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
  4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
  5. Gå aldrig tilbage til en fuser
 
Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Få steder har fået påbud 

Derfor handler brandsynene mere om, hvorvidt man opbevarer og håndterer fyrværkeriet korrekt. 

- Der har været steder, hvor de har overholdt reglerne fuldstændigt, og der har været andre, hvor vi har givet påbud. Og de påbud er typisk nogle, man kan løse med det samme. For eksempel at man skal lukke de papkasser, hvor man har fyrværkeriet. Og så får de at vide, at den skal være lukket, og så er det jo sådan set løst med det samme, siger Elias Samsø Larsen.

quote På de lovlige salgssteder sælger de kun lovligt fyrværkeri

Elias Samsø Larsen, Midt- og Vestsjællands Brand og Redning

- Det, vi kan se, når vi kommer omkring, er, at man har et stort fokus på, at fyrværkeri er noget, man skal håndtere varsomt. Og det er vores opfattelse, at det er folk opmærksomme på. 

Det samme gør sig gældende hos Vestsjællands Brandvæsen. 

- Det har overvejende set fint ud, siger Daniel Weinreich og fortsætter:

- Der har været lidt mindre end de forrige år. Man kan sige, at vi sidste år gjorde det, at vi besøgte samtlige salgssteder og kom et par gange på alle stederne. Og der havde vi nogle rigtig gode drøftelser om de udfordringer og mangler, der var. Og det ser ud til, at man har taget det til sig. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nyhedsoverblik