Brandvæsnet advarer om brug af ild i naturen: Vi håber på vand før Sankt Hans

Tørken får flere af de kommunale brandberedskaber til at advare mod brug af ild. Et forbud kan komme på tale, hvis der ikke kommer vand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Overvej om det er nødvendigt at tænde ild.

Sådan lyder den klare udmelding fra Vestsjællands Brandvæsen i øjeblikket, hvor det har været tørt længe. 

For tørkeindekset er på Vestsjælland 9 ud af 10, og det betyder der er stor risiko for at starte en brand, hvis man bruger ild i det fri.

quote Vi håber på, at vi får vand inden Sankt Hans. Hvis vi ikke får vand inden da, kan vi blive nødt til at overveje et afbrændingsforbud, og det har vi ikke haft siden 1991

Lasse E. Hansen, beredskabschef hos Vestsjællands Brandvæsen

Derfor advarer flere kommunale brandberedskaber nu mod brug af ild. 

- Vi opfordrer borgerne til nøje at overveje om det overhovedet er nødvendigt at bruge åben ild i naturen som vejrsituationen er lige nu. Hvis man kan vente med at afbrænde bål, brænde ukrudt og lignede aktiviteter, så vent til naturen ikke længere er så tør, siger Lasse E. Hansen, beredskabschef hos Vestsjællands Brandvæsen. 

Stenslag kan starte brand

Hos Vestsjællands Brandvæsen har man et eksempel på, hvor lidt der skal til. Fredag rykkede de nemlig ud til en brand, som var startet ved et enkelt stenslag.

- I Ruds Vedby var vi ude, hvor vi formoder, det er en sten, der har ramt en landbrugsmaskine, der slog græs og på den måde har startet en mindre græsbrand, siger Lasse E. Hansen fra Vestsjællands Brandvæsen.

Der er på nuværende tidspunkt ikke udstedt et decideret forbud mod afbrænding, men der er givet afslag på ansøgning om tilladelse til festfyrværkeri.

- Der er en del bryllupper og store arrangementer, hvor folk er begyndt at søge om tilladelser til festfyrværkeri, men det har vi givet nogle afslag på. Det kan folk have svært ved at forstå, men det er altså af hensyn til sikkerheden, siger Lasse E. Hansen.

Et afbrændingsforbud kan dog godt komme på tale. For der skal vand til, hvis vi skal kunne fejre midsommeren, som vi plejer.

- Vi håber på, at vi får vand inden Sankt Hans. Hvis vi ikke får vand inden da, kan vi blive nødt til at overveje et afbrændingsforbud, og det har vi ikke haft siden 1991, siger Lasse E. Hansen.

Sørg for sikkerheden

Også Midt- og Sydsjællands Brand og Redning advarer i en video på Facebook mod brugen af åben ild. I deres dækningsområde er tørkeindekset på 8 ud af 10.

- Nyd det gode sommervejr på stranden og gem ukrudtsbrænderen og snobrødet til en anden dag, lyder det i opslaget på Midt- og Sydsjællands Brand og Rednings Facebookside.

Artiklen fortsætter under videoen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Opfordringen fra både Vestsjællands Brandvæsen og Midt- og Sydsjællands Brand og Redning er altså, at man først og fremmest overvejer, om det er nødvendigt med ild i det fri.

Dernæst handler det om, at tage sine forholdsregler. 

- Sørg for at have sikkerheden i orden, altså vand, og en telefon med, så man kan alarmere os, siger Lasse E. Hansen.

- Tænk jer om, når I brænder ukrudt eller bruger åben ild i naturen. Sørg for at ringe til os med det samme, hvis det er ved at løbe løbsk for jer, siger Elias Samsø Larsen, indsatsleder hos Midt- og Sydsjællands Brand og Redning i videoen på brandvæsnets Facebookside.

Du kan følge DMI's tørkeindeks på siden her.

Gode råd:

  • Hold stor afstand - undgå åben ild i nærheden af tørre planter/vegetation eller andet, der kan brænde
  • Brug kun grill, bålfade og lign. på et fast ubrandbart underlag
  • Pas på kraftig vind, der kan sprede ild, og vær bevidst om vindretningen, afbryd aktivitet med åben ild hvis det blæser op
  • Hold til stadighed ild og gløder under opsyn og tjek, at alt er slukket, før du forlader stedet
  • Hav altid vand i nærheden når du bruger åben ild i det fri, så en lille brand hurtigt kan slukkes inden den breder sig
Kilde: Vestsjællands Brandvæsen

Nyhedsoverblik