Brandvæsenet advarer: Trods regn er naturen stadig knastør

Selv om der nu er faldet regn over regionen, så får varmen hurtigt vandet til at fordampe. Derfor skal man stadig passe på med ild i naturen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Man fristes til at sige endelig.

For den seneste måned har solen gennembagt Danmark, og der er kun faldet meget lidt regn. Det fik i den forløbne uge tørkeindekset til at stige til lige under ni, der svarer til høj risiko. I nat kom regnen så til store dele af regionen og de steder, hvor det har regnet mest, er der faldet 10 millimeter.

Læs også
På trods af fugtig marts – solen giver landmænd store udfordringer
Læs også
På trods af fugtig marts – solen giver landmænd store udfordringer

Alligevel er der stadig grund til stor forsigtighed med ild i naturen, advarer brandvæsenet.

- De hurtige og lidt voldsomme korte regnbyger gør ikke den store forskel på tørken, siger Brian Midjord, der er indsatsleder hos Lolland-Falster Brandvæsen.

- Vandet fordamper, før det trænger ordentligt ned og gør naturen gennemvåd. Det fordamper simpelthen ud i luften igen, og så er vi lige vidt med hensyn til tørken. Så det betyder, at vi har stadig det samme høje tørkeindeks.

Artiklen fortsætter under billedet.

Endelig kom der lidt regn - her til Præstø. Alligevel er det stadig knastørt ude i naturen. 
Endelig kom der lidt regn - her til Præstø. Alligevel er det stadig knastørt ude i naturen.  Foto: Seerfoto Clara Berdin

Det tørre vejr betød i tirsdags travlhed for brandvæsnet flere steder her i regionen. Beredskabet blev kaldt ud til naturbrande i blandt andet Vordingborg, Slagelse og Sorø.

Travl tirsdag for brandvæsenet

Ved Broby Overdrev syd for Sorø var der tirsdag eftermiddag brand i en skov. I Vordingborg blev brandvæsenet kaldt ud til flere naturbrande, en i en skov på Københavnsvej nord for byen og en anden i en flisbunke på Åvej.

Læs også
Tørke giver mange naturbrande
Læs også
Tørke giver mange naturbrande

Påskesøndag blev gæster i Lalandia i Rødby på Lolland evakueret, da en naturbrand spredte sig og var få meter fra feriestedet. Branden var brudt ud i et moseområde mellem Lalandia og diget i Rødby, hvilket gav en kraftig røgudvikling.

Artiklen fortsætter under videoen.

Påskesøndag blev gæster i Lalandia i Rødby på Lolland evakueret.

Mikael Scharling, som er klimatolog på DMI, sagde tirsdag til TV2 ØST, at der siden den 19. marts på landsplan kun er faldet 6,4 millimeter regn. Samtidig har solen badet landet i solskin i 289 timer svarende til hele otte timer pr. dag.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er stadig knastørt ude i naturen, så der er stadig god grund til at passe på i naturen, fortæller Brian Midjord, der er indsatsleder hos Lolland-Falster Brandvæsen.
Det er stadig knastørt ude i naturen, så der er stadig god grund til at passe på i naturen, fortæller Brian Midjord, der er indsatsleder hos Lolland-Falster Brandvæsen. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Der er altså stadig god grund til, at man passe ekstra godt på med ild i naturen:

- Man skal tænke sig godt om. Vi er ikke kommet dertil, hvor vi har indført afbrændings- og grillforbud. Men man skal stadig passe på med, hvor man griller henne, og lade være med at smide cigaretskodder ude i naturen, og det er lige så farligt at bruge ukrudtsbrænder nu, som det var for fire dage siden, siger Brian Midjord.

Mere regn på vej

Hos DMI er det lørdag ikke muligt at få en opdatering at tørkeindekset, for det bliver ikke opdateret før på mandag.

- Den regn, der er kommet til regionen, er overordnet bestemt ikke noget, der rykker i det store regnskab, siger vagthavende hos DMI Henning Gisselø.

Henrik Jørgensen og Louise Just Johansen
Læs også
Borgere overraskede over tørke: Er det virkelig så tørt?
Henrik Jørgensen og Louise Just Johansen
Læs også
Borgere overraskede over tørke: Er det virkelig så tørt?

- Men der er mere ustadig vejr på vej og natten til mandag kommer der regn til regionen, og der kommer også mere i løbet af ugen, og så begynder det at se fornuftigt ud, i forhold til at det ikke længere er så tørt i naturen.

Det har regnet over regionen i nat og lørdag morgen. De steder, hvor der er faldet mest regn, er der kommet 10 millimeter regn. 
Det har regnet over regionen i nat og lørdag morgen. De steder, hvor der er faldet mest regn, er der kommet 10 millimeter regn. 

Nyhedsoverblik