Brand på Orø får diskussion om spareplaner i brandvæsnet til at blusse op

Mandag måtte de lokale brandfolk rykke ud til en brand på en institution på Orø. Branden får nu diskussionen om at spare på øens brandvæsen til at blusse op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Forleden var en kraftig røgudvikling skyld i, at fem børn og en voksen fra Orøstrand Skole- og Behandlingshjem blev behandlet for røgforgiftning på Holbæk Sygehus.

De lokale brandmænd fra Orø Brandvæsen ankom først til stedet, efter der blev slået alarm omkring 17-tiden mandag eftermiddag. De fik senere opbakning af brandfolkene fra Kirke Hyllinge.

Der var angiveligt en lampe i et redskabsrum, der var smeltet. Og delene fra lampen havde sat ild til en gymnastikmadras. Det fortæller Søren Nielsen, som er forstander på Orøstrand Skole- og Behandlingshjem, der er et tilbud for børn og unge med særlige behov.

- Hele salen var simpelthen fyldt med fuldstændig sort og tyk røg, siger han og fortsætter:

- Det var en lampe herude i redskabsrummet, hvor der formentlig har været en kortslutning. 

Ingen kom til skade ved branden, men forstanderen er taknemmelig for, at de lokale brandmænd rykkede så hurtigt ud og slukkede branden.

quote Det er en kæmpe bekymring for mig, at vi ikke har røgdykkere og det beredskab, som vi har i dag på øen

Søren Nielsen, forstander på Orøstrand Skole- og Behandlingshjem

- Vi ligger helt ude ved vandet, og der er langt til Kirke Hyllinge. Nu kan du jo se, hvordan vi står i denne bygning, hvor der gik en halv time, før brandfolkene og røgdykkerne nåede frem. Det tog 10 minutter for de lokale brandmænd at nå frem, siger Søren Nielsen. 

Vil skære i Orøs beredskab

Hændelsen kommer i kølvandet på, at man lige nu diskuterer, om Orø Brandvæsen skal nedjusteres til et ø-beredskab.

Øens brandvæsen hører nemlig ind under Vestsjællands Brandvæsen, som skal spare omkring to millioner kroner.

Ledelsen har fremlagt hele 21 spareforslag for Beredskabskommissionen, som er beskrevet i en større rapport. Der tages endelig stilling til forslagene den 25. maj.

I et af forslagene lægger man op til, at den nuværende basisstation på Orø laves om til et ø-beredskab uden røgdykkere. Det kan give en besparelse på op mod 590.000 kroner.

Det betyder dog, at brandfolkene ikke længere kan gå ind i huse med røgdykkerudstyr og redde folk ud. I stedet skal de vente på hjælp fra brandstationen i Kirke Hyllinge, der giver en responstid på 25 minutter.

Forslaget om at nedlægge den nuværende brandstation får Søren Nielsen til at frygte for sikkerheden på øen. 

- Det er en gammel bygning, og vi har 24 børn i huset, så det er en kæmpe bekymring for mig, at vi ikke har røgdykkere og det beredskab, som vi har i dag på øen, siger Søren Nielsen om den situation, der kan opstå, hvis Orø får et ø-beredskab.

Vil ensrette servicen i alle kommuner

Grunden til at Vestsjælllands Brandvæsen fremlægger de her spareforslag er, at de skal ensrette serviceniveauet i deres fem kommuner: Kalundborg, Holbæk, Sorø, Odsherred og Lejre.

Og ved for eksempel at lave et ø-beredskab på Orø, bliver servicen ens med beredskabet på Nekselø, Reersø og Sejerø, der allerede har ø-beredskab. 

Besparelser for Vestsjællands Brandvæsen

Vestsjælland Brandvæsen dækker over beredskaberne i Kalundborg, Holbæk, Odsherred, Sorø og Lejre kommuner.
Vestsjællands Brandvæsen skal spare omkring to milloner kroner ifølge Helle Søeberg, der er beredskabsdirektør i Vestsjællands Brandvæsen.

Kilde: Vsbv.dk 

I første omgang skulle Vestsjællands Brandvæsen i runde tal spare 6,5 millioner kroner. Men ledelsen har allerede fået gennemført flere besparelser. Det forklarer Helle Søeberg, der er direktør i Vestsjællands Brandvæsen.

- Det har vi gjort ved hjælp af almindelige effektiviseringer, stordriftsfordele og fornuftigere indkøb. Vi har haft en runde, hvor vi har kigget på hvor mange brandmænd har vi ansat pr. station. Vi har undersøgt, om nogen går fra ved naturlig afgang, og så har vi overvejet, om man behøver at genbesætte stillingerne. På den måde har vi hentet cirka 4,5 millioner kroner, siger Helle Søeberg.

På den måde har Vestsjællands Brandvæsen sparet godt 4,5 mio. kroner, men de mangler fortsat at spare godt to millioner kroner.

Udover nedjustering af beredskabet på Orø, er der blandt andet også et forslag om at nedlægge den såkaldte 2. udrykningsenhed på stationen i Holbæk i spil.

Man forventer at kunne spare omkring 300.000 kroner. Enheden kører i dag ud som forstærkning for det første udrykningshold eller kører ud til en anden opgave, der opstår på samme tid.


Nyhedsoverblik