Borgmestre hilser Googles solceller velkommen - men der skal være en gevinst

Lolland og Næstved bidrager gerne til den grønne omstilling, men der skal være en gevinst for at lægge jord til, mener de to lokale borgmestre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Google vil opføre fem store solcelleparker på dansk jord, der skal producere elektricitet fra solens lys.

De fem solcelleparker får en samlet kapacitet på 160 megawatt, hvilket svarer til kapaciteten fra 32.000 danske huse med soltage.

De skal placeres fem forskellige steder, tre i Jylland og to på Sjælland. Det betyder, at der her i regionen skal opføres solcelleanlæg i Næstved og på Lolland. Én af dem skal ligge ved Rødby Fjord.

quote Hvis man vil den grønne omstilling, så skal landdistriktskommuner i spil med den plads, de har

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune

- Vi er meget positive over for den grønne omstilling, men de kommuner, der ligger jord til det her, skal også belønnes med arbejdspladser, jordudvikling og nye energisystemer, siger Holger Schou Rasmussen (S) til TV2 ØST.

Amerikansk tech-gigant er velkommen på Lolland

Det er ikke hver dag, at en amerikansk tech-gigant som Google bliver medspiller i den lokale omstilling til grøn energi. Men borgmesteren fra Lolland hilser dem velkommen.

- Det er fedt, at nogle af de rigeste virksomheder i verden også siger, at det forbrug og den energi, vi har, skal produceres på grøn energi, siger Holger Schou Rasmussen.

Solceller
Læs også
Google bygger kæmpe solcelleparker her i regionen
Solceller
Læs også
Google bygger kæmpe solcelleparker her i regionen

Derfor synes han også, at det er helt efter bogen, at Google har fået øje på sydhavsøerne.

- Hvis man vil den grønne omstilling, så skal landdistriktskommuner i spil med den plads, de har.

Carsten Rasmussen: Giver god omtale at Google spiller med

I Næstved hilser borgmesteren også amerikanerne velkommen.

- Det er fornuftigt, at de også spiller ind. Det er en klimadagsorden, som betyder meget for dem, men også for os. Det er fedt, at der kommer et Google-stempel på, siger Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved.

quote Jeg er fuldstændig tilhænger af grøn energi i Danmark. Men vi skal også gerne kunne se nogle fordele ved det, når vi lægger jord til

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune

At en stor kendt, international virksomheder opfører solceller i Næstved, betyder også noget for kommunen, understreger han.

- Det betyder rigtig meget. Jeg ved, hvor meget omtale, man har fået andre steder, hvor Google spiller med. Når vi er med til sådan noget i en kommune, giver det synlighed omkring den grønne energi, og hvad Sydsjælland er for noget, siger Carsten Rasmussen.

Disse solcelleparker skal forsyne Google med strøm

Her kan du se, hvor solcelleparkerne skal ligge i Danmark, og hvor stor en kapacitet, de får:

- Gimming i Østjylland, 17 MW

- Norddjurs i Midtjylland, 23 MW

- Næstved på Sydsjælland, 41 MW

- Morsø i Nordjylland, 25 MW

- Rødby Fjord på Lolland, 55 MW

 

Kilder: Google i Danmark

Produktionsvirksomheder skal have bedre vilkår

De tre første parker forventes at være i drift i sommeren 2020, mens de sidste to forventes klar samme efterår. Parkerne skal opføres af de danske leverandører Better Energy og European Energy.

Solceller
Læs også
Stor plan på vej - rekordmange solceller kan brede sig ud over Lolland og Falster
Solceller
Læs også
Stor plan på vej - rekordmange solceller kan brede sig ud over Lolland og Falster

- Vi har nogle betænkeligheder, som vi har forhandlet med leverandørerne om. Det skulle gerne være sådan, at når vi lægger plads til solceller, skulle der også følge noget med i den anden ende, siger borgmester Holger Schou Rasmussen.

- Jeg er fuldstændig tilhænger af grøn energi i Danmark. Men vi skal også gerne kunne se nogle fordele ved det, når vi lægger jord til. For eksempel kunne produktionsvirksomheder få bedre vilkår til at bruge den energi, man producerer.

 
  Foto: Grafik: Lonni Christiansen

Der skaber nye, lokale arbejdspladser

Ifølge borgmesteren er det alfa og omega, at den grønne omstilling, vi hele tiden taler om, bliver gjort til en folkelig omstilling.

- Vi skal tænke ind i, hvordan vi kan gøre det til en omstilling, der også bliver folkelig. Det får den kun ved at skabe vækst, arbejdspladser og muligheder i de områder, hvor man opstiller energien. Hvis den kun skal bruges i København til at skabe kunstige øer på Amager, så bliver der ikke med min stemme, siger borgmesteren.

flyv.jpg
Læs også
Nyt projekt skal lagre energi: - Vi kan få mere vedvarende energi, end der er i dag
flyv.jpg
Læs også
Nyt projekt skal lagre energi: - Vi kan få mere vedvarende energi, end der er i dag

Derfor har han forhåbninger om, at solcelleparken både kommer erhvervslivet og borgerne til gode på Lolland.

- Hvis vi skal producere den grønne energi, skal det også være, fordi der er arbejdspladser i det for Lolland og andre gevinster. Ellers er det svært for mig at sælge den til borgerne i Lolland, siger Holger Schou Rasmussen.

Men Carsten Rasmussen mener ikke, der er mange lokale arbejdspladser i sigte.

- Vi får en sikker medspiller, så vi sikrer, at driften bliver professionel. Selvfølgelig vil der være arbejdspladser i opførslen og i byggefasen. Men på sigt, er det ikke noget, der giver arbejdspladser.

Alternativet er en skorsten

De tre første parker forventes at være i drift i sommeren 2020, mens de sidste to forventes klar samme efterår. 

Solcelleparken i Næstved bliver placeret ved Blangslev, Sneserevej, som ifølge borgmesteren er rimeligt isoleret i forhold til nærliggende beboelse.

- Det er klart, at der er et par naboer, der synes, det er bedre at kigge på rådyr springe rundt. Men det er samtidig et naturområde, hvor insekter og fugle får et helle, siger Carsten Rasmussen.

quote Lige nøjagtig opstilling af solceller kan være med til at fordre biodiversiteten for bier, blomster, biller

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune

- Alternativet er en skorsten med kulfyret kraft. Solcellerne er noget helt andet. Det er dem, der er fremtiden og vi ved, at det er mere fremtidssikret.

Solceller kan styrke biodiversitet

Solcelleanlægget i Rødby skal placeres Langs Vejlevej, som er et område med åbne, grønne marker. Snart bliver de overdækket med en blå/sort overflade, når det nye solcelleanlæg står færdig.

Solceller
Læs også
Naturfredningsforening: Solceller skæmmer naturen
Solceller
Læs også
Naturfredningsforening: Solceller skæmmer naturen

Kommer det ikke til at gå ud over naturskønne områder?

- 90 procent af Lolland er landbrugsarealer, der er marker der bliver sprøjtet, gødet og grundvand bliver forurenet, siger Holger Schou Rasmussen.

- Vi er én stor industri, vi sprøjter og gøder meget, og vi driver konventionelt landbrug. Når man ser en kornmark, så ser du også industri. Lige nøjagtig opstilling af solceller kan være med til at fordre biodiversiteten for bier, blomster, biller. Der kan man bruge arealer til biodiversitet samtidig med, at man producerer energi.


Nyhedsoverblik