Borgmesterkandidater i Faxe: Hvad er forskellen på os? Alderen

De kæmper begge om borgmesterposten i Faxe Kommune, men under onsdagens valgdebat var Knud Erik Hansen (S) og Ole Vive (V) faktisk enige om det meste.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Folkeskolens rammer, vold og trusler fra unge i Haslev og byrådets samarbejde efter valget.

Det var nogle af debattens temaer, da borgmester Kurt Erik Hansen (S) og Ole Vive (V) mødtes til valgdebat i Rema 1000 i Haslev onsdag aften.

Begge kæmper om borgmesterposten i Faxe Kommune, men under debatten var det svært at skelne den ene fra den anden.

Alder er forskellen

BYRÅDET I FAXE KOMMUNE

Byrådets 25 medlemmer er fordelt sådan:
  • Socialdemokratiet: 6
  • Venstre: 8
  • Borgerlisten: 3
  • DF: 3
  • Det Konservative Folkeparti: 2
  • Enhedslisten: 2
  • SF: 1
Kilde: Faxe Kommune

Direkte adspurgt siger Venstres spidskandidat - med et smil på læben - at den største forskel på de to kandidater, er deres alder.

I lyder meget enige, hvad er forskellen på jer to?

- Alder, siger Ole Vive.

Den bemærkning er Knud Erik Hansen hurtig til at samle op på.

- Det er jo så et spørgsmål om, man vil vurdere, det er en fordel at have erfaring eller ikke have erfaring. Det vil jeg trygt overlade til vælgerne at finde ud af, siger den siddende borgmester.

Ingen sammenlægning af skoler

Et af de emner, som de to borgmesterkandidater er enige om, og som længe har været en 'varm kartoffel' i Faxe Kommune', er spørgsmålet en sammenlægning folkeskolernes overbygninger.

Tilbage i 2015 stoppede borgerprotester og derefter byrådet i Faxe Kommune et forslag om at samle overbygningerne på både Øst- og Midt-skolerne på henholdsvis Rolloskolen i Faxe og Sofiendalskolen i Haslev.

Under aftenens debat afviste begge borgmesterkandidater, at forslaget ville blive genoptaget med dem ved roret.

- De bliver ikke genoplivet. De er døde, siger Ole Vive.

En udmelding, Knud Erik Hansen er enig i.

- Der var en klar melding om, at det ønsker man ikke.Så den struktur, der er nu med 0. til 9. klasser på de fleste skoler, den vil fortsætte.

skolelever_faxe.jpg
Læs også
Trængt borgmester kæmper om magten mod ny venstremand
skolelever_faxe.jpg
Læs også
Trængt borgmester kæmper om magten mod ny venstremand

De unge skal 'ud at lave noget'

Et andet punkt, de to borgmesterkandidater udtrykte enighed om, er indsatsen mod de unge borgere, som på det seneste har skabt utryghed i Haslevs gadebillede.

- Der er tale om ganske få mennesker, men der er helt sikkert tale om en social indsats, vi kan gøre, siger Ole Vive.

Hvad, den indsats går ud på, er begge kandidater enige om

- Uddannelse og beskæftigelse. De vil gerne have noget at beskæftige sig med, og jeg kunne godt tænke mig, de fik noget godt gammeldags arbejde, så de var trætte, når de kom hjem og ikke havde tid til at lave ballade, siger Ole Vive.

Knud Erik Hansen er enig i, at det i bund og grund handler om, at de unge skal 'komme ud og få noget at lave'.

- Men det kan jo ikke begrunde, at man går og slår folk ned. Folk skal fandeme lære at opføre sig ordentligt. Det er vigtigt at sige, at alle har et ansvar. Forældre har et ansvar, de unge mennekser har selv et ansvar og selvfølgelig skal der være nogle tilbud, men de findes også.

Kom ind i kampen

I slutningen af udsendelsen, den del som bliver sendt på TV ØST's Facebookside, opstod noget så særligt som et valgløfte afgivet på åben skærm.

- Jeg synes stadig, at en væsentlig forskel er, at Ole tror, han kan etablere et sikkert styre i den her kommune med Liberal Alliance og Dansk Folkeparti og lade os andre side ude på sidelinjen, siger Knud Erik Hansen.

- Jeg er da ked af, at Knud Erik vil sætte sig ud på sidelinjen, fordi det har vi overhovedet ikke bedt ham om, han må meget gerne melde sig ind i kampen, svarer Ole Vive.

Er det et løfte?

Herefter er Knud Erik Hansen hurtigt til at kræve svar på, hvor mange pladser og udvalgsposter Socialdemokratiet kan få.

- Skulle vi nu ikke tage og høre vælgerne først. Det er da arrogant at stå og fordele poster, inden vi har hørt vælgerne, svarer Ole Vive.

- Kan vi lave en aftale? Spørger Knud Erik Hansen.

- Ja ja, hvorfor skulle vi ikke kunne det? Du kan bare pege på mig.

- Hvis der er et flertal, der peger på dig, så vil vi da gerne indgå et samarbejde.

- Det finder vi ud af.

- Okay, er det et løfte, spørger Knud Erik Hansen.

- Det er et løfte, afslutter Ole Vive.

Du kan se hele debatten på TV ØST's Facebookside.

EN HURTIG GENNEMGANG

  • Faxe Kommune har været ledet af Socialdemokratiet siden 2010, da Knud Erik Hansen (S) blev borgmester. I 2013 kunne han fortsætte efter aftale med Venstre, Det Konservative Folkeparti og SF.
     
  • Socialdemokratiet har indgået valgforbund med SF og Enhedslisten, og de peger på Knud Erik Hansen som deres borgmesterkandidat. Såfremt der ikke kan indgås konstitueringsaftale mellem partierne, er partierne frit stillet i det videre forløb.
     
  • Omvendt er Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Borgerlisten i valgforbund. Nye Borgerlige var oprindelig med, men har trukket sig fra kommunalvalget i Faxe, da man ikke kunne nå at blive klar. De har givet hinanden håndslag på, at de som det første vil mødes på valgnatten og forhandle rammerne for en fælles fremtid for Faxe Kommune. Imens har Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre fundet sammen i valgforbund.
     
  • Den første borgmester efter kommunalreformen i 2007 var Borgerlistens René Tuekær, og han er fortsat lokallistens borgmesterkandidat. I valgperioden har Borgerlisten mistet et af sine fire mandater til Venstre, der har otte pladser mod syv ved valget. Tilbage i 1993 blev René Tuekær i øvrigt borgmester første gang, da han brød med Socialdemokratiet og blev borgmester på borgerlige stemmer.
Kilde: Ritzau

 


Nyhedsoverblik