Borgmester om utryghed: - Jeg håber, de fordufter

Gert Jørgensen (K) forstår godt, at borgerne i Lårup er utrygge over rockergruppen Gremiums tilstedeværelse i byen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Rockergruppen Gremium MC har et klubhus i den lille by Lårup nær Stenlille. Og det har givet en del utryghed i byen - især efter en skudepisode i slutningen af juni. Her blev der nemlig skudt mod huset, og en mand blev såret.

Borgerne håber meget, at kommunen vil skride ind og få rockerne ud af den lille by, og det har vi forholdt borgmester i Sorø Kommune, Gert Jørgensen.

Borgerne i Lårup er utrygge over Gremiums tilstedeværelse i byen. Hvad tænker du om det?

- Det har jeg fuld forståelse for. Det er klart, at når der pludselig sker en ændring i så lille et bysamfund med høj aktivitet, så forstår jeg godt, at man pludselig bliver utryg, siger han.

quote Det er klart, at når der pludselig sker en ændring i så lille et bysamfund med høj aktivitet, så forstår jeg godt, at man pludselig bliver utryg

Gert Jørgensen (K), borgmester i Sorø

I juni efter skudepisoden lovede du at gøre alt, hvad du kunne for at få dem ud af byen. Hvorfor bor de der stadig?

- Det er rent praktisk sådan, at Bandepakke 3, der trådte i kraft 1. juli – altså to dage efter skudepisoden – der fulgte en mulighed for at indføre et samlingsstedsforbud. Og det var to dage efter skudepisoden. Så reglerne er jo sådan i Danmark, at man jo ikke kan gøre noget med tilbagevirkende kraft. Men det viser jo også noget om utrygheden, og derfor følger vi det nøje i et rigtig godt og konstruktivt samarbejde med politiet, siger Gert Jørgensen.

Men den nye lov siger, at kommunen kan skride ind, hvis der er væsentlig ulempe eller utryghed for borgerne. Og borgerne er jo utrygge. Hvad vil I gøre ved det?

quote Jeg håber bare, de fordufter. Jeg kan ikke se meningen med, at man bosætter sig i et lille lokalsamfund og er med til at skabe utryghed

Gert Jørgensen (K), borgmester i Sorø

- I forhold til at beskrive utrygheden, det er der også nogle rammer for i loven. Det er ikke nok, at bandens tilstedeværelse er utryghedsskabende. Hvis ikke der er aktivitet eller andet, så har de ret til at være der. Jeg kan godt forstå, at borgerne måske ikke kan forstå det, fordi der jo er nogen, der har skudt på hinanden tidligere. Der er det bare, som jeg har fået det oplyst, at så var det, før loven trådte i kraft, siger han. 

- Men det er ikke ens betydende med, at jeg ikke har fuld forståelse for det. Og jeg er sikker på, at hele kommunalbestyrelsen vil bakke op om et tiltag, hvis der sker yderligere. Men jeg håber jo ikke, at der sker yderligere. Jeg håber bare, de fordufter. Jeg kan ikke se meningen med, at man bosætter sig i et lille lokalsamfund og er med til at skabe utryghed.

quote Vi er meget taknemmelige for, at borgerne står frem og fortæller os, når der er utryghedsskabende aktivitet. For det er jo det, vi skal bevise, hvis vi skal træde ind

Gert Jørgensen (K), borgmester i Sorø

Borgerne peger blandt andet på, at de her rockere kører meget stærkt gennem byen. De kunne godt tænke sig for eksempel heller eller vejbump. Hvad tænker du om det?

- Vi har et godt og konstruktivt samarbejde med politiet. Vi ved, de er derude minimum tre gange i døgnet. Og der håber jeg, man skrider ind, hvis der er uforsvarlig kørsel, som der henvises til her. Det skulle nødig være sådan, at vi skal tilpasse os, hvor rockergrupperne opholder sig. Jeg er sikker på, politiet er meget opmærksomme på de meldinger, der måtte komme, siger Gert Jørgensen. 

- Og vi er meget taknemmelige for, at borgerne står frem og fortæller os, når der er utryghedsskabende aktivitet. For det er jo det, vi skal bevise, hvis vi skal træde ind. Og så har vi jo mulighed for at gøre noget, men en enkelt episode, en enkelt fest med larm, det er ikke nok til at udstede det her samlingsforbud, der endegyldigt kan stoppe aktiviteten lokalt. 


Nyhedsoverblik