Borgmester i pendlerkommune: - Alle kæmper om at blive attraktive for erhvervslivet

05:37

Hvis vi ikke vidste det i forvejen, så slår nye tal det fast endnu en gang: Vi ER en region fuld af pendlere - og vi rejser gerne langt for at komme på arbejde. // Danmarks Statistik har kigget på tallene. Og de ni kommuner, hvor borgerne pendler længst, ligger alle sammen her i region Sjælland.

1 af 2

Vordingborgs borgere pendler længst for at komme på arbejde. Men ifølge kommunens borgmester gør de meget for at blive attraktive for erhvervslivet.

Pendlere fra vores region rejser flest kilometer for at komme på arbejde.

Det viser tal fra Danmarks Statistik. Men dem, der tager rekorden, er borgere i Vordingborg. Her pendler man i gennemsnit 35,6 kilometer til arbejde.

- Jeg er glad for, at folk kan lide at bo i Vordingborg og derfor gerne vil have base i Vordingborg Kommune, og så har lyst til at arbejde, lyder det fra Mikael Smed (S), der er borgmester i Vordingborg Kommune.

Alle kommuner kæmper om at blive attraktive for erhvervslivet

Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune

Kæmper for at være attraktive

Spørger man Dansk Erhverv, så anbefaler de, at kommunerne gør sig mere attraktive for virksomheder, så borgerne ikke skal pendle så langt for at komme på arbejde.

- Man skal tænke den anden vej rundt: Skabe en god bosætningskommune, gør den interessant, attraktiv, således at folk vil bo der, og så kommer efterspørgslen efter varer, produkter og så kommer virksomhederne, siger Niels Milling, der er regional direktør i Dansk Erhverv. 

Læs også Morten bruger to timer i bilen om dagen: Der er ikke meget arbejde på de kanter

Og det har Vordingborg Kommune da også in mente.

- Alle kommuner kæmper om at blive attraktive for erhvervslivet, siger Mikael Smed.

- For mig er det ikke vigtigt, om virksomheden ligger på den anden side af kommunegrænsen eller i Vordingborg – det handler jo om at have arbejdspladser tæt på. Men vi har for eksempel ikke dækningsbidrag, vi har lave grundpriser, vi har én indgang til kommunen for erhvervslivet og så har vi et erhvervs-setup, der gør, at vi er med på beatet om, hvad der rører sig i erhvervslivet.

- Så vi gør mange ting og vi kæmper også en god kamp for at skaffe kvalificeret arbejdskraft, som er det, de leder efter. Så alt i alt gør vi faktisk mange ting.

Det vil altid være en kommune, hvor der er nogle, der pendler

Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune

Vil altid være en pendlerkommune

Så hvornår kan borgerne mærke, at de her tiltag hjælper – at de ikke behøver at pendle lige så langt?

- Nu er det et spørgsmål om, hvorvidt man behøver at pendle eller det er, fordi man har fundet drømmejobbet, som man pendler efter. Det er ikke sådan, at vi skal tvinge folk til at arbejde i Vordingborg Kommune, hvis det bedre kan lide at arbejde et andet sted, siger Mikael Smed.

- Men det er svært at sætte dato på – at nu er der jobs til alle, der bor her. Og det bliver der heller aldrig. Det vil altid være en kommune, hvor der er nogle, der pendler. Men jeg vil tro, at der hen over de næste par år bliver vækst i arbejdspladserne, vi kommer til at etablere nogle ting i vores industriområder i den kommende periode – og det bliver en spændende tid.  

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App