Borgmester foreslår: Lad os få skattepengene

Sydhavsøernes borgmestre er glade for den nye flexbolig-ordning. Begge så dog gerne, at beboerne lagde skat for de dage, de bor i kommunen hos dem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flexbolig-ordningen kan udnyttes endnu bedre, end den bliver det i dag. Det mener i hvert fald Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S).

Når det kommer til skat, så mener borgmesteren nemlig, at det vil give god mening, hvis de nød godt af den tid, som flexboligejerne opholder sig i kommunen.

- Hvis boligejerne er her 100 dage om året, så kunne man jo godt forestille sig, at det var rimeligt, at de også lægger skat hos os i de 100 dage om året, siger han.

- Flexboligejerne er med til at "slide" på kommunen

Som det er nu lander skattepengene hos den kommune, man har fast bopæl i. Men også for Guldborgsund Kommune ville det være en klar fordel, hvis den regel blev lavet om.

- Jeg er klar fortaler for en genindførsel af det, der i '70'erne hed landliggerskat. Det ville være en rigtig god idé, hvis man betalte for de antal dage, som man opholdt sig i kommunen. For når man er der, så er man også med til at "slide" på kommunen, og så ville det også kun være fair, hvis skatten fulgte med, siger John Brædder.

Lokale politikere ikke enige

John Brædders kollega i byrådet i Guldborgsund, som også sidder med i Folketingets skatteudvalg, René Christensen fra Dansk Folkeparti, er ikke enig i borgmestrenes tanke. Han er ligesom de to borgmestre meget glad for selve ordningen, men mener ikke, at det giver mening at ændre på skattereglerne.

- Det er et dårligt forslag. Jeg synes ikke, det er gennemtænkt. Det kan måske give lidt penge i kassen på kort sigt. Men jeg synes i stedet, man skal fokusere på den udvikling i området, som flexboligerne giver og kan give. Hvis boligejerne nu skal til at betale en høj skat i flexbolig-kommunen, så risikerer man, at de bare køber i en anden kommune. Det kan blive en barriere, siger han.

Han peger på, at skatten i for eksempel Lolland Kommune er højere end i de nordsjællandske, hvor mange flexboligejere kommer fra. Han mener samtidig, at systemet ved en sådan ændring vil blive alt for bureaukratisk.

Vil blive et tungt system

Skatteminister Karsten Lauritzen fra Venstre har ikke haft mulighed for at kommentere på sagen over for TV ØST i dag. Skatteordfører fra samme parti, Louise Schack Elholm, er dog, af samme årsag som René Christensen, skeptisk.

- Jeg forstår sagtens, at man gerne vil have gavn af flexboligejerne. Men sådan som det er i dag, så tilfalder den skat, der har med boligen at gøre, som eksempelvis grundskyld, allerede boligejerne, siger hun og tilføjer: 

- Indkomstskatten betales ud fra ens bopæl, og hvis man skal gøre op med det, så vil det betyde, at vi vil skulle ændre helt på vores nuværende system. Det vil blive et meget mere tungt system, og hvem skal så også afgøre, hvor man har været hvornår?

Skatteprocenten i Lolland er på 26, 7. Til sammenligning er den i Rudersdal Kommune 22,5.


Nyhedsoverblik