Faxe-borgere kritiserer nyt vartegn for at være spild af penge

Debatten om en ny betonskulptur i rundkørslen ved Faxe raser på de sociale medier. Borgerne mener, at den er spild af penge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvilken børnehave har designet dette?  

Kønt er det sgu ikke, men de får da brugt nogle skattekroner.

Det er den hårde retorik, der tages i brug om Faxe bys nye vartegn, en skulptur af betonklodser, der står i rundkørslen, når man kører ind til byen.

Skulpturen forestiller kalkblokke. Tanken er at få indgangspartiet til byen til at hænge sammen med byens nye kalkpark, der ligger ved kanten af Faxe Kalkbrud. Skulpturen er netop blevet sat op, og der mangler nu blot beplantningen rundt om den, før den indvies den 20. juni. 

quote Plant nogle træer. Hvor svært kan det være? Det koster sikker heller ikke ret meget

Mette Petersen

Plant træer i stedet

Men i Facebook-grupperne Politik & debat i Faxe Kommune og 4640 FAXE ALT ER TILLADT giver skulpturen anledning til en heftig debat blandt kommunens borgere. 

Ulrik Søren Kofod skriver eksempelvis:

- Jeg havde engang en kæmpe stor hund, som hver dag leverede noget tilsvarende midt på plænen.... helt gratis. 

Og Mette Petersen skriver:

- Plant nogle træer. Hvor svært kan det være? Det koster sikker heller ikke ret meget.

Beslutning længe undervejs

Opslaget med billeder af skulpturen har i skrivende stund fået henholdsvis 335 og 72 kommentarer. De fleste går på, at nogle træer og buske ville have været billigere, og at pengene kunne være brugt bedre. 

Drøftelserne om, hvad der skulle stå i rundkørslen ved indkørslen til Faxe, har været længe undervejs. Flere kunstnere deltog i 2016 i en skitsekonkurrence, og de bedste forslag blev udstillet på Faxe Bibliotek og Borgerservice. Det var dog ikke et af de forslag, der i sidste ende blev valgt. 

I april 2018 stod det klart, at kommunen ikke kunne skaffe de fondsmidler, der skulle til for at realisere vinderprojektet "Sub Mari".

Herefter blev kommunens administration bedt om at komme med alternative forslag til forskønnelse af rundkørslen ved Rønnedevej. Den model, der herefter blev besluttet er skulpturen, der består af betonklodser med indfræsninger, der forestiller fossiler. Skulpturen kommer til at koste 175.000 kroner. 

Artiklen fortsætter under billedet 

Debatten om Faxe By´s nye vartegn raser på Facebook. Mange borgere mener, at pengene kunne være brugt bedre. 
Debatten om Faxe By´s nye vartegn raser på Facebook. Mange borgere mener, at pengene kunne være brugt bedre.  Foto: Erik Graversen

Og nu står skulpturen der altså til stor fortrydelse for mange. Den fortæller historien om Faxe Kalkbrud, der ligger lige øst for byen. Bruddet er kendt for at være rigt på fossiler og koralbanker dannet for 63 millioner år siden, da hele Danmark var dækket af hav.  

Der er dog også borgere, der forsvarer byens nye vartegn.

quote Jeg synes her er meget brok.....Det passer jo til vores turist attraktion i kommunen, Faxe Kalkbrud

Trine Heller, Faxe 

Pia Backquist skriver eksempelvis:

- Der er jo en rød tråd op til kalkparken ved vandrehjemmet og Kanten (byens biograf, red.). Ikke alle vil være tilfredse, men nu er der kommet lidt "kunst" i den berømte rundkørsel, så vænner vi os nok til det. 

Trine Heller skriver:

- Jeg synes her er meget brok.....Det passer jo til vores turistattraktion i kommunen, Faxe Kalkbrud, der er fine fossiler indgraveret/indhugget deri. Matcher stenene på plænen ved Kalkbruddet. Jeg synes, det giver mening.

Faxes borgmester, Ole Vive (V), mener, at skulpturen sætter prikken over i'et for de større planer for at få byen til at hænge sammen.

- Før lå der en kæmpe bunke jord i rundkørslen. Det er fint, at folk giver udtryk for, hvad de mener, men rundkørslen er ikke færdig endnu, der mangler stadig beplantning, forklarer han til DR P4 Sjælland.

Kunst skiller vandene

Helhedsplanen for Faxe går ud på at fremhæve turistattraktionen, Faxe Kalkbrud, og få bruddet åbnet mod byen. Det er blandt andet blevet gjort med Kalkparken, der er designet af landskabsarkitekterne Ellen og Morten Schelde, der også har stået for skulpturen. Der er fældet træer langs kanten til bruddet for at give udsigt og opstillet flere såkaldte plinter, der illustrerer kalklagenes geologiske fortælling.

- Det vil altid være sådan, at kunst skiller vandene. Sådan er kunst. Men skulpturen skal gerne ses som en helhed, der hænger sammen med kalkbruddet, siger Ole Vive til radiokanalen.

Det er tanken, at den nye skulptur i rundkørslen ved Faxe skal fortælle historien om Faxe Kalkbrud, der gemmer på fosiler fra fortiden.  
Det er tanken, at den nye skulptur i rundkørslen ved Faxe skal fortælle historien om Faxe Kalkbrud, der gemmer på fosiler fra fortiden.   Foto: Erik Graversen

 


Nyhedsoverblik