Borgere frygter gyllehørm - onsdag demonstrerer de mod kæmpe biogasanlæg

Beboerne fra Regstrup-området har flere gange demonstreret mod planerne om et biogasanlæg i området. Foto: René Bang / privatfoto

Beboerne fra Regstrup-området har flere gange demonstreret mod planerne om et biogasanlæg i området. Foto: Ida Valsted - TV ØST

1 af 2

Beboerne i Regstrup-området fortsætter deres kamp mod at blive naboer til et af Danmarks største biogasanlæg og et stort erhvervsområde.

Der er stor demonstration ved det gamle rådhus i Holbæk onsdag aften. 

Beboerne i Regstrup-området fortsætter deres kamp mod at blive naboer til et af Danmarks største biogasanlæg og et stort erhvervsområde. Politikerne skal tage stilling til, om planerne skal sendes i offentlig høring.

Politikerne troede ellers, at de havde en vindersag, da planerne om et biogasanlæg blev præsenteret i april sidste år. En investering på 200 millioner skulle omdanne biomasse og gylle til grøn biogas og samtidig reducere CO2-udledningen. Men de tog fejl. Naboerne til det kommende anlæg frygter nemlig gylle-hørm og tung trafik.

Demonstration gennem byen

Borgerne har været på gaden før. Blandt andet i forbindelse med kommunalbestyrelsesmødet i januar. Og gassen er langt fra gået af protesterne.

De er tværtimod taget til.

Artiklen fortsætter under billedet.

Beboerne fra Regstrup-området har flere gange demonstreret mod planerne om et biogasanlæg i området. Foto: Ida Valsted - TV ØST

Onsdag begynder beboerne med en demonstration klokken 16.30 gennem midtbyen gennem Bysøstræde, Ahlgade og Nygade. Der er samling foran det gamle Rådhus klokken 17, hvor der er taler og huskekager til politikerne.

Tæt afgørelse

På forhånd ser det ud til, at det bliver en meget tæt afgørelse i kommunalbestyrelsen. Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, SF, løsgængeren Jarl Falk Sabroe og Socialdemokratiet ser ud til at stemme for at sende lokalforslaget i høring.

Socialdemokraten Christina Hvass Hansen, der selv bor i Regstrup, støtter dog ikke forslaget. 

Venstre, Enhedslisten, to radikale medlemmer samt Det Konservative Folkeparti afviser forslaget. Og nu siger også Lokallisten nej. Listen er kommet på andre tanker siden mødet i januar, hvor listen sagde ja til at gå videre med planerne.

SF bag nyt forslag

SF har stillet et ændringsforslag, der betyder, at det planlagte erhvervsområde reduceres markant. Det fik flertal i Økonomiudvalget, og det kan måske også opnå flertal i kommunalbestyrelsen. Men det vil næppe formilde de vrede borgere i Regstrup-området ret meget.

Det er også lykkedes borgerne at få deres eget forslag på dagsordenen onsdag. Det er nemlig på ganske kort lykkedes at samle de over 710 underskrifter, der skal til for at få en borgerforslag behandlet af politikerne.

Borgerne foreslår, at der skal laves en samlet helhedsplan for omstilling til grøn energi i Holbæk kommune, før der træffes beslutning om etablering af større energianlæg.

Forslaget bliver formentlig skubbet videre til udvalgsbehandling. Og det får ikke betydning for beslutningen om at sende forslaget om erhvervsområde og biogasanlæg i høring – i hvert fald ikke onsdag aften.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App