Boligselskab lover - regning efter omfattende fugtskader ender ikke hos beboerne

Sorø Boligselskab og DAB lover, at regningen for udbedring af fugtskader ikke ender ved beboerne i Stenkistebuen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere beboere er blevet genhuset efter fund af skimmelsvamp i det nybyggede boligområde Stenkistebuen.

Nu lover boligselskabet, at beboerne ikke får ekstra regninger på grund af det arbejde, der skal til for at udbedre skaderne.

I juni i år stod byggeriet Stenkistebuen i Sorø færdigt. Men få måneder efter indflytning opdagede beboerne, at der var noget helt galt. Birgit Haraldsson opdagede store plamager med grøn fugt, da hun flyttede et spejl på en af væggene i den nye lejlighed, og familien Holst Hansen opdagede skimmelsvamp på bagsiden af deres køkkenskabe.

quote Vi gør, hvad vi kan, for at hjælpe beboerne godt igennem forløbet

Jeanette Press, kommunikationschef i Dansk Almennyttigt Boligselskab (DAB)

Det har betydet, at flere af beboerne har måttet flytte til midlertidige boliger i pavilloner opsat af boligselskabet. Og det har været frustrerende.

- Vi skal nok klare det som familie, men jeg må sige, at det er under al kritik. Vi føler os rigtig dårligt behandlet, sagde Nanna Holst Hansen, da TV2 ØST tidligere på måneden lagde vejen forbi det nye byggeri.

Beboerne kommer ikke til at betale

Udover generne ved genhusning og bekymringen over at bo i et hjem, der er ramt af skimmelsvamp, har nogle beboere også været bekymrede for, at det kunne betyde huslejestigninger, at der skal udbedres skader i bygningerne. 

Skimmelsvamp i Sorø
Læs også
Beboere finder skimmelsvamp og fugt i spritnye boliger - skal bo i skurvogne i flere måneder
Skimmelsvamp i Sorø
Læs også
Beboere finder skimmelsvamp og fugt i spritnye boliger - skal bo i skurvogne i flere måneder

Men i et brev til beboerne skriver Sorø Boligselskab, at de ikke skal være bekymrede for, at regningen for genhusningen og udbedring af skaderne ender hos dem.

- I første omgang går vi målrettet efter at holde entreprenøren økonomisk ansvarlig. Både for udbedring af skader og for genhusning af beboerne, mens udbedringen står på, skriver Sorø Boligselskab et brev, der er underskrevet af formand Lars Jensen og næstformand Thomas Lund Eriksen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det var i Nanna Holst Hansens lejlighed, problemerne med skimmelsvamp blev opdaget først.
Det var i Nanna Holst Hansens lejlighed, problemerne med skimmelsvamp blev opdaget først. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- Skulle der ske noget, som gør, at sagen trækker i langdrag, eller at entreprenøren af en eller anden årsag ikke lever op til sin forpligtelse, så står selskabet klar til at yde Stenkistebuen økonomisk bistand. Regningen lander derfor ikke hos afdelingens beboere, skriver de.   

Uvist hvor længe genhusningen vil vare

Jeanette Press, der er kommunikationschef i Dansk Almennyttigt Boligselskab (DAB), som Sorø Boligforening hører under, fortæller, at boligselskabet og OBH-Gruppen er i gang med at afdække omfanget af problemerne i de enkelte boliger. 

Derfor er det endnu for tidligt at sige, hvor længe genhusningen af beboerne vil vare.

Se indslaget om fund af skimmelsvamp i de nybyggede boliger. Artiklen fortsætter under videoen.

Helt nye boliger i Sorø er så fugtskadede, at beboerne må genhuses.

- Det kommer til at afhænge af, hvad OBH-Gruppens undersøgelse viser. Men vi forventer ikke, at beboerne kan vende tilbage til deres boliger i år, lyder det fra Jeanette Press i et skriftligt svar til TV2 ØST.

- I de boliger, som er hårdest ramt af fugtskade og skimmel, vil det tage tid at udbedre skaderne.

DAB ønsker ikke at kommentere på sagen mod entreprenør Georg Berg, der har stået for byggeriet.

- Vi udtaler os ikke til pressen om den igangværende reklamationssag. Men vi tager sagen meget alvorligt. Og vi gør, hvad vi kan, for at hjælpe beboerne godt igennem forløbet, siger Jeanette Press.

Beboer: - Boligselskabet gør, hvad de kan

Selvom det frustrerer beboerne, at deres nye hjem er ramt af skimmelsvamp, så er flere af dem glade for den måde, Sorø Boligselskab og DAB håndterer situationen på.

Birgit Haraldsson synes, det er godt, at selskabet klart melder ud, at beboerne ikke kommer til at betale for fejlene i byggeriet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Birgit Haraldsson ved endnu ikke, om hun skal genhuses.
Birgit Haraldsson ved endnu ikke, om hun skal genhuses. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- Det er godt, siger hun.

- Det er jo ikke os beboere, der skal betale, siger Birgit Haraldsson, der er tilfreds med den indsats, der bliver gjort for beboerne i den besværlige situation.

- Boligselskabet gør, hvad de kan. De er meget opmærksomme på, om beboerne har det godt, og de er herude jævnligt for at se, om der er noget, de kan gøre, siger hun.

Flyttemænd hjalp med genhusning

En af dem, der allerede er blevet genhuset, er Maria-Louise Byskov, og hun er også glad for, at beboerne ikke skal være bekymrede for ekstra udgifter på grund af fugtskaderne.

- Jeg synes, det er godt. Jeg synes faktisk, at boligselskabet tager rigtig meget ansvar, siger hun og fortæller, at flytningen til det midlertidige hjem i en container gik nemt.

- Da jeg skulle flytte, kom der fem flyttemænd og hjalp med det hele, fortæller hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Maria-Louise Byskov og hendes seks børn er blevet genhuset på grund af skimmelsvamp i deres nye lejlighed.
Maria-Louise Byskov og hendes seks børn er blevet genhuset på grund af skimmelsvamp i deres nye lejlighed. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Selvom der ikke er så meget plads i containerlejligheden, er Maria-Louise Byskov fortrøstningsfuld.  

- Det er ikke så slemt, som jeg frygtede, siger Maria-Louise Byskov.

Entreprenør Georg Berg A/S ønsker ikke at kommentere sagen. 

- Vi har den aftale med Sorø Boligselskab, at det er dem, der udtaler sig om denne sag, skriver administrerende direktør Christian Berg i en mail til TV2 ØST.


Nyhedsoverblik