Børns Vilkår: Det betyder meget for børnene, at ansvaret bliver placeret

Direktøren for Børns Vilkår håber, at Mern-børnene får erstatning. Det betyder meget, at ansvaret for de vedvarende svigt bliver placeret, mener han.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fra 2011 til 2012 kørte sagen om en plejefar og en plejemor fra byen Mern på Sydsjælland, som igennem 20 år udsatte i alt ni plejebørn for vold, indespærring og vanrøgt.

Plejeforældrene blev idømt henholdsvis to et halvt og to års fængsel for handlingerne. Og nu har to af plejebørnene lagt sag an mod Vordingborg Kommune. Som, de mener, burde have opdaget overgrebene langt tidligere. 

Mern sagen
Læs også
Retssag nærmer sig:
Plejebørn sagsøger kommune for ikke at gribe ind overfor vanrøgt 
Mern sagen
Læs også
Retssag nærmer sig:
Plejebørn sagsøger kommune for ikke at gribe ind overfor vanrøgt 

- Vi håber, at de børn, der er anlagt sag, får det beløb, de har bedt om, siger Rasmus Kjeldahl, der er direktør i Børns Vilkår.

- De er blevet groft, groft svigtet af deres plejeforældre, og kommunen har ladet det fortsætte, siger han.

Vigtigt at placere ansvaret

Direktøren i Børns Vilkår fortæller, at det har meget stor betydning for ofrene at opnå en erstatning, der kan være med til at dække nogle af de omkostninger, der er efter sådan en opvækst. 

quote De er blevet groft, groft svigtet af deres plejeforældre, og kommunen har ladet det fortsætte

Rasmus Kjeldahl, direktør, Børns Vilkår.

- De har meget kraftige psykiske mén og et meget lille netværk. De har mange minusser på kontoen, når det drejer sig om at klare sig i voksenlivet, siger Rasmus Kjeldahl.

Han fortæller, at der begynder at tegne sig et billede af, at børn, der får erstatning fra kommuner efter sager som den i Mern, maksimum får 300.000 kroner.

- Man kan jo spørge, om noget beløb er højt nok til nogensinde at erstatte det, men det er bedre end ingenting, siger Rasmus Kjeldahl og fortæller, at der udover pengene følger noget meget vigtigere med at vinde sådan en sag over kommunen. 

Børnene får nemlig oprejsning, og det kan hjælpe på, hvordan de kommer videre efter at være blevet svigtet af systemet.

Børnene bebrejder dem selv for kommunens svigt

- Vi ved fra andre lignende sager, at hvis man ikke fik hjælp fra kommunen, så vil man ofte spørge sig selv, om man for eksempel råbte højt nok, eller om man skulle have gjort mere for at hjælpe sine søskende, forklarer direktøren.

- Det er urimelige selvbebrejdelser, men de kan opstå, blandt andet fordi børnene har være udsat for psykisk terror i hjemmene og er blevet nedgjort og kaldt forfærdelige ting, siger han.   

mern-sagen4.jpg
Læs også
Tidligere plejebarn fra Mernsag kræver nu erstatning fra Vordingborg Kommune
mern-sagen4.jpg
Læs også
Tidligere plejebarn fra Mernsag kræver nu erstatning fra Vordingborg Kommune

- Man kan diskutere, om det er Vordingborg Kommune eller en anden kommune, der har ansvaret og burde have reageret på deres viden eller have skaffet sig viden om forholdene i plejefamilien, og derfor rent juridisk skulle have handlet. Retten må kigge på beviserne, siger Rasmus Kjeldahl.

Første retsdag er tirsdag den 12. marts. Der ventes at falde dom i slutningen af april. 


Nyhedsoverblik