Biogasanlæg kommer til Køng – nu er miljøgodkendelsen på plads

Kommunalbestyrelsen i Vordingborg Kommune har onsdag aften godkendt miljøgodkendelsen af et biogasanlæg ved Køng Mose.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kommunalbestyrelsen i Vordingborg Kommune har netop godkendt miljøgodkendelsen af det kommende biogasanlæg ved Køng Mose.

quote Det er især lugt- og støjgener, som folk er bekymret over lige nu

Mikael Smed (A), borgmester i Vordingborg 

- I marts måned vedtog vi lokalplanen, der gav mulighed for at etablere et biogasanlæg, og i dag har vi haft miljøgodkendelsen på dagsorden, siger Mikael Smed, borgmester i Vordingborg Kommune.

- Vi stiller krav til Nature Energy

Normalt afgøres den slags sager i fagudvalget, men et medlem af udvalget ønskede, at den kom i Kommunalbestyrelsen.

- Så i dag har vi drøftet om indholdet i miljøgodkendelsen lever op til reglerne og lovgivningen. Det er vi et flertal i Kommunalbestyrelsen, der er overbevist om, at den gør. Vi er også overbevist om, at de krav, vi stiller til Nature Energy, dem kommer de til at opfylde. Ellers kommer vi selvfølgelig til at følge op på det og give dem de påbud, der er nødvendige, siger borgmester Mikael Smed.

biogasanlæg.Midtfyn
Læs også
Trods borgerprotester – flertal siger ja til biogasanlæg
biogasanlæg.Midtfyn
Læs også
Trods borgerprotester – flertal siger ja til biogasanlæg

- Det er især lugt- og støjgener, som folk er bekymret over

Udsigten til et stort biogasanlæg nær Køng har ellers mødt meget modstand. Da Kommunalbestyrelsen i Vordingborg i marts måned gav grønt lys til biogasanlægget, var der mødt mange borgere op, som var imod planerne.

quote Nature Energy har en række biogasanlæg rundt omkring i landet, og der er jo dage, hvor der er lugtgener fra nogle af de her anlæg. Det siger jeg heller ikke, vi fuldstændig kan undgå.

Mikael Smed (A), borgmester i Vordingborg 

- Det er især lugt- og støjgener, som folk er bekymret over lige nu. Det er noget af det, der er sat nogle rammer for i den her miljøgodkendelse, siger Mikael Smed.

- Det er jo så det, vi skal følge løbende, om man overholder reglerne, og det kan vi jo først se, når anlægget er bygget. Så må vi følge op med påbud om ændring i anlæg, så man kan opfylde reglerne.

Biogasanlæg Køng
Læs også
Biogas-firma fortsætter arbejdet trods lukning af støtteordning
Biogasanlæg Køng
Læs også
Biogas-firma fortsætter arbejdet trods lukning af støtteordning

- Tung trafik til og fra anlægget vil køre igennem små byer

Efter planen skal biogasanlægget placeres godt to kilometer syd for Køng. Forventningen er, at anlægget vil behandle op mod 300.000 ton biomasse om året. Det betyder samtidig, at der hvert år vil være omkring 33.400 lastbilkørsler til og fra biogasanlægget

- Nature Energy har en række biogasanlæg rundt omkring i landet, og der er jo dage, hvor der er lugtgener fra nogle af de her anlæg. Det siger jeg heller ikke, vi fuldstændig kan undgå. Men der er jo nogle regler for, hvor meget og hvor længe, man må være til gene for de omkringboende. Det er det, vi skal følge op på hele tiden og være opmærksomme på, om de kan overholde de regler, der nu bliver givet dem, siger Mikael Smed.

Utilfredse borgere har startet underskriftindsamlingen ”Stop biogasanlæg i Køng Mose”.

Her står der blandt andet: Hvis anlægget bygges, vil tung trafik til og fra anlægget, skulle. køre igennem vores små byer, som Bårse, Gl. Lundby, Lundby og Køng. Et skrækscenarie for os og vores børn som skal færdes med tung trafik på veje, også uden cykelstier. 

Også støj og lugtegener, er noget der bekymrer de lokale borgere i Vordingborg Kommune.

Hvad vil I sige til dem?

- Vi kan sige til dem, at de ikke er alene i verden, fordi man placerer et biogasanlæg i nærheden af dem. Vi vil stadig følge op på, at lovgivningen bliver overholdt. Vores miljøgodkendelse bliver overholdt, og at man i det hele taget ikke er til gene med lugt og støj i det nærområde, hvor man har sin virksomhed, siger borgmester Mikael Smed.


Nyhedsoverblik