Bidemærker blev fundet på Lolland – ryger på top 10 over årets fund

Museum Lolland-Falster fandt i sommer lerskiver med bidemærker under en arkæologisk udgravning. Nu er de kommet på top 10 over årets fund.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lerskiver med bidemærker.

Det lyder måske mystisk, men ikke desto mindre er det, hvad der nu er røget på en liste over de ti vigtigste arkæologiske fund i 2018.

Det var arkæologerne fra Museum Lolland-Falster, der fandt bidemærkerne under en udgravning i Lidsø nær Rødby i sommer.

foto_3_bjoernar_maage_holder_lerskiven_fra_syltholm_foto_museum_lolland-falster.jpg
Læs også
Lerklumper med bidemærker dukket op på Lolland - eksperterne er forbløffede
foto_3_bjoernar_maage_holder_lerskiven_fra_syltholm_foto_museum_lolland-falster.jpg
Læs også
Lerklumper med bidemærker dukket op på Lolland - eksperterne er forbløffede

På Museum Lolland-Falster glæder arkæolog og museumsinspektør Bjørnar Måge sig over den hæder, der er overgået museet og de mærkelige lerskiver.

- For museet betyder det selvfølgelig, at vores arbejde bliver omtalt og anerkendt, siger Bjørnar Måge.

Artiklen fortsætter under billederne...

Bjørnar Måge fra Museum Lolland-Falster med den store lerskive fra Syltholm.
Bjørnar Måge fra Museum Lolland-Falster med den store lerskive fra Syltholm. Foto: Museum Lolland-Falster.
Bjørnar Måge fra Museum Lolland-Falster viser, hvor han og museets arkæologer skal udgrave en boplads ved Lidsø.
Bjørnar Måge fra Museum Lolland-Falster viser, hvor han og museets arkæologer skal udgrave en boplads ved Lidsø. Foto: Museum Lolland-Falster

Fundet fem andre steder i landet

Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der har sat det besynderligt stenalderfund fra Lidsø på listen over de ti vigtigste arkæologiske fund i 2018. Styrelsen gav selv bevilling til at få lavet undersøgelserne i sin tid.

- Det er altid godt at være med, hvor det sker, og det viser jo også, at der sker aktiviteter. Jeg synes især, det her er spændende, fordi det er en udgravning, vi har selv har taget initiativ til. Den er lavet, fordi vi syntes, det var vigtigt at få undersøgt den lokalitet, som vi har gået og set på i nogle år, siger Bjørnar Måge.

- Det er dejligt at kunne grave et sted, hvor man som udgangspunkt ved, at der er noget - modsat et sted, hvor der bare skal bygges noget, tilføjer han.

quote Det er interessant, at på samme sted, vi har gravet her på Lidsø, fandt vi også andre elementer fra mennesker. Vi fandt underkæber, kraniekasser og løse tænder

Bjørnar Måge, arkæolog og museumsinspektør

Lerskiverne med bidemærker bliver et vigtigt element i museets stenalderudstilling, der formentlig åbner i 2020.

- Tandmærker på lerskiver er jo ikke helt ukendt i landet – de er på fem andre lokaliteter. De er alle sammen knyttet op omkring nogle bestemte aktiviteter, der sker omkring perioden 2008-2009 f.kr., siger  Bjørnar Måge, som synes, det er interessant, at de er fundet flere steder i landet:

- Vi har én i Aarhus, én på Langeland, to på Sjælland og én på Lolland. Der er tydeligvis et eller andet element, som har været kendt over et større område, siger Bjørnar Måge.

Underkæber, kraniekasser og løse tænder er fundet samme sted

På en tidligere udgravning samme sted i Lidsø blev der i 1971 fundet en stump af en lerskive med lignende tandmærker.

- Det er interessant, at på samme sted, vi har gravet her på Lidsø, fandt vi også andre elementer fra mennesker. Vi fandt underkæber, kraniekasser og løse tænder. Det har været en form for dødskult.

Guldskat Vestsjælland
Læs også
Amatørarkæolog finder guldskat på Vestsjælland – det er det største fund hidtil 
Guldskat Vestsjælland
Læs også
Amatørarkæolog finder guldskat på Vestsjælland – det er det største fund hidtil 

Museumsinspektøren har dog svært ved at komme med et bud på præcist, hvorfor der er efterladt bidemærker i lerskiver, og hvad det har betydet.

- Vi kan aldrig komme helt tæt på meningen, men vi kan snævre os ind på, at det har haft en specifik betydning, siger Bjørnar Måge.

quote Jeg har også fået en mail fra Uganda om, at kvinderne i Uganda mangler polysyrer i forbindelse med graviditet, og det kunne de blandt andet få ved at spise ler

Bjørnar Måge, arkæolog og museumsinspektør

Han mener, der er tale om en rituel handling.

- Når vi kommer derud, hvor vi snakker om ritualer, kræver det, at man kigger på analogier med andre folkeslag, der lever i det niveau, og om de har træk, der ligner. Men arkæologi er ikke ligesom naturvidenskaben. Det er menneskelig aktivitet, der har udmøntet sig, og som kun forstås af dem, der udførte handlingerne på det givne tidspunkt. Alt andet er mulige tolkninger, der kan være mere eller mindre sandsynlige, siger Bjørnar Måge.

Fik private mails fra Australien og Uganda

Efter udgravningen i sommer, som blev dækket af flere forskellige medier, modtog museumsinspektøren flere private mails fra folk, som havde et bud på, hvad det kunne være.

- Der var for eksempel nogen i Australien, der mente, at de brugte leret til at børste tænder. Men det er lidt mærkeligt, at man bare presser tænderne ned i leret. En anden mente, det var et bo-mærke. Det er også en fin forklaring, men det er bare lidt sjovt, at de ikke har gjort det mange steder så, siger Bjørnar Måge fra Museum Lolland-Falster.

Slattenpat
Læs også
Arkæologisk fund vækker opsigt - "Slattenlangpat" dukket op på bornholmsk mark
Slattenpat
Læs også
Arkæologisk fund vækker opsigt - "Slattenlangpat" dukket op på bornholmsk mark

Selv tror han mest på, at bidemærkerne har været en del af et rituelt tankesæt. Men han synes, det var interessant at modtage folks bud på, hvad der kan være tale om:

- Der var også én, der var endnu bedre. Jeg har også fået en mail fra Uganda om, at kvinderne i Uganda mangler polysyrer i forbindelse med graviditet, og det kunne de blandt andet få ved at spise ler. Så det var der også én, der mente. Der er mange sjove idéer. Der er mange sjove idéer.


Nyhedsoverblik