Bestil en betjent - en stor succes i de lokale politikredse

Politikommissær Janni Pettersson fra Midt- Og Vestsjællands Politi ude til Bestil en betjent-opgave i Vipperød. Foto: Morten Spuhr - TV ØST

Politikredsene i regionen melder om succes med konceptet Bestil en betjent. Mange borgere bestiller en betjent til lokale problemer og udfordringer.

Måske har du bemærket dem. Politibetjente med kaffe på kanden og gode råd ved folkeskoler, farlige vejstrækninger eller til foredrag.

Det nye tiltag Bestil en betjent har fået mange borgere ind på hjemmesiden bestilenbetjent.dk for at bestille en lokal betjent, der kan komme ud med fartkontrol eller en særlig forebyggende indsats i lokalområdet.

- I Midt- og Vestsjællands Politi er vi rigtig glade over lanceringen af Bestil en betjent, fordi det giver os en unik mulighed for at komme tættere på borgerne og skabe den synlighed og tryghed, som vi godt kunne tænke os. Og så kan vi se, hvad der rører sig ude i lokalsamfundet, lyder det fra politikommissær Janni Pettersson, der er leder af kriminalpræventivt sekretariat i Ringsted hos Midt- og Vestsjællands Politi. 

Artiklen fortsætter under videoen.

00:50

Rasmus Skaarup har børn på Vipperød Skole ved Holbæk, hvor politiet onsdag var bestilt til at holde øje med morgentrafikken. (Pernille Damborg/ Morten Spurh/ Line Strand).

Luk video

Bestil en betjent er en del af justitsministeren Søren Pape Poulsens (K) udspil Nærhed og Tryghed fra oktober 2018. Projektet gik så småt i gang den 13. december 2018, og det fungerer ved, at borgere enten kan bestille en færdselskontrol eller en betjent til dialog eller foredrag i et lokalområde. Og det har mange borgere i vores region benyttet sig af, viser nye tal. 

Politikredse har travlt med at rykke ud lokalt

Midt- og Vestsjællands Politi har i 2019 fået 207 bestillinger på bestilenbetjent.dk. 177 af bestillingerne er på færdselskontroller, og 30 er på dialog, tryghed og forebyggelse.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi var den første politikreds i landet, hvor man kunne bestille en betjent, og har været forsøgskreds de seneste knapt fire år. Politikredsen melder om cirka 400 bestillinger af færdselskontroller årligt samt 36 bestillinger af foredrag. I 2019 har der været fire tilfælde af betjente ude til dialog og forebyggelse, imens der har været 85 færdselskontroller. 

- Det går rigtig godt i vores politikreds. Til dags dato har vi faktisk 207 bestillinger på Bestil en betjent, så det synes jeg, er rigtig flot, og det er vi rigtig glade for, siger politikommissær Janni Pettersson fra Midt- og Vestsjællands Politi. 

Det er meget forskellige ting, som borgerne ønsker politiet skal rykke ud på, fortæller politikommissæren. 

- Altså primært ønsker borgerne hastighedskontroller på strækninger ude i lokalsamfundet, men også de opgaver, som vi har herude i dag med cyklistkontroller, og hvor der er nogen, der føler sig utrygge ved, at der holder biler ind, der kan være til fare ved en skole. Så det er meget forskellige og blandede opgaver, siger hun. 

Så mange borgere har bestilt en betjent: 

Midt- og Vestsjællands Politi: 
2019: 207 bestillinger 177 af bestillingerne er på færdselskontroller. 30 af dem er på dialog, tryghed og forebyggelse.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi:
De seneste fire år: Cirka 400 bestillinger af færdselskontroller årligt samt 36 bestillinger af foredrag.

2019: fire tilfælde af betjente ude til dialog og forebyggeslem. 85 færdselskontroller. 

Se mere

Det skal være hurtigere og nemmere at komme i kontakt med politiet.

Sådan lød det fra Rigspolitiet, da de i starten af 2019 gjorde Bestil en betjent landsdækkende. Tiltaget gør det muligt at anmode politiet om en betjent, hvis man har forslag til en hastighedskontrol eller en særlig forebyggende indsats i lokalområdet.

- Vi ser Bestil en betjent som en investering i borgernes tryghed, fordi vi skaber en platform, der giver endnu bedre muligheder for at kontakte politiet direkte med et ønske eller en konkret bekymring. Jeg tror på, at den nye kontaktflade mellem os og borgerne vil skabe mere tryghed i lokalområderne og øget sikkerhed på vejene, udtalte rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg i en pressemeddelelse i januar. 

Bestil en betjent er ikke et plaster på såret 

Siden politireformen i 2007 er 192 politistationer blevet til 119 på landsplan. Dermed er mere end en tredjedel af stationerne, ifølge justitsministeriet, lukket. Og det har også skabt bekymringer og kritik fra borgere, som savner at se politiet mere fast i deres politiområde.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Politikommissær Janni Pettersson fra Midt- Og Vestsjællands Politi. Foto: Morten Spuhr - TV ØST

Men borgerne de kan godt mangle jer nogle gange, det er i hvert fald det vi hører, efter politireformen. Er Bestil en betjent så en form for plaster på såret?

- Nej Bestil en betjent er ikke et plaster på såret for de lokalbetjente, der var. Det er rigtigt, at vi har lukket nogle lokalstationer, men det har ikke gjort os mindre synlige. Vi har stadigvæk områdebetjente ude i områderne, selvom de ikke fysisk er placeret ét sted. Så det er ikke et initiativ, som skal dække over noget andet. Det er et ekstra initiativ, som egentlig vil bringe os tættere på borgerne, siger politikommissær Janni Pettersson fra Midt- Og Vestsjællands Politi. 

Info om Bestil en betjent: 

Anmod politiet om at komme ud til en færdselskontrol, holde foredrag eller være til stede ved større arrangementer.

 

  • Bestil en færdselskontrol: Hvis du oplever, at der køres for hurtigt på en strækning eller vurderer behov for en knallertkontrol, kan du anmode politiet om at gennemføre en færdselskontrol på stedet
  • Bestil et foredrag: Du kan anmode politiet om at holde et foredrag, for eksempel om kriminalitet i jeres lokalområde, hvordan I bedst sikrer jer mod indbrud, it-kriminalitet, tricktyveri og så videre. 
  • Bestil en tilstedeværelse ved et større arrangement: Hvis du er arrangør af et større arrangement eller begivenhed, kan du anmode politiet om at komme og være til stede.


Kilde: Politi.dk

Se mere

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App