Bertram fik sår og blærer af giftig plante - nu kan han ikke gå normalt

Flere elever fra en 0. klasse i Høng fik efter en skovtur store sår og blærer på kroppen. Værst gik det ud over Bertram, der nu har svært ved at gå.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Advarsel: Artiklen kan for nogle personer indeholde voldsomme billeder.

Femårige Bertram Jørgensen humper rundt mellem Legoklodserne på børneværelset i Høng.

- Jeg har lidt ondt i benene, siger han.

Han har svært ved at strække sine ben helt ud, efter han torsdag på en skovtur sammen med eleverne i 0. klasse fra en skole i den nordvestsjællandske by kom til at røre ved planten vild pastinak i Høng Skov. Den er stor, grøn med et skær af gul og dens hvide blomster kan for ukyndige minde om hyldeblomsten.

quote Det er ikke sjovt at se sit barn have det på den måde. Man ønsker, at man selv kunne have taget det i stedet for

Camilla Jørgensen, mor til Bertram

Men den vilde pastinak, som de seneste år blevet meget almindelig i Danmark, er en giftig plante, der kan give både børn og voksne store brandsår.

Flere af børnene på skovturen rørte ved planten, og det fik efterfølgende elevernes lærer samt Naturstyrelsen til at advare om den giftige plante.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bertram Jørgensen viser sine sår frem.
Bertram Jørgensen viser sine sår frem. Foto: TV2 ØST

- Vi havde en virkelig skøn skovtur i Høng Skov i torsdags med nogle af vores skønne elever fra skolen. Desværre ændrede det sig fra fred og idyl til, hvad der kunne ligne et mareridt for nogle børn og deres forældre. Dagen efter kom det første udslet og henover weekenden er flere kommet til, en elev er det gået særligt slemt ud over, skrev underviser Christian Løvenbalch Jensen i sin advarsel på Facebook, som sidenhen er blevet delt flere end 17.000 gange.

Slugte flere piller

Den elev, som det gik værst ud over, var Bertram Jørgensen. Men det var først dagen efter skovturen, at virkeligheden dukkede op for hans mor, Camilla Jørgensen.

quote Jeg skulle have sådan nogle piller

Bertram Jørgensen

- Bertram har været på tur med skolen i torsdags, det havde været en god tur, og de havde haft en god oplevelse. Det havde bare været en fed dag. Om torsdagen var der ikke noget at se, men fredag, da jeg hentede ham nede i SFO’en, kunne jeg se, at der var nogle røde rifter på hænder og knæ. Jeg tænkte, at de nok havde været ude i busken at lege. Det ville nok gå væk igen, så vi gjorde ikke noget ud af det.

Vild Pastinak
Læs også
Skolebørn fik voldsomme sår og blærer af giftig plante
Vild Pastinak
Læs også
Skolebørn fik voldsomme sår og blærer af giftig plante

- Men det forsvinder ikke i løbet af aftenen, og natten til lørdag kommer han ind til os, og der kan jeg på hans ene hånd se, at det en kæmpe boble eller blære. Så der kan jeg godt se, at der er noget galt, så om morgenen kontakter vi lægevagten, fortæller Camilla Jørgensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bertram Jørgensen sammen med sin mor Camilla Jørgensen.
Bertram Jørgensen sammen med sin mor Camilla Jørgensen. Foto: TV2 ØST

Hos lægevagten fik sønnen allergimedicin og nogle Panodiler for at klare smerterne.

- Jeg skulle have sådan nogle piller, og så skulle jeg på sygehuset, fortæller Bertram Jørgensen.

Hele hændelsen har han ifølge Camilla Jørgensen taget med oprejst pande.

- Han har taget det megasejt og overhovedet ikke klaget over smerter. Det er virkelig imponerende. Hvis det var mig selv, ville jeg nok pibe noget over det.

Artiklen fortsætter under billedet.

Vild pastinak ser sådan ud. Den er tirsdag blevet fjertet fra det område, hvor børnene har været i kontakt med den
Vild pastinak ser sådan ud. Den er tirsdag blevet fjertet fra det område, hvor børnene har været i kontakt med den Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

- Det er ikke sjovt at se sit barn have det på den måde. Man ønsker, at man selv kunne have taget det i stedet for, siger Camilla Jørgensen.

Huden begynder at falde af

Fem dage efter nærkontakten med den gule pastinak går det ifølge Bertram selv godt.

- Det går godt, siger Bertram, mens han leger med sine Legoklodser.

quote Al huden er begyndt at ryge af

Bertram Jørgensen

- Ja, det er første gang siden i torsdags, at du har kunne bygge med Lego. Dine hænder har ikke kunne holde om klodserne, tilføjer Camillia og fortsætter:

- Hænderne har simpelthen været for hævet, og blærerne har gjort ondt, fordi de har spændt i hele hunden. Derfor kan han heller ikke gå normalt. Han går med bukkede ben.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Jeg har lidt ondt i benene, siger femårige Bertram Jørgensen.
- Jeg har lidt ondt i benene, siger femårige Bertram Jørgensen. Foto: TV2 ØST

Midt under legen peger han på sit knæ, hvor huden er faldet af en stor blærer og siger:

- Al huden er begyndt at ryge af.

Løber med krumbøjede ben

Det har været hårdt for familien at se sønnens krop fyldt med sår og blærer. Derfor har hans gode humør overrasket den lille familie i Høng.

- Han har været i godt humør, men da vi var ved lægevagten i lørdags, var han træt. Det var nok den allergimedicin, han har fået. Søndag gik det bedre, og man kunne mærke på ham, at det hele egentlig var okay, når han vidste, hvad der skulle ske.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bertram Jørgensens knæ.
Bertram Jørgensens knæ. Foto: TV2 ØST

- Mandag og tirsdag har han været i rigtig godt humør, og i går kunne man se, at han godt kunne løbe lidt efter lillesøster igen. Men det går ikke så stærkt, fordi han løber med de lidt krumbøjede ben, fortæller Camilla Jørgensen,

Advarer mod planten

Den vilde pastinak blev indført til Danmark af munke i middelalderen, men især i de seneste år har den bredt sig hurtigt rundt i Danmark, da man oftere klipper grøftekanterne og dermed skaber bedre levevilkår for den giftige plante.

quote Det kunne lige så godt have sket for os selv, hvis vi var taget derud

Camilla Jørgensen

TV2 ØST har flere gange de seneste år fortalt om planten. Eksempelvis i juli 2012, da 22 børnehavebørn fra Nørre Jernløse blev forbrændt under en skovtur.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Nick Abildgaard / Grafik

Hos familien i Høng bebrejder Camilla Jørgensen ikke skolen noget.

- Jeg bebrejder dem ikke noget som helst, fordi det kunne lige så godt have sket for os selv, hvis vi var taget derud, siger hun.

Nu håber hun, at episoden kan gøre andre bevidste om den farlige plante.

- Andre skal ikke blive udsat for det her. De skal vide, hvad der er sket, så de kan skåne deres børn. Hvis de finder det her (den vilde pastinak. red), så skal det fjernes, siger hun.

Den vilde pastinak i Høng Skov er senere blevet fundet og fjernet af Naturstyrelsen.


Nyhedsoverblik