Bekymring over Baltic Pipe: - Jeg får tårer i øjnene

En invitation til at se Energinets kompressorstation i Egtved har ikke gjort to kvinder fra Næstvedegnen mildere stemt overfor Baltic Pipe-projektet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Charlotte Roest og Tina Bjerregård fra Tappernøje og Everdrup er taget til Egtved i Jylland lidt syd for Vejle for at se på et gasanlæg, som er meget lig det, de måske snart får i deres nærområde.

- Jeg får tårer i øjnene. Det er virkelig ikke særligt pænt det her, og at sådan et anlæg her skal ligge i vores Tågeskovområde ude ved Everdrup, det bliver jeg altså bare ked af at tænke på, siger Charlotte Roest (S), lige da hun kører ind på parkeringspladsen ved Energinets kompressorstation i Egtved.

Hun er valgt til byrådet i Næstved for Socialdemokratiet, og i byrådssalen har hun fået gjort de øvrige politikere opmærksomme på, hvor stor lokal modstand, der er mod planerne om at bygge en stor gaskompressorstation ved Everdrup.

Vil komme bekymringer i møde

TV ØST var med, da de to kvinder var på besøg på et allerede eksisterende gasanlæg i den jyske by Egtved. De var inviteret, fordi den statsejede virksomhed Energinet ville forsøge at overbevise de to kvinder om, at det ikke er så slemt at være nabo til en stor gaskompressorstation.

- Vi vil gerne fjerne noget af den bekymring, som jeg kan forstå, at der selvfølgelig kommer, når der byder sig et stort anlæg ind på en plads ved Everdrup, siger Per Stangholm Jakobsen, der er driftsleder på Energinets Kompressorstation i Egtved.

Læs også
Borgere til kamp mod kæmpe gasledning: Nu samler de underskrifter ind
Læs også
Borgere til kamp mod kæmpe gasledning: Nu samler de underskrifter ind

Storpolitik rammer Everdrup

Selskabet Energinet vil grave en gigantisk gasledning ned i jorden på tværs af Sjælland. Et projekt, de kalder for Baltic Pipe. Det er det statslige selskab Energinet og det polske selskab Gas-system, der står bag planerne. Norsk naturgas skal transporteres fra Nordsøen til Polen, og det skal ske via en kæmpe gasledning på tværs af landet. Her på Sjælland kommer ledningen til at løbe under jorden fra Stillinge Strand til Faxe Ladeplads, hvor den igen bliver ført under havet.

Energinet har udset sig et areal ved Everdrup nær Sydmotorvejen som ideelt for det store industrianlæg, hvor gassen skal igennem en kompressor, inden den sendes ud i rørerne, der skal nå helt til Polen.

Det er sprængfarlig storpolitik der i spil med det nye anlæg, som det statsejede selskab Energinet vil placere ved Everdrup. Målet er nemlig at sikre, at polakkerne kan forsynes med norsk gas i stedet for at være afhængige af gas fra Putins Rusland. 

Én dræbt og 18 såret

Læs også
Næstveds politikere trækker i håndbremsen: Gasledning skal placeres et andet sted
Læs også
Næstveds politikere trækker i håndbremsen: Gasledning skal placeres et andet sted

Selvom sikkerheden på sådan et anlæg selvfølgelig skal være helt i top, så sker der ulykker, og i december sidste år i Østrig blev en medarbejder dræbt og 18 såret, da et gasanlæg af endnu ukendte årsager eksploderede.

- Det skaber bare stor utryghed, når sadan et anlæg skal placeres kun 100 meter fra boliger, og derud over frygter os, der skal bo op til anlægget, for den støj, der vil komme, siger Tina Bjerregård, der bliver nabo til det store anlæg, hvis det placeres i Everdrup.

Modstanden er intakt

Efter rundvisningen er ovre, er de sjællandske gæster ikke blevet venligere stemt i forhold til at få et lignende anlæg til Everdrup.

- Altså jeg synes jo, det er slemt, når jeg ser det her. Jeg er da blevet mere bekymret, fordi når man så er her, så tænker man, 'okay, er det det her de vil have i Everdrup', siger Charlotte Roest (S).


Nyhedsoverblik