Behandlingshjem bliver model for nyt projekt for børn og unge med kronisk sygdom

Behandlingshjemmet Solglimt i Fårevejle skal danne ramme om et nyt udviklings- og forskningsprojekt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Type 1-diabetes kan være en svær sygdom at leve med i hverdagen – ikke mindst for børn og unge.

Men på behandlingshjemmet Solglimt i Fårevejle tyder det umiddelbart på, at de gør noget rigtigt for at hjælpe børn og unge med at håndtere og acceptere den kroniske sygdom.

quote Desuden vil vi gå ind og sætte nogle ord på værktøjerne, så de selv bliver mere bevidste om, hvad de gør, så andre sygdomsområder kan få gavn af det

Dan Grabowski, Seniorforsker

I hvert fald bliver det selvejede behandlingshjem Solglimt model for et nyt forsknings- og udviklingsprojekt, der skal svare på, hvordan man støtter børn og unge med at leve med type 1-diabetes.

Projektet indledes i samarbejde med Steno Diabetes Center Copenhagen.

- Vi kan fokusere på nogle sundhedspædagogiske dynamikker og fokusere på de ting, de gør her på Solglimt. Desuden vil vi gå ind og sætte nogle ord på værktøjerne, så de selv bliver mere bevidste om, hvad de gør, så andre sygdomsområder kan få gavn af det, siger Dan Grabowski, der er seniorforsker hos Steno Diabetes Center Copenhagen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Dan Grabowski er seniorforsker hos Steno Diabetes Center Copenhagen.
Dan Grabowski er seniorforsker hos Steno Diabetes Center Copenhagen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Målet med projektet er netop at udvikle pædagogiske redskaber og metoder, der kan supplere medicinsk behandling for alle børn og unge uanset sygdomstype.

Det eneste tilbud i landet

På behandlingshjemmet Solglimt lærer børn og unge eksempelvis at regulere diabetes, så de mindsker risikoen for alvorlige følgesygdomme.

quote Det sværeste ved diabetes 1 er, at man skal huske at tage insulin og måle blodsukker

Thilde Walls Karmdal, Solglimt

- Det sværeste ved diabetes 1 er, at man skal huske at tage insulin og måle blodsukker, siger Thilde Walls Karmdal, der har haft type 1-diabetes hele sit liv.

- De hjælper os med at få styr på det, og de lærer os, hvordan man tæller kulhydrater. Det er vigtigt, fordi kulhydrater får blodsukkeret til at stige, og det er ikke så godt, hvis det stiger for højt, siger Andreas Wendell, der fik diagnosticeret type 1-diabetes sidste år.

Artiklen fortsætter under billedet.

Behandlingshjemmet Solglimt i Fårevejle.
Behandlingshjemmet Solglimt i Fårevejle. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Både Thilde Walls Karmdal og Andreas Wendell bor på Solglimt, der er det eneste tilbud af sin arti i landet, der tilbyder ophold, hvor børn og unge kan få pædagogisk- og medicinsk støtte til deres type 1-diabetes.

quote Vi giver dem tryghed og struktur omkring det at leve med diabetes og viser dem, at man godt kan have et normalt liv

Maiken Lang, Souschef, Solglimt

- Vi giver dem tryghed og struktur omkring det at leve med diabetes og viser dem, at man godt kan have et normalt liv, selvom det er omsiggribende og med dem hele tiden, siger Maiken Lang, der er souschef på Solglimt.

Metoden bag projektet

Helt konkret skal forsknings- og udviklingsprojektet bestå af flere metoder, der skal resultere i viden, der både skal bruges nationalt og internationalt.

- Vi vil starte med at observere heroppe, og så vil vi bruge de observationer til at lave nogle interviews, og derefter vil vi holde en række workshops med både personale og unge, hvor vi sammen skal lære om, hvad de laver, og hvordan de kan blive bedre, siger seniorforsker Dan Grabowski.

Forsknings- og udviklingsprojektet blev skudt i gang i dag og bliver afsluttet i sensommeren 2020, hvorefter resultater og metoder skal deles med andre behandlingsorganisationer for både børn og unge med type 1-diabetes og andre sygdomsgrupper.


Nyhedsoverblik