Bedre mobildækning og bredbånd til hele regionen

Region Sjælland og de 17 kommuner i regionen er gået sammen med Teleindustrien og Dansk Energi om at lave fælles regler for bedre mobildækning og internet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Borgere i Region Sjælland kan se frem til bedre signal på deres mobiltelefoner og hurtigere internet i 2020. Det er Region Sjælland, som sammen med regions 17 kommuner, er gået ind i et samarbejde med Teleindustrien og Dansk Energi, og har fået udarbejdet nogle fælles målsætninger for den digitale infrastruktur.

Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Det betyder, at i alt 800.000 borgere og 20.000 virksomheder får bedre mobildækning og hurtigere internet.

Gittermaster i stedet for rørmaster

Nogle af de fælles retningslinjer i forslaget er, at mobilmasterne skal være gittermaster, hvilket ifølge planerne skulle gøre det nemmere for udbydere at sætte antenner op, servicere dem og koble andre teleselskaber på dem. At opsætte gittermaster i stedet for er også en billigere løsning end rørmaster.

- Vi har hørt på telebranchen, og vi vil i kommunerne gøre vores for at fjerne barrierer og gøre det attraktivt at etablere mobil- og bredbåndsnet i alle kommunerne i regionen, siger Niels Hörup (V), borgmester i Solrød Kommune og formand i Kommunekontaktråd Sjælland.

Niels Hörup bakkes også op af Knud Erik Hansen (S), der er borgmester i Faxe Kommune. Knud Erik Hansen ser de fælles retningslinjer og forslaget som et stort skridt i den rigtige retning. Lige nu bakker alle op om forslaget, men de sidste detaljer skal først på plads i Regionsrådet og i kommunerne, inden det besluttes endeligt.

Jeg er derfor meget positiv over for tiltaget, siger Jens Stenbæk

Løsning bedre for teleudbyderne

Som det ser ud lige nu, så har hver kommune forskellige krav for masterne. Derfor vil et fælles fodslag for masterne også betyde, at reglerne bliver de samme i hele regionen, uanset kommune.

- Det gør det mere enkelt for virksomhederne at stille mobilmaster op og grave kabler ned, når de ved, hvilke krav de skal leve op til. Det er en forudsætning for at få bedre dækning, siger Jens Stenbæk (V), regionsrådsformand i Region Sjælland.

Det er Susanne Lundvald (S), 2. næstformand i Regionsrådet enig i.

- Udbyderne vil gerne have en tilladelse, men der er forskel på, hvordan de behandler det i den enkelte kommune. Jeg er derfor meget positiv over for tiltaget, der gør det nemmere for både udbydere og kommuner, siger hun.

Dansk Energi håber på national løsning

Dansk Energi er glade for, at der endelig er kommet fælles retningslinjer, hvor industrien og kommunerne arbejder sammen. Men de håber også på, at resten af regionerne følger Region Sjællands eksempel, og gør det samme.

- Det er et vigtigt skridt, vi har taget, men vi vil gerne helt i mål. Vores ønske er, at dette kunne smitte af på alle regionerne: At have en fælles plan betyder, at det bliver billigere for teleselskaberne at grave eller etablere masterne, hvilket jo i sidste ende betyder, at det bliver billigere for kunderne, siger Thomas Woldiderich, der er branchechef for telepolitik i Dansk Energi.

Selvom 800.000 borgere kan se frem til en bedre mobildækning og hurtigere internet, så er der ingen garanti for, at alle områder vil få gavn af det nye samarbejde. I sidste ende er det op til teleselskaberne og udbyderne om de vil opsætte master eller nedgrave kabler. 


Nyhedsoverblik