Beboere klager: Region Sjælland vil plante grusgrav i Næs

Vordingborg Kommune har allerede afvist planen om en grusgrav i det naturskønne Stuby og Næs, men Region Sjælland insisterer på, at den skal være der.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Region Sjællands plan om en grusgrav i smørhullet mellem landbrug, boliger og et sommerhusområde i det naturskønne Stuby og Næs har flere gange mødt modstand i Vordingborg Kommune. Faktisk blev ideen første gang afvist tilbage i 1992, og igen i 2009 sagde Vordingborg Kommune nej til forslaget.

Men nu har Region Sjælland overtaget gravetilladelsen fra kommunen, og derfor er grusgraven endnu engang endt på dagsordenen - til stor fortrydelse for områdets beboere, der ikke ønsker at bytte de naturskønne omgivelser med støv og støj. 

De har samlet en form for modstandsgruppe bestående af Næs-Skaverup Grundejerforening, Næs-Skaverup Vandværk og Borgergruppen mod Grusgrav og indgivet en klage til Natur - og Miljøklagenævnet.

- Der er 20 meter fra mit køkkenvindue til graveområdet. Det betyder, at vi ikke kan sælge vores hus. Det er et stort problem for os, fordi vi har nået en alder, hvor vi ikke kan blive ved at have et stort hus, siger Bjarne Lehmann, der kan få grusgraven som sin nye nabo.

quote Det betyder, at vi ikke kan sælge vores hus. Det er et stort problem for os, fordi vi har nået en alder, hvor vi ikke kan blive ved at have et stort hus

Bjarne Lehmann, nabo til den kommende grusgrav

Bekymret for tung trafik

Udover at huspriserne formentlig vil falde, så vil en grusgrav også give store problemer for transporten.

- Det værste vil være kørslen af de tunge lastbiler, for det er vejene slet ikke bygget til, siger Sussi Andersen, der bor permanent i sommerhusområdet.

Den tunge trafik vil desuden betyde, at personbilerne vil fravælge den vej, som lastbilerne skal benytte, og dermed vil trafikken gennem den smalle Stuby by i stedet for øges.

Udsigt til støj, støv og ødelagt natur

Støjgener og støv er også udfordringer, som beboerne peger på, såfremt der kommer en ny grusgrav, ligesom naturen vil briste.

- Her er mange dyr, fugle og frøer, som er fredet, og der er lidt tilbage af åsen. Desuden er der tusindvis af fugle, som skal flyve ind over støvet i grusgraven. Det vil gå ud over naturen, siger Sussi Andersen.

Bjarne Lehmann er ligesom Sussi Andersen bekymret for naturen, men også for kommunens turisme.

- Det bakkede område, som er her forsvinder. Der er mange kondiløbere, cyklister og et stigende antal udenlandske turister, der lejer sommerhuse. I fremtiden skal de til at køre igennem et grusgravskvarter, og det er ikke godt, når man i kommunen skal øge turistomsætningen, siger han.

quote Der er tusindvis af fugle, som skal flyve ind over støvet i grusgraven. Det vil gå ud over naturen

Sussi Andersen, permanent beboer i sommerhusområdet

Kommunen har ikke sagt nej

Beboerne har luftet deres bekymringer for Region Sjælland, men de føler sig overhørt. De har svært ved at forstå, hvorfor regionsrådet vil etablere en grusgrav, når kommunen tidligere har afvist det.

Peter Jacobsen, der er formand for Klima-, Miljø-, Trafik- og Infrastruktur-udvalget i Region Sjælland, forstår godt, at det ikke er sjovt at være nabo til en grusgrav, men ikke alle kan gå fri.

- Ligegyldigt hvor vi ligger graveområder ud, ligger det i naturskønne omgivelser. Det er svært, at natur ikke bliver berørt. Vi ved også godt, at det ikke er sjovt at være nabo til en grusgrav i 10-15 år. Det tager vi højde for, men nogen skal jo være det, siger han.

Samtidig understreger han, at Vordingborg Kommune intet har sagt til planerne om en grusgrav i denne omgang.

- Vordingborg Kommune har konstateret, at de sagde nej dengang, men efter vi har spurgt dem igen, har de ikke sagt noget til det. Hvis kommunen virkelig ikke ønsker det, så vil vi også lytte til det, siger Peter Jacobsen.

Grusen i Stuby er efterspurgt

Peter Jacobsen fortæller, at den største udfordring er, at det er begrænset hvor henne, man kan finde grus. For jo længere nede på Sydsjælland, man kommer, jo færre forekomster er der. Derfor betyder transportafstanden også meget i Region Sjællands vurdering om en grusgrav i Stuby og Næs.

- Grus og råstoffer er en forudsætning for, at vi kan udbygge og udvikle vores samfund. Det, der ligger i Stuby, er meget efterspurgt og en mangelvare, og det er også det, der ligger til grund for, at det skal være et graveområde, siger Peter Jacobsen.

quote Grus og råstoffer er en forudsætning for, at vi kan udbygge og udvikle vores samfund

Peter Jacobsen, formand for Klima-, Miljø-, Trafik- og Infrastruktur-udvalget i Region Sjælland

Håber på medhold

Men beboerne holder fast i håbet om at få medhold i Natur- og Miljøanklagenævnet, så de slipper for en grusgrav på 12 hektar, som vil spolere området.

- Jeg håber ikke, de får lov til at grave og så håber jeg, de tager det ud af råstofplanen. Et argument for det er, at 12 hektarer er et lille graveområde, når man ser på hvor mange mennesker, der bliver berørt, slutter Bjarne Lehmann.


Nyhedsoverblik