Danske Bank lærer de unge om økonomisk ansvarlighed

Nye betalingsmåder gør det nemt og hurtigt at bruge penge. Derfor bliver børn og unge undervist i privatøkonomi i denne uge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fradrag, renter og budgetter står i denne uge på skoleskemaet på folkeskoler i hele landet. For sjette uge i træk afholdes der pengeuge, hvor bankrådgivere og bankdirektører underviser 7.-9. klasseselever i finansiel forståelse og digital sikkerhed.

- Det er super vigtigt, fordi vi desværre ser, at der er rigtig mange voksne, som faktisk ikke har lært de her grundlæggende begreber og værktøjer i forhold til at få styr på sin økonomi, siger Christian Holm, der er filialdirektør i Danske Banks afdeling i Maribo.

quote Jeg har lært, hvor sikker man skal lave sin kode, og hvordan budgettet skal laves, og at man skal tænke over, hvilke ting man vil bruge sine penge på.

Ida Rømer Lerche Merkel

- Vi kan se en stor forskel, når vi arbejder med de unge mennesker tidligt, fordi de faktisk får en bedre økonomi og bliver bedre i stand til at træffe de rigtige beslutninger og undgår nogle af de fælder, som vi desværre ser mange voksne havne i, siger Christian Holm, der er filialdirektør i Danske Banks afdeling i Maribo.

Lolland Kommune er landets dårligste betalere

Økonomiske fælder er der mange af - og netop på Lolland er der mange, der falder i dem. Lolland er nemlig den kommune i hele landet, hvor den største andelen af borgerne er registreret i RKI.

quote Der er i høj grad behov for det her på Lolland, og det er også derfor, vi bruger meget tid på at møde unge mennesker, for de skal klædes på.

Christian Holm

- Der er i høj grad behov for det her på Lolland, og det er også derfor, vi bruger meget tid på at møde unge mennesker, for de skal klædes på, siger filialdirektøren.

Det er Finans Danmark, der står bag pengeugen, mens Danmarks Matematiklærerforening står for udarbejdelsen af undervisningsmaterialet til eleverne.

Nye betalingsmåder

I alt deltager 734 skoleklasser, heriblandt Sankt Birgitta Skole i Maribo.

- Jeg har lært, hvor sikker man skal lave sin kode, og hvordan budgettet skal laves, og at man skal tænke over, hvilke ting man vil bruge sine penge på, siger Ida Rømer Lerche Merkel, der går i 8.X.

Artiklen fortsætter under billedet.

16.000 folkeskoleelever deltager i pengeugen i denne uge.
16.000 folkeskoleelever deltager i pengeugen i denne uge. Foto: TV2 ØST

Formålet med pengeugen er at højne de unges finansielle forståelse i en tid, hvor der betales på andre måder end tidligere.

- Der er ingen tvivl om, at de nye måder at betale på med for eksempel MobilePay kræver noget bevidsthed, fordi det er nemmere at bruge et kort, MobilePay eller andre betalingsløsninger, siger Christian Holm.

Artiklen fortsætter under billedet.

16.000 folkeskoleelever deltager i pengeugen i denne uge.
16.000 folkeskoleelever deltager i pengeugen i denne uge. Foto: TV2 ØST

De unge selv kan godt nikke genkendende til, at man nemt og hurtigt kan komme af med sine penge ved hjælp af de nye betalingsløsninger.

quote Jeg bliver meget nemt fristet af at købe mad og diverse andre ting, og det er ikke helt så godt, for jeg vil gerne spare op til for eksempel et kørekort, når jeg bliver 17 år.

Ida Rømer Lerche Merkel

- Jeg tænker ikke meget over det, når jeg har mit kort i forhold til, hvis jeg bruger rigtige kontanter, siger Ida Rømer Lerche Merkel og fortsætter:

- Jeg bliver meget nemt fristet af at købe mad og diverse andre ting, og det er ikke helt så godt, for jeg vil gerne spare op til for eksempel et kørekort, når jeg bliver 17 år, siger hun.


Nyhedsoverblik