Bankekspert om Lollands Bank: - Et tvangssalgsskilt er ikke en god idé

Lollands Banks aktionærer skal tirsdag aften tage stilling til, om banken skal sælges til en storaktionær. En ekspert vurderer mulighederne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

700 aktionærer i Lollands Bank har meldt deres ankomst til Nakskov Idrætshal tirsdag aften. 1900 har afgivet fuldmagter, så andre kan stemme på deres vegne.

For det er ikke en hvilken som helst beslutning, der skal tages i hallen denne aften.

Aktionærerne skal stemme for eller imod at finde en storaktionær, der kan købe en stor del af aktierne i Lollands Bank.

udklip.jpg
Læs også
Skal aktier sættes til salg?
Rekordmange tilmeldte til stormøde i lokal bank
udklip.jpg
Læs også
Skal aktier sættes til salg?
Rekordmange tilmeldte til stormøde i lokal bank

Afstemningens resultat kan få stor betydning for banken, idet en stor bank ved en investering i en lille bank har mulighed for at flytte bankforretningen væk fra det lokale nærområde.

- En lokal bank lever og ånder og skaber sin forretning der, hvor den hører til. Hvis man nu bliver købt af en stor bank, så kan den vælge at sige, at Lolland er et fareområde, så derfor vil vi ikke drive forretning til nye engagementer der de næste år, eller i måske endda begrænse sin forretning i det område. En lille bank den er nødt til at leve i det samfund, den er i, forklarer Lars Krull, seniorrådgiver i Finansiel Planlægning og Entreprenørskab ved Aalborg Universitet.

quote Der er én ting, der er sikker, og det er, at man ikke skal sætte et pengeinstitut til salg i offentligheden

Lars Krull, seniorrådgiver, ​​​​Aalborg Universitet

Står svagere med til-salg-skilt

Seniorrådgiveren ser én særlig fare, hvis aktionærerne tirsdag aften stemmer for at sælge deres aktier i Lollands Bank på baggrund af storaktionærernes forslag.

- Der er én ting, der er sikker, og det er, at man ikke skal sætte et pengeinstitut til salg i offentligheden. Et tvangssalgsskilt er ikke en god idé, siger Lars Krull.

lollands_bank.jpg
Læs også
Bankekspert advarer mod at sælge Lollands Bank - det kan ramme lokalsamfundet
lollands_bank.jpg
Læs også
Bankekspert advarer mod at sælge Lollands Bank - det kan ramme lokalsamfundet

For når man vifter med til salg-skiltet, kan det betyde, at banken står svagere, vurderer han.

- Det er alt andet lige bedre, at man finder købere, der er interesserede i at købe virksomheden med henblik på at udvide deres forretning, siger Lars Krull.

Håber på et nej

Det er fem større aktionærer, der tilsammen besidder mere end fem procent af bankens aktiekapital, som har foreslået at finde en ny hovedaktionær.

quote Jeg håber, de her investorers forslag bliver afvist, og at bestyrelsen på den anden side siger, at de vil gøre alt, hvad de kan for at sikre, at bankens værdier kommer frem

Lars Krull, seniorrådgiver, ​​​​Aalborg Universitet

De fem storaktionærer argumenterer forslaget med, at Lollands Bank de seneste år har fremvist gode resultater og derfor kan være et attraktivt opkøb for et større pengeinstitut.

Men det håber seniorrådgiver Lars Krull ikke får medvind.

- Jeg håber, de her investorers forslag bliver afvist, og at bestyrelsen på den anden side siger, at de vil gøre alt, hvad de kan for at sikre, at bankens værdier kommer frem. Men de vil ikke have et til salg-skilt siddende på sig, siger han og uddyber:

- Investorerne skal ikke have lov at sætte det her til salg-skilt på nu. Til gengæld skal bestyrelsen også tilkendegive, at de ikke er tonedøve, og at de altid prøver at vurdere, hvordan de får de bedste værdier frem for deres aktionærer, siger han.

udklip.jpg
Læs også
Storaktionærer vil sætte lokal bank til salg - men bestyrelsen er imod
udklip.jpg
Læs også
Storaktionærer vil sætte lokal bank til salg - men bestyrelsen er imod

Kan godt bevare lokal forankring ved salg

Hvis over 50 procent af aktionærerne stemmer for forslaget fra storaktionærerne ved den ekstraordinære generalforsamling, vil banken indlede en salgsproces.

Argumenterne imod et salg er, at Lollands Bank vil miste sin lokale forankring. Ifølge Lars Krull kan det dog godt lade sig gøre at bevare den, selvom en stor bank investerer. Det er set før.

quote Vælger de at sige nej, så står alle muligheder stadigvæk åbne. Så kan det jo være, man kan finde en investor eller en anden bank, der over tid vil købe banken

Lars Krull, seniorrådgiver, ​​​​Aalborg Universitet

- Det er set andre steder, for eksempel i Nordjylland, hvor Ringkøbing Landbobank blev købt af Nordjyske Bank, men lader banken fortsætte under eget navn og fortsat lader det have det lokale præg. Så det kan være, man over tid kan kombinere det gode med det gode. Altså mange penge med det gode navn, siger han.

Ingen negative konsekvenser

Men der er dog ét aber dabei.

- Det kan godt lade sig gøre, men det kan det ikke, hvis man bliver sat til salg under tvang. Det scenarie duer ikke, siger han.

Bekymrede røster vil sige, at et salg af Lollands Bank kan betyde, at bankens lokale engagementer vil forsvinde. Men det mener Lars Krull ikke, man kan sige vil ske.

- Det har ikke nogen negative konsekvenser. Tit siger folk, at så falder sponsoraterne. Men tit viser det sig, at hvis de her sponsorater er drevet af fornuft og med henblik på at give forretning, så fortsætter de også bagefter et opkøb, lyder hans vurdering.

quote Jeg anbefaler og håber, at aktionærerne lytter til deres bestyrelse og stemmer det her forslag ned

Lars Krull, seniorrådgiver, ​​​​Aalborg Universitet

Kan også finde en investor over tid

Han ridser de to mulige udfald af aftenens generalforsamling op:

- Vælger de at sige nej, så står alle muligheder stadigvæk åbne. Så kan det jo være, man kan finde en investor eller en anden bank, der over tid vil købe banken. Måske endda under respekt for dens lokale værdier, siger Lars Krull og fortsætter:

- Så er der også det scenarie, at banken lever videre, som den er nu, hvor investorerne i det store hele er suppe, steg og is-investorer, der ikke har deres aktier for at tjene penge på dem, men for at være medejere af deres egen bank, siger han.

Holger Schou Rasmussen
Læs også
Borgmester om banksalg: - Jeg håber, aktionærerne tænker med hjertet
Holger Schou Rasmussen
Læs også
Borgmester om banksalg: - Jeg håber, aktionærerne tænker med hjertet

Personligt tror Lars Krull, at aktionærerne vil lytte til bestyrelsen.

- Jeg anbefaler og håber, at aktionærerne lytter til deres bestyrelse og stemmer det her forslag ned. For ellers må de jo afsætte deres bestyrelse, siger han.


Nyhedsoverblik