Bæltefikseret mand får tildelt erstatning fra Region Sjælland

Sikringsafdelingen i Slagelse. Foto: Region Sjælland

Retten i Næstved har tilkendt en erstatning på 10.000 kroner til en mand, der var bæltefikseret på Sikringsafdelingen i Slagelse.

En 24-årig mand blev i fire dage bæltefikseret på Sikringen i Slagelse. Men det er ulovligt, har retten i Næstved vurderet.

Patienten valgte at stævne Region Sjælland for brud på menneskerettighederne, og han har nu fået medhold i sagen.

Manden er blevet tildelt en erstatning på 10.000 kroner, som Region Sjælland skal betale. Det oplyser patientens advokat Tobias Stadarfeld Jensen.

- Det jo glædeligt. Vi meget tilfredse med, at retten når frem til det rigtige resultat. Den fiksering er i strid med dansk ret, og fire dages fiksering ikke er noget, man spøger med, siger Tobias Stadarfeld Jensen.

Dommen falder en uge efter retsmødet, der blev afholdt på Sikringen i Slagelse.

Han ved fremadrettet, at overlægen vil tænke to gange, inden de vælger at bæltefiksere folk

Mohammed Makki, bror og bistandsværge til patienten

Retfærdighed findes

Patientens bistandsværge og storebror, Mohammed Makki, er utrolig glad for dommen, og fortæller, at beslutningen er vigtig for broren.

- Det betyder, at han kan mærke, at selvom han er derinde mellem fire vægge, at der er retfærdighed rundt omkring. Og at man ikke bare kan bryde og træde på hans menneskelige rettigheder, uden der kommer konsekvenser, siger Mohammed Makki og tilføjer:

- Han ved fremadrettet, at overlægen vil tænke to gange, inden de vælger at bæltefiksere folk.

Afgørelsen kom dog ikke som den store overraskelse, da Mohammed Makki mener, at det er en grov sag.

- Han blev fritaget sine basale rettigheder. Han havde ingen frihed under bæltefikseringen, og det kunne dommeren godt se. Og vi er meget glade for, at få rettens ord på at det var ulovligt, fortæller han.

Dog mener Tobias Stadarfeld Jensen, at erstatningsbeløbet godt kunne have været større. Derfor skal Tobias Stadarfeld Jensen og Mohammed Makki overveje, om de vil anke beløbet.

Havde ingen muskler

Forud for ankomsten var han fikseret i et år på Retspsykiatriske Afdeling i Aalborg. Begge fikseringer er siden blevet stemplet som ulovlige af Patientklagenævnet.

- Han har haft det meget, meget dårligt. Han har været bæltefikseriet 13 måneder i Aalborg, og lige så snart, han blev modtaget i Slagelse, så blev han endnu mere bæltefikseret med opgradering af remme og bælte om maven. Han har ingen muskler efter 13 måneders bæltefiksering, og kan man være farlig som menneske uden muskler? Nej, det kan man ikke, fortalte Mohammed Makki, der er bistandsværge og storebror til den psykiatriske patient, til TV2 ØST under retsmødet i sidste uge.

- Han var opgivende og havde selvmordstanker. Der var ikke noget håb tilbage at kæmpe for. Jeg har aldrig nogensinde set min bror så alvorlig ramt på sin psyke, fortalte Mohammed Makki.

HER ER REGLERNE FOR BRUG AF TVANGSFIKSERING

En mand anbragt på Sikringen i Slagelse kræver erstatning for flere tilfælde af ulovlig fiksering.


Region Sjælland og Region Syddanmark risikerer at skulle punge ud med en pose penge til en mand, der flere gange er blevet tvangsfikseret i forbindelse med indlæggelser på psykiatriske afdelinger. I alt kræver han 130.000 kroner i erstatning.

 

Sådan er reglerne for tvangsfiksering:
 

 • Mennesker, der er indlagt på psykiatrisk afdeling, kan ifølge psykiatriloven blive tvangsfikseret med bælte omkring livet.
   
 • Hvis det er nødvendigt, kan det også ske med remme om håndled og ankler eller med handsker.
   
 • Personalet må kun tvangsfiksere, hvis et menneske:
  • Udsætter sig selv eller andre for nærliggende fare for at lide skade på legeme eller helbred.
  • Forfølger eller på anden lignende måde groft forulemper medpatienter eller øver hærværk af ikke ubetydeligt omfang.
    
 • Tvangsfiksering må som udgangspunkt kun anvendes kortvarigt. En patient kan dog fikseres længere end nogle få timer, når hensynet til patientens eller andres liv, førlighed eller sikkerhed tilsiger det.
   
 • Hvis man er tvangsfikseret med bælte, skal der altid være en fast vagt på stuen.Kilder: Bekendtgørelse af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien, Ritzau.

Opdateret

 • 03. sep 2019 kl. 14:46 Dommeren har berigtiget dommen til 10.000 kroner, i stedet for det førnævnte 30.000

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App