Asbest fundet omkring vartegn - nu aflyses festival

Festivalen Verdensarv Stevns aflyses efter fund af asbest i Boesdal kalkbrud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er ikke kun fundet asbest indenfor i pyramiden i Boesdal Kalkbrud. Også i en prøve taget udenfor pyramiden er det frygtede asbestfibre fundet. Det skriver Dagbladet Køge.

Det er det eksterne firma DMR Bygningsundersøgelse, der har fundet spor af fibrene i støv fra pyramidens tag – og fundene har fået Stevns Kommune til at lukke for adgang til pyramiden indtil videre. Lukningen er sket efter opfordring fra Styrelsen for patientsikkerhed og Arbejdstilsynet.

Det betød at teaterkoncerten Urklang har udsat deres forestillinger i august. Selvom der ikke er afspærret på pladsen foran pyramiden, så har festivalen verdensarv Stevns dog også valgt at aflyse, skriver avisen.

Læs også
Fund af asbest lukker kendt vartegn - arrangementer udskudt på ubestemt tid
Læs også
Fund af asbest lukker kendt vartegn - arrangementer udskudt på ubestemt tid

Risiko for frygtet lungesygdom

Den store pyramide i Boesdal Kalkbrud blev bygget for at opbevare knust kalk og beskytte det mod fugt. Der er tale om en meget markant bygning, som med sine 20 meter rejser sig højt i stenbruddet.

Asbest blev brugt i mange byggerier frem til 1980’erne. Her blev adgangen til materialet først begrænset og siden udsat for forbud, da man fandt ud af, at stoffet afgav fibre, der kunne føre til både den frygtede sygdom stenlunger og en række typer meget farlig kræft. I 2015 blev det vurderet, at asbestforurening og følgesygdommene årligt koster 400 liv i Danmark.

Skal der arbejdes i bygninger, hvor der afgives asbest, så anbefaler Arbejdstilsynet, at man skal være iklædt støvafvisende arbejdstøj og hovedbeklædning. Desuden skal bære åndedrætsværn med høj filterklasse under arbejdet, og man skal støvsuges, før man afklæder sig arbejdstøjet.

 

Nyhedsoverblik