Antallet af unge landmænd halveret - det vil højskole nu rette op på

Jyderup Højskole er netop barslet med et helt nyt ophold, hvor undervisningen er en kombination af teori om landbrug og praktisk arbejde på en gård.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Jord under neglene og manuelt arbejde.

Det er hverdagen for Anne Rehder de næste fem måneder.

Hun er nemlig en af dem, der har valgt at deltage i et nyt højskoleophold på Jyderup Højskole, hvor hun som del af undervisningen skal bo på en gård.

Hun bor og arbejder normalt i København, men har valgt at tage orlov fra sit arbejde for at prøve kræfter med landbruget.

130702_JYDERUP_HOEJSKOLE.jpg
Læs også
Fuldt besat på højskoler i Nordvestsjælland
130702_JYDERUP_HOEJSKOLE.jpg
Læs også
Fuldt besat på højskoler i Nordvestsjælland

- Det er for at komme ud og bruge min krop, lære noget helt nyt, finde ud af hvordan man dyrker jorden og leve lidt tættere på jorden, end jeg gør til hverdag, siger hun.

Færre unge landmænd

Der bliver færre og færre landbrug her i regionen, som bliver drevet af unge landmænd. I løbet af de sidste 10 år er antallet mere end halveret.

Jyderup Højskole håber, at et ophold på et landbrug vil få flere unge til at få øjnene op for livet på landet.

- Når man er på højskole, har man tid til at reflektere og gå lidt på opdagelse i, hvad er det for et liv, man gerne vil føre. Skal man stresse rundt i byen, eller kan man leve på landet og føre en helt anden livsstil, siger Nanna Brendholdt Thomasen, der er højskolelærer på Jyderup højskole og ansvarlig for det nye forløb.

Et andet arbejdsliv

Farendløse Mosteri uden for Ringsted er et af de landbrug, der har sagt ja til at have højskoleelever boende. Her håber ejerne, at livet på gården kan være med til at inspirere andre. 

- Det er et andet liv, og vi vil gerne vise, at man godt kan have et arbejdsliv, hvor man føler, at man går på arbejde, men at man i stedet vågner op til en dag, hvor der er rigtig meget at gøre, som vi holder af, siger medejer Sandra Villumsen.

Rød malkeko
Læs også
Landbrug på optur mangler hænder
Rød malkeko
Læs også
Landbrug på optur mangler hænder

Anne Rehder har boet på gården i halvanden uge, men opholdet har allerede givet stof til eftertanke.

- Der er alt for mange, der lever et enormt stresset liv, og som ikke kan holde til det, og det kan ikke være meningen, at det er sådan, vi skal leve, siger hun.

Hun er ikke afvisende over for at skifte bylivet ud med et liv på landet.

- Jeg tænker, at jeg godt selv på et tidspunkt kunne finde på at flytte ud og få mig noget jord. Men jeg er ikke sikker på, jeg skal leve af det sådan fuldtids, fastslår hun.

Der er lige nu 10 højskoleelever i gang med praktikken på forskellige gårde.
 


Nyhedsoverblik