Antallet af elever med dansk baggrund falder - det skal skolesammenlægning lave om på

En skolesammenlægning i Nykøbing F. skal fjerne ghetto-stemplet fra den ene skole. Her har 80 procent af eleverne anden etnisk baggrund end dansk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lindeskovskolen i Nykøbing Falster har et overordnet problem: Antallet af elever med dansk baggrund falder.

Lige nu har 80 procent af eleverne på skolen anden etnisk baggrund end dansk.

- Vi, lærerne og de få etnisk danske børn kan godt agere det Danmark, som de her børn skal leve i, men vi mangler nogle flere, som de kan måle sig op imod, så de møder flere danske børn, de kan blive kammerater med, siger Hans Christiansen, som er skoleleder på Lindeskovskolen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hans Christiansen har været skoleleder på Lindeskovskolen siden 2011.
Hans Christiansen har været skoleleder på Lindeskovskolen siden 2011. Foto: Lasse Skovgaard - TV ØST

Den problemstilling skal der gøres noget ved. Det mener politikerne i Børn-, Familie- og Uddannelsesudvalget. De vil nu slå Lindeskovskolen sammen med naboskolen Østre Skole, som ligger halvanden kilometer væk.

- Vi vil gerne skabe en skole, som skaber noget sammenhold på Østerbro i Nykøbing Falster. En skole, som børnene har lyst til at gå i, og hvor vi får løftet integrationsindsatsen, siger Simon Hansen (S), som er formand for Børn-, Familie- og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune.

Danske forældre fravælger Lindeskovskolen

De seneste år har forældre, som egentlig bor i Lindeskovskolens distrikt, søgt om dispensation til, at deres børn kunne begynde i børnehaveklasse på Østre Skole i stedet. Det har givet anledning til en del debat blandt lokalpolitikerne, og i sidste ende er det endt med, at børnene kom ind på Østre Skole.

quote Jeg kan blive lidt bekymret, fordi jeg selvfølgelig tænker på mine børn, kan de komme i klemme? Man har hørt andre steder, at der godt kan gå en årrække, før der er noget, der fungerer.

Christina Hansen, mor til to børn på Østre Skole, Nykøbing F.

Sidste år var Randi Havlykke en af dem, der søgte dispensation til sin datter, som stod til at skulle begynde i børnehaveklasse på Lindeskovskolen.

Hun bakker op om en sammenlægning:

- Det hilser jeg faktisk velkommen. Sidst var jeg imod, fordi jeg ikke synes, vi skal være i undertal, når vi er på en skole med mange tosprogede. Jeg hilser rigtig meget velkommen, at de tosprgede skal være sammen med mine børn.

Artiklen fortsætter under billedet.

Randi Havbakke er mor til børn på Østre Skole. Hun bakker op om en skolesammenlægning.
Randi Havbakke er mor til børn på Østre Skole. Hun bakker op om en skolesammenlægning. Foto: Lasse Skovgaard - TV ØST

Anderledes har Christina Hansen det. Hun er mor til to børn på Østre Skole:

- Jeg kan blive lidt bekymret, fordi jeg selvfølgelig tænker på mine børn. Kan de komme i klemme? Man har hørt andre steder, at der godt kan gå en årrække, før der er noget, der fungerer, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Christina Hansen er mor til to børn på Østre Skole og lidt skeptisk overfor idéen om en skolesammenlægning med Lindeskovskolen.
Christina Hansen er mor til to børn på Østre Skole og lidt skeptisk overfor idéen om en skolesammenlægning med Lindeskovskolen. Foto: Lasse Skovgaard - TV ØST

Fra 80 procent til 25 procent tosprogede elever

Hvordan de to skoler skal lægges sammen, er ikke vedtaget endnu. Beslutningen er sendt i høring, og her lægger politikerne op til, at de små elever skal gå på den ene matrikel, mens de store skal gå på den anden.

En sammenlægning vil betyde, at andelen af tosprogede kommer ned i nærheden af 25 procent.

- Jeg er sikker på, at vi ikke får alle forældre til at synes, at det her er verdens bedste idé, men politisk tror vi på, at ved at slå de her to skoledistrikter sammen, får vi skabt et stærkere sammenhold på Østerbro i Nykøbing. Vi synes faktisk, at bydelen er for lille til at være splittet omkring de to folkeskoler, siger Simon Hansen (S).

Fakta om de to skoler

Lindeskovskolen:

  • 212 elever
  • 100 procent af afgangseleverne i skoleåret 2016/2017 gik i gang med en ungdomsuddannelse.
  • Karaltergennemsnittet ved 9.klassernes afgangsprøve lå på 4,8 sidste år. Det er på niveau med hvad man kan forvente, når man tager højde for elevernes socioøkonomiske baggrund
     

Østre Skole:

  • 514 elever
  • 91 procent af afgangseleverne i skoleåret 2016/2017 gik i gang med en undgsomsuddannelse
  • Karaktergennemsnittet ved 9.klassernes afgangsprøve lå på 6,4 sidste år. Det er dårligere end forventet, når man ser på elevernes socioøkonomiske baggrund.

 

Kilde: Undervisningsministeriet

 


Nyhedsoverblik