Anlæg fra bondestenalderen fundet på Falster

Arkæologer har fundet rester af et palisadeanlæg fra bondestenalderen ved Eskilstrup på Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Arkæologer har fundet spor efter et gammelt palisadeværk på Nordfalster, nord for Eskilstrup. Det skriver Banedanmark i en pressemeddelelse.

I forbindelse med opgraderingen af Ringsted-Femern Banen har Museum Lolland-Falster over de seneste måneder været i gang med graveskeer langs banen, og nord for Eskilstrup har man fundet et såkaldt palisadeanlæg, som stammer fra bondestenalderen, der omfatter tiden fra 4000-1700 f.Kr.

- Det er rigtig stort. Det er stadig en forholdsvis ny type af anlæg. Det er først noget som for alvor er kommet på Danmarkskortet inden for de seneste få år. De er sjældne at finde, men vi finder flere og flere, og det betyder også, at vores opfattelse af dem ændrer sig, og det er det her fund også med til, så det er rigtig stort, siger Marie Brich, der er museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster, til TV ØST.

Kan variere i form og størrelse

Et palisadeanlæg kan ifølge museuminspektøren bedst beskrives som en stor indhegning. Oftest har der været indhegnet et højdedrag eller næs med en stor palisade af tætsiddende stolper, som dermed afgrænsede et område fra det omkringliggende landskab.

Palisadeanlæggene kan variere i form og størrelse, men der er som regel tale om temmelig store bygningsværker.

- Desværre er bevaringsgraden sådan, at vi kun har en lille del af anlægget, og det er derfor svært at sige præcist, hvor stort det oprindeligt har været. Men det har sandsynligvis afgrænset et lille næs ned mod et vådområde, som dengang har ligget nord og øst for udgravningsfeltet, siger Marie Brinch.

Lidt af en gåde

Det er fortsat en gåde for arkæologerne, hvorfor anlæggene blev opført, men håbet er, at udgravningen i Eskilstrup kan give mere information og dette.

- Vores viden om anlæggene er endnu ret beskeden. Men vores teori er, at de kan have en forbindelse til bondestenalderens dødekult. På flere anlæg er der fundet tegn på, at man har udført ritualer og begravelser. Der kan altså være en forbindelse mellem palisadeanlæg og de samtidige dysser og jættestuer. Andre steder har man fundet spor efter mulige krigshandlinger, og det kan derfor heller ikke udelukkes, at der er tale om forsvarsanlæg, siger Marie Brinch.

Håb om flere fund

Udgravningsarbejdet ved Eskilstrup er færdigt, og arkæologerne skal undersøge den nordlige ende af Nykøbing Falster, hvor de i 2012 fandt det første palisadeanlæg i forbindelse med anlægget af Nykøbing Falster Omfartsvej.

- Vi har rigtig store forventninger, fordi vi netop har haft undersøgelserne i forbindelse med omfartsvejen. Der fandt vi rigtig meget, så jo tættere vi kommer på Nykøbing-Falster, jo mere regner vi med at finde, og det ser også rigtig lovende ud, det vi har indtil videre, uden at jeg vil afsløre noget, siger Marie Brinch.

 


Nyhedsoverblik