Anklager går efter hård straf til præst: Der er stor risiko for, at han gør det igen

Anklageren går efter 14 års fængsel til den tidligere præst fra Tømmerup, der er dømt for flere seksuelle overgreb på børn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvilken straf skal den pædofilidømte tidligere præst fra Tømmerup have?

Det er det helt store spørgsmål ved Retten i Holbæk i dag. Anklager Anja Liin er ikke i tvivl om, at straffen skal ligge i den hårde ende. Hun går efter 12-14 års fængsel.

- Igennem de seneste ti år har han misbrugt sin stilling på det groveste ved at misbruge en lang række børn. Risikoen for, at han gør det igen, er nærliggende, siger hun under sin procedure i dag og understregede, at hun ikke mener, at præsten skal have lov at arbejde med børn igen – eller have lov at arbejde som præst.

quote Der er ikke skyggen af anger i den mand

Anja Liin, anklager

Anklageren mener, at der er grund til at bruge § 88 i straffeloven, som hedder, at "under særdeles skærpende omstændigheder kan straffen overstige den højeste for nogen af lovovertrædelserne foreskrevne straf med indtil det halve".

- Der er fundet en helt utrolig manipulation sted. Præsten har koldt og kynisk bildt de her børn ind, at lige præcis det barn var noget helt særligt. Og at det særlige, de foretog sig, foretog han sig ikke med andre. Det har præsten gjort i ti år. Det ene barn har afløst det andet. Det er ualmindeligt skærpende, siger anklageren.

Mange skærpende omstændigheder

Den tidligere sognepræst er blevet dømt for at misbruge seks børn og unge i alderen 12 til 16 år. Han er også blevet kendt skyldig i at have optaget flere af de seksuelle overgreb og for blufærdighedskrænkelser af flere unge drenge. 

- rigtig beskæring- Tømmerup Præst i retten
Læs også
Live fra retten: Hvilken straf får præsten fra Tømmerup?
- rigtig beskæring- Tømmerup Præst i retten
Læs også
Live fra retten: Hvilken straf får præsten fra Tømmerup?

Flere af børnene begyndte at komme i præstegården i Tømmerup i forbindelse med deres konfirmationsforberedelse, og fordi de havde det svært i skolen eller derhjemme. At børnene var sårbare, mener anklageren er en skærpende omstændighed.

- Vi har i Danmark – heldigvis – ikke set en tidligere sag, hvor en præst i folkekirken har misbrugt så mange børn og sin stilling på den her grove måde, siger anklageren i retten.

- Der har været tale om, at han har udnyttet sin psykiske overlegenhed, og det er skærpende. Han har udnyttet deres tillid. Det er også skærpende. Og der er tale om både fuldbyrdet samleje og en lang række andre overgreb.

Ingen tegn på anger

Under retssagen har præsten flere gange grædt og vist, at han er påvirket at sagen, men anklageren mener ikke, at han angrer. Han synes udelukkende, at det er synd for ham selv, lød det.

quote Han har manipuleret børnene med sine forskellige chatprofiler. Vi har set, hvordan han har drukket dem fulde. Det hele har været ualmindeligt planlag

Anja Liin, anklager

- Der er ikke skyggen af anger i den mand. Vi har gang på gang hørt præsten tale om, at det er hårdt og synd for ham at se på de billeder, han selv har taget, mens han selv begik overgreb. Vi har ikke hørt et ord om, at det er synd for børnene, siger Anja Liin.

- Præsten har fortalt her i retten, at børnene løj. Og da den ene dreng kom ind og havde et ønske om at se præsten i øjnene og forklare, hvad han havde gjort, så sagde præsten nej. Han ville ikke være til stede, fordi det var hårdt for ham selv.

Et mesterskab i modbydeligheder

Der er ingen formildende omstændigheder i sagen, mener anklageren og påpegede i sin procedure, at præsten planlagde overgrebene ved blandt andet at prøve at lokke børnene hjem til sig med falske profiler på Snapchat og Skype.

- Han har manipuleret børnene med sine forskellige chatprofiler. Vi har set, hvordan han har drukket dem fulde. Det hele har været ualmindeligt planlagt. Der er intet spontant i det. Det er en skærpende omstændighed, siger anklageren.

Læs også
Tidligere sognepræst kendt skyldig i seksuelt misbrug af børn
Læs også
Tidligere sognepræst kendt skyldig i seksuelt misbrug af børn

Samtidig er det også en skærpende omstændighed, at tre af børnene sov, mens præsten forgreb sig på dem, og at han billeddokumenterede stort set samtlige overgreb. 

- Der er, som forsvareren selv har sagt det, tale om et hundredemeter-mesterskab i modbydeligheder, siger anklageren.

Er klar til at modtage hjælp

Før Anja Liin begyndte sin procedure, fremlagde hun en mentalundersøgelse lavet af præsten. Den viser, at han ikke er sindssyg, og at han er normalt begavet.

Præsten er opvokset under trygge forhold. Hans forældre blev skilt, da han var tre år gammel, og han har gode relationer til sin familie. Præsten mener ikke selv, at han har et problem seksuelt.

quote Jeg vil gerne komme frem til en forståelse af det hele. Også for at sikre, at det ikke sker igen

Tidligere sognepræst i Tømmerup Kirke

- Det virker som om, at han forsøger at bagatellisere de enkeltstående tilfælde af overgreb, skriver lægten i mentalerklæringen.

Af mentalundersøgelsen fremgår det også, at præsten ikke selv mener, at han har et behandlingsbehov, men da præsten i dag selv tog plads i vidneskranken, var svaret anderledes.

- I min tid i arresten har jeg forsøgt at komme til en forståelse af, hvorfor jeg er endt her. Jeg er klar til at modtage den hjælp, jeg kan få. Jeg vil gerne komme frem til en forståelse af det hele. Også for at sikre, at det ikke sker igen, sagde præsten.

Senere i dag skal forsvareren procedere for den straf, som han mener, præsten skal have. Den endelige dom falder på onsdag den 15. november. 


Nyhedsoverblik