Anklager går efter 18 års fængsel til hjemmerøvere: Det er rent held, at det ikke endte med drab

Det skal koste en meget hård straf at begå mange, meget grove hjemmerøverier. Foto: Thomas Nielsen - TV ØST

Det skal koste to brødre 18 års fængsel at begå 24 hjemmerøverier, mener anklager Susanne Bluhm. Forsvarerne vil have en langt mildere straf.

Det var et enigt nævningeting, der tidligere i dag fandt fem kroatiske statsborgere skyldige i at have begået en stribe hjemmerøverier over hele landet.

Og det skal koste en meget hård straf, slår anklager Susanne Bluhm fast i sin strafprocedure. Det skal det, fordi hjemmerøverierne er meget grove.

- Jeg mener ikke, der er nogen formildende omstændigheder overhovedet. Det er særdeles grove hjemmerøverier, og der er rigtig mange af dem, lyder det i hendes procedure.

Dertil kommer, at mange af ofrene blev efterladt i hjælpeløs tilstand - og at de samtidig var ældre eller syge. Blandt andet har sagen vist, at to ofre har været i decideret livsfare under overfaldene.

- Alle forhold bærer præg af hensynsløshed. Mange har været bundet med strips, de har været kneblet og har haft svært ved at trække vejret. Det eneste positive, man kan sige, er, at ingen er døde. Det er ikke en drabssag, men det er min holdning, at det beror mere på held end noget andet. Det er i hvert fald ikke de tiltaltes skyld, at det ikke er endt der, siger anklageren.

SÅDAN LØD SKYLDSKENDELSEN:

  • En 37-årig mand er kendt skyldig i tre hjemmerøverier. Det er vennen af familien.
  • En 48-årig mand - faren i familien - er kendt skyldig i 24 hjemmerøverier.
  • En 23-årig mand - den ældste søn - er kendt skyldig i 24 hjemmerøverier. Han er også kendt skyldig i blandt andet langvarig frihedsberøvelse, vold af særlig farlig karakter og våbenbesiddelse under hjemmerøverierne.
  • En 20-årig mand - den mellemste søn - er kendt skyldig i 24 hjemmerøverier. Han er også kendt skyldig i blandt andet langvarig frihedsberøvelse, vold af særlig farlig karakter og våbenbesiddelse under hjemmerøverierne.
  • En 51-årig kvinde - moren i familien - er kendt skyldig i 24 hjemmerøverier.
  • En 19-årig mand - den yngste søn - er blevet frikendt i alle tre forhold, han var tiltalt i.
Se mere

Går efter 18 års fængsel

Susanne Bluhm går efter at sprænge straframmen og mener, at de to dømte brødre på 20 og 23 år skal have en straf på ikke under 18 års fængsel.

Det eneste positive, man kan sige, er, at ingen er døde. Det er ikke en drabssag, men det er min holdning, at det beror mere på held end noget andet

Susanne Bluhm, anklager

- Det er min holdning, at det her kke afgøres med mindre end strafmaksimum. Sagen er helt exceptionel, siger hun.

Men det mener den 23-åriges forsvarer, Martin Andersen, ikke, der kan blive tale om.

- Det er ikke en familie, der er professionelle aktører. Min klient har haft et massivt narkomisbrug, og de her forhold har ikke et professionelt snit over sig overhovedet. Det er ikke topprofessionelle fra Balkan. Tingene flyder hjemme i huset, og det vil sige, det er amatører, siger han i sin procedure.

Artiklen fortsætter under billedet...

Martin Andersen er forsvarer for den 23-årige søn, der er dømt for at have begået 24 hjemmerøverier med sin bror og sine forældre. Foto: Ida Valsted - TV ØST

Han mener, at straffen til hans klient maksimalt kan komme op mellem 10-12 års fængsel og påpeger blandt andet, at hans klient ikke er tidligere straffet, og at han er meget mærket af at have været varetægtsfængslet i over et år, siger Martin Andersen.

Det er ikke topprofessionelle fra Balkan. Tingene flyder hjemme i huset, og det vil sige, det er amatører

Martin Andersen, forsvarer for 23-årig

Det kunne den 20-åriges forsvarer, Rune Wiborg, også tilslutte sig til sin klient - altså maksimalt 12 års fængsel.

Vil sende forældre i fængsel i 15 år

Forældrene, som er dømt for at have været med til at planlægge hjemmerøverierne og for at tage del i udbyttet, mener anklageren skal i fængsel i 15 år.

- Deres rolle har været en anden, men de er dømt stort set efter anklageskriftet. De har planlagt hjemmerøverierne og fået del i udbyttet. Her skal man også se på det store antal af hjemmerøverier, siger Susanne Bluhm.

Men spørger man moren forsvarer, Henrik Stagetorn, så skal straffen kun op på mellem otte og ni års fængsel.

- Man skal se på den rolle, man har. Hun har ikke været med ude på gerningsstederne. Det skal gøre en forskel, siger han og tilføjer, at hans klient ikke er tidligere dømt og desuden er alvorligt syg.

Artiklen fortsætter under billedet...

Henrik Stagetorn mener kun, der kan blive tale om maksimalt ni års fængsel til hans klient. Foto: Ida Valsted - TV ØST

Den sidste dømte, en bekendt af familien, skal i fængsel imellem ni og ti år, hvis det står til anklageren, mens forsvareren har argumenteret for maksimalt syv års fængsel.

Anklageren nedlægger påstand om udvisning for alle de fem dømte, og det har der ikke været nogen bemærkninger til.

Sagens sidste tiltalte, en 19-årig søn i den dømte familie, blev frifundet for de tre forhold, han var anklaget i.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App