Anklager: Det er min pligt at fremlægge nye oplysninger

Det er noget usædvanligt at ville fremlægge yderligere oplysninger så sent i forløbet. Men anklager i Kundby-sagen ser det som sin pligt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg har sovet godt, siden vi holdt procedure. 

Sådan lyder det fra anklager i Kundby-sagen, Kristian Kirk, som kræver retten til at fremlægge nye oplysninger i sagen. Oplysninger, som han altså først kom i besiddelse af onsdag. 

- Jeg synes, vi har en fuldt oplyst sag, men når vi helt tilfældigt kommer i besiddelse af nogle oplysninger, som jeg mener, kan have betydning, og det mener jeg, de her oplysninger kan have, så skal de også fremlægges, siger Kristian Kirk efter retsmødet.

- Ellers så kommer man til at stå i situation, hvor retten skal træffe en afgørelse på et ufyldestgørende grundlag. 

Tryg ved beviserne

Oplysningerne drejer sig om et brev fra en mand, der er blevet dømt for at lade sig hverve til terrorbevægelsen, Islamisk Stat. Derudover er der fundet to breve, som er svar fra pigen på det brev, hun modtog fra den terrordømte mand. Og så er der også fundet en lille seddel, som er dateret til 30. april 2017. 

- Det er refleksioner over pigens egen situation, fortæller anklager, Kristian Kirk, i retten i dag. Hun skriver om, "hvad sandheden er". 

Der er også fundet en seddel med en række navne på folk, som er dømt i danske terrorsager. Den er fundet i pigens sko. Kristian Kirk mener, hun derfor ønskede at tage kontakt til nogle af disse personer.

Forsvareren mener, at det handler om, at anklageren har en halvdårlig sag. Men det mener anklageren ikke er tilfældet. 

- Som sagt er jeg helt tryg ved beviserne i den her sag. Som sådan mener jeg ikke, at det rykker noget som helst ved, hvad jeg har sagt. Og så tænker jeg, det rykker en lille smule ved det, forsvareren har sagt, når vi nu står med de her breve og sedler, som kunne indikere, for mig at se, at det man har gjort gældende fra forsvarerens side, det bliver der rokket lidt ved, siger Kristian Kirk.

- Derfor ønsker jeg selvsagt, at det kommer frem, men jeg er tilfreds med den bevisførelse, der ellers har fundet sted. 

quote Der er meget, meget sparsom praksis omkring det her. Men der er jo en bestemmelse i retsplejeloven om, at man kan. Så hvis retten vil, så kan de også

Kristian Kirk, anklager

Uprøvet grund

For anklageren handler det også om pligten til at komme med nye oplysninger. 

- De vidner om, at man ikke har rykket sig ret meget siden anholdelsen. Og jeg vil også sige, at pligten til at komme frem med oplysninger, det gælder jo sådan set begge veje. Hvis vi var faldet over noget her i 11. time, som talte til den tiltaltes gunst, så var det jo samme forpligtigelse, jeg havde til at gøre retten opmærksom på det, siger anklageren.

- Det er lidt uprøvet grund. Der er meget, meget sparsom praksis omkring det her. Men der er jo en bestemmelse i retsplejeloven om, at man kan. Så hvis retten vil, så kan de også. 

Beviser frembragt af tiltalte selv

Samtidig mener forsvarer, Mette Grith Stage, at det er en form for lokkemad, som myndigheden har sendt til Kundby-pigen, fordi man ved, at hun stadig er nem at påvirke.

- Det må jeg på det bestemmeste afvise. Der bliver sendt breve ud hele tiden i Kriminalforsorgens regi. Og det er jo ikke vores opgave at sidde og pille breve fra, som ikke er relevante for sagen. Det har ikke været relevant for den her sag før nu, fastslår Kristian Kirk.

- Hvis man vil pege pilen et eller andet sted hen i forhold til, at man synes, det her er ærgerligt, så må man jo kigge ind ad. Det er jo ikke beviser, som anklagemyndigheden har fremskafttet ved at sidde og efterforske i 11. time. Det er beviser, der er frembragt af den tiltalte selv. 


Nyhedsoverblik