Kundby-pigens dom anket: Anklager vil have forvaring

Den 17-årige pige fra Kundby blev idømt seks års fængsel for forsøg på terrorisme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Anklager anker Kundby-sagen til landsretten, fordi Retslægerådets konklusion var klar: 17-årig er så farlig, at hun bør idømmes forvaring.

Det skriver Simon Gosvig, kommunikationskonsulent for anklagemyndigheden, på Twitter. 

1494946048_img_0065_7.jpg
Læs også
Få overblikket i Kundby-sagen her
1494946048_img_0065_7.jpg
Læs også
Få overblikket i Kundby-sagen her

I en pressemeddelelse uddyber statsadvokat Lise-Lotte Nilas:

 - Retslægerådet var klar og tydelig i sin vurdering af, at den 17-årige er så farlig, at hun bør idømmes forvaring. Det var byretten ikke enig i, og derfor ønsker jeg, at vi også får prøvet spørgsmålet ved landsretten.

- Det er helt usædvanligt at tale om forvaring af en 17-årig, men jeg tror ingen er i tvivl om, at der også er tale om en helt usædvanlig og alvorlig sag, siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas. 

Læs også
Kundby-pigen får seks års fængsel for terrorplaner
Læs også
Kundby-pigen får seks års fængsel for terrorplaner

Natascha Colding-Olsen fra Kundby blev ved Retten i Holbæk idømt seks års fængsel for at ville terrorbombe sin tidligere folkeskole, Sydskolen i Fårevejle, og den jødiske skole Carolineskolen i København.

Da anklager Kristian Kirk udtalte sig efter dommen den 18. maj, var han overrasket over strafudmålingen og kaldte den i den lave ende.

- Ikke den store overraskelse

Forsvarer Mette Grith Stage ærgrer sig over for TV 2 over beslutningen om at anke.

- Det er ikke den store overraskelse. Men jeg havde håbet, at man ikke havde valgt at anke den, da jeg mener de seks år er det rigtige resultat, siger Mette Grith Stage til tv2.dk.

- Vi havde selvfølgelig gerne set, at dommen fra Retten i Holbæk havde været endelig, og hun ikke skulle trækkes igennem endnu en retssag. Jeg skal tale med hende om Statsadvokatens beslutning i aften, siger Mette Grith Stage.

Fængslet i halvandet år

Sagen begyndte i januar 2016, da politiet finder sprængstoffer på en adresse på Trønningevej i Kundby og en dengang 15-årig pige anholdes. Pigen varetægtsfængsles bag lukkede døre, og det er derfor først senere, at offentligheden får indsigt i, at hun er sigtet for at planlægge et angreb mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København. I marts samme år bliver en 24-årig mand også sigtet i sagen. 

fra_cng1_170518_145831.jpg
Læs også
Anklager overrasket over Kundby-dom
fra_cng1_170518_145831.jpg
Læs også
Anklager overrasket over Kundby-dom

I februar 2017 bliver den nu 25-årige mand løsladt, og sigtelserne mod ham frafalder. En uge senere offentliggøres anklageskriftet mod pigen, og det kommer i forbindelse frem, at hun under sin varetægtsfængsling angiveligt har stukket en mandlig pædagog i maven et våben fremstillet af glas fra et spejl.

Den 19. april begynder sagen mod Kundby-pigen, som hun i medierne omtales som, og anklageren i sagen følger Retslægerådets vurdering og kræver en forvaringsdom på ubestemt tid.

Knap en måned senere idømmes pigen seks års fængsel. En dom, som hendes forsvarer, Mette Grith Stage, erklærer sig meget tilfreds med. Anderledes lød det fra anklaget Kristian Kirk, der var overrasket over udfaldet og fortalte, at man ville overveje at anke. En mulighed, anklagemyndigheden nu har gjort brug af.


Nyhedsoverblik