Bankansatte lækkede dokumenter - tidligere bankdirektør risikerer at skulle betale millionerstatning

To bankansatte forsynede Finanstilsynet med dokumenter, der fik direktøren i Andelskassen J.A.K. fyret. Den tidligere direktør nægter sig skyldig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sigvald Jensen havde kun arbejdet for Andelskassen J.A.K. i få dage, før han opdagede, at der var noget helt galt hos banken med hovedafdeling i Slagelse og underafdelinger i Thisted, Branderup og Nykøbing Mors.

Bag bankens tykke røde mure på Løvegade i Slagelse blev han i sommeren 2014 ansat til at digitalisere andelskassens pantebreve. Hurtigt bemærkede han, at der blandt andet manglede kreditvurderinger i sagsmapperne.

quote Det var sorte penge, der var kommet flere steder fra og skulle vaskes hvide

Elsebeth Hansen, tidligere bankassistent i Andelskassen J.A.K.

- Jeg var fuldstændig lamslået, fordi jeg straks opdagede den kreditgivning, der fandt sted, siger Sigvald Jensen til TV2 ØST.

Da han gik til den mangeårige bankdirektør i Andelskassen J.A.K. Wolmer Møller med sin bekymringer, var svaret klart.

- Det skal du fandeme ikke blande dig i, sagde han til mig, fortæller Sigvald Jensen.

Tirsdag begynder retssagen mod den tidligere bankdirektør samt andelskassens tidligere bestyrelsesformand ved Retten i Glostrup. Det er blevet sagsøgt af FS Finans V A/S og risikerer at skulle betale millionerstatning. Begge nægter sig skyldige.

Whistleblower: De blev købt til tavshed

Men advarslen fra Wolmer Møller stoppede ikke Sigvald Jensen, der i stedet fandt en allieret et andet sted på arbejdspladsen.

Bankassistenten Elsebeth Hansen havde i lang tid været frustreret over andelskassens måde at drive forretning på - en forretning, der ifølge hende blandt andet brød loven ved hvidvask.

Andelskassen_JAK_2.jpg
Læs også
Taber op til 40 millioner kroner på dødsstød til andelskassen
Andelskassen_JAK_2.jpg
Læs også
Taber op til 40 millioner kroner på dødsstød til andelskassen

Flere af bestyrelsesmedlemmerne var ifølge Sigvald Jensen og Elsebeth Hansen også indblandet i sagen med store lån og kreditter og havde personlige interesser i at holde banken kørende med alle midler.

- Bestyrelsesmedlemmer var fedtet ind i store engagementer og simpelthen købt til tavshed. Det kunne aldrig have fundet sted andre steder. Plus der var engagementer, som ikke var revurderet i over ti år, siger Sigvald Jensen.

quote Vi skulle bare gøre, som han bad om

Elsebeth Hansen, tidligere bankassistent i Andelskassen J.A.K.

- Da en af mine venner efter en uge spurgte, hvordan det gik på mit nye arbejde, svor jeg, at jeg ville lukke den andelskasse, og jeg var ikke et eneste øjeblik i tvivl om, at jeg kunne finde meget dokumentation for det, mindes Sigvald Jensen.

Elsebeth Hansen oplevede blandt andet bankdirektøren bede hende om at udbetale 400.000 kroner i kontanter til en af andelskassens kunder.

111010_andelskassen_jak.jpg
Læs også
Whistleblowere fra Andelskassen i Slagelse: - Alting sejlede
111010_andelskassen_jak.jpg
Læs også
Whistleblowere fra Andelskassen i Slagelse: - Alting sejlede

Men hun sagde til Wolmer Møller, at det var i strid med reglerne om hvidvask af penge.

- Jeg tog sagen op på et møde, hvor de andre gav mig ret og sagde til Wolmer, at det måtte jeg ganske rigtigt ikke, og så sprang bomben. Han kunne blive så tosset, at fråden stod ud af munden på ham, og vi skulle bare gøre, som han bad om. Det var sorte penge, der var kommet flere steder fra og skulle vaskes hvide, siger Elsebeth Hansen.

Tidligere direktør for retten

De to medarbejdere besluttede sig for, at noget måtte gøres. Men de kunne ikke tale om sagen på selve arbejdspladsen, fordi de ifølge Elsebeth Hansen blev overvåget af en anden medarbejder på stedet.

- Vi mærkede, at vi blev observeret, hver gang vi snakkede sammen. Lige meget hvad kunne personen tage telefonen og lade som om, at hun snakkede, men det gjorde hun ikke. Ørerne lå helt henne, hvor vi sad, siger Elsebeth Hansen.

quote De var nøje udvalgt til ikke at skulle kæfte op om noget som helst

Sigvald Jensen, tidligere bankassistent i Andelskassen J.A.K.

Efter et skænderi mellem Wolmer Møller og Sigvald Jensen ringede Sigvald Jensen til Elsebeth Hansen og sagde:

- Nu slår vi til, Elsebeth, fortæller Elsebeth Hansen.

Derfor gik de i foråret 2015 til andelskassens revisorer Ernst & Young, som indkaldte dem til et møde med det samme.

- De var fuldstændig målløse over det, som vi havde fundet af dokumenter, siger Elsebeth Hansen.

Revisionsfirmaet var ikke i tvivl om, at sagen skulle undersøges nærmere, og Finanstilsynet blev kontaktet.

111010_andelskassen_jak.jpg
Læs også
Hvidvaskningsregler rammer andelskasse i Slagelse
111010_andelskassen_jak.jpg
Læs også
Hvidvaskningsregler rammer andelskasse i Slagelse

Men først bad revisorerne de to whistleblowere om at samle flere oplysninger. Derfor blev det i maj 2015 Elsebeth Hansens opgave at sende oplysninger ud af systemet og videre til revisionsfirmaet.

I al hemmelighed indsamlede hun midt i andelskassens åbne kontorlandskab belastende dokumenter i arbejdstiden og forsynede Finanstilsynet med fældende oplysninger. Men opgaven var hård for Elsebeth Hansen.

- Det var forfærdeligt, fordi jeg sad ved det sidste skrivebord inden døren op til første sal, hvor direktøren sad. Heldigvis knirkede døren bag mig, når den blev åbnet, og så skyndte jeg mig at skifte skærmbilledet på computeren, så han ikke kunne se, hvad jeg lavede, siger hun og tilføjer:

quote Jeg sov ikke om natten

Elsebeth Hansen, tidligere bankassistent i Andelskassen J.A.K.

- Men jeg sov ikke om natten, fordi jeg hele tiden tænkte på sagen og det, der skulle undersøges næste gang. Der var overhovedet ikke ro oveni hovedet på én.

Men Elsebeth Hansen fik alligevel indsamlet nok dokumenter, og det førte til, at Finanstilsynet for første gang nogensinde afsatte en bankdirektør.

Læs også
Andelskassens kunder: - Det er suk og sorg
Læs også
Andelskassens kunder: - Det er suk og sorg

Det skete i september 2015, da Finanstilsynet gav bankdirektøren i Andelskassen J.A.K. sparket, ligesom han blev politianmeldt for brud på hvidvaskloven. Nu skal sagen omsider for retten.

Tirsdag den 20. august begynder erstatningssagen mod Wolmer Møller og andelskassens tidligere bestyrelsesformand Thomas Lindboe ved Retten i Glostrup. Hvis de bliver dømt skyldige, risikerer de at skulle betale en erstatning på knap 1,8 millioner kroner.

Sat under opsyn

I årene fra 2010 til 2015 havde Finanstilsynet sat andelskassen under skærpet opsyn og påtalt det skrøbelige økonomiske fundament, den elendige indtjening og svage kreditstyring. Flere gange havde tilsynet desuden opfordret andelskassen til at finde en kapitalstærk fusionspartner.

- Han (Wolmer Møller red.) frigav andelskapital til venner og bekendte, skønt han slet ikke måtte røre kapitalen på grund af den situation, han sad i, fordi der ikke var kapital nok. Men det sked han også på, siger Sigvald Jensen.

quote Jeg vil helst ikke udtale mig om sagen, når den ikke er afgjort

Wolmer Møller, tidligere bankdirektør i Andelskassen J.A.K.

- Den sag var aldrig blevet til noget, hvis ikke jeg var blevet ansat dernede, for så havde Finanstilsynet siddet dernede og hørt på hans løgnehistorier, og personalet havde han i sin hule hånd. De var nøje udvalgt til ikke at skulle kæfte op om noget som helst, påpeger Sigvald Jensen.

Finansiel Stabilitet overtog efterfølgende kontrollen med banken i oktober 2015. Men Finansiel Stabilitet måtte opgive at sælge resterne af den kollapsede Andelskassen J.A.K. Derfor lukkede den, og kunderne måtte forlade banken præcis et år efter overtagelsen.

OPL_Andelskasse.transfer.Consolidated.01.jpg
Læs også
Privatmand ville købe krakket Slagelse-bank
OPL_Andelskasse.transfer.Consolidated.01.jpg
Læs også
Privatmand ville købe krakket Slagelse-bank

Andelskassen havde cirka 2.600 kunder, der i alt havde 132 millioner kroner stående i banken. Kunder med indeståender fik opsagt deres konti, mens folk med lån fik hævet deres renter.

- Afviklingen indebærer, at andelskassens kunder må påregne at få opsagt indlånskonti og produkter knyttet hertil, ligesom der vil ske forhøjelse af rentesatser på udlån i overensstemmelse med de principper, der gælder ved afvikling af pengeinstitutter overtaget af Finansiel Stabilitet, oplyste Finansiel Stabilitet.

Nægter sig skyldig

Den mangeårige bankdirektør i Andelskassen J.A.K., Wolmer Møller, har ikke ønsket at stille op til interview.

- Jeg vil helst ikke udtale mig om sagen, når den ikke er afgjort. Jeg har lyst til at sige mange ting, men det er er ikke nu. Hvis der er noget, så skal du tale med min advokat, siger Wolmer Møller til TV2 ØST.

Tilbage i december 2016 krævede Andelskassen J.A.K. en erstatning på cirka 14 millioner kroner fra Wolmer Møller og andelskassens tidligere bestyrelsesformand.

quote De har ødelagt så mange mennesker, og der forsvundet 22 millioner kroner i andelskapital

Elsebeth Hansen, tidligere bankassistent i Andelskassen J.A.K.

Men erstatningskravet er sidenhen blevet noget mindre, oplyser Wolmer Møllers advokat.

- Erstatningskravet er meget tæt på 1,8 millioner kroner, siger advokat Kim Jensen fra advokatfirmaet Bergenser.

Den tidligere bankdirektør nægter sig dog skyldig.

- Vi fastholder selvfølgelig en frifindelse, siger Wolmer Møller.

Andelskassen J.A.K. i Slagelse
Læs også
J.A.K.-investorer nægtet adgang til andelskassens bøger
Andelskassen J.A.K. i Slagelse
Læs også
J.A.K.-investorer nægtet adgang til andelskassens bøger

Elsebeth Hansen og Sigvald Jensen håber dog på et andet udfald.

- De skal bare dømmes, fordi de har ødelagt så mange mennesker, og der forsvundet 22 millioner kroner i andelskapital. De, som har prøvet at støtte os med andelskassen, har mistet alle deres penge, siger Elsebeth Hansen.

Sagen begynder ved Retten i Glostrup tirsdag den 20. august klokken 09.00. Der ventes at falde dom i sagen til december.


Nyhedsoverblik