Analyse: Her er temaerne i valgkampen

Statsministeren har udskrevet folketingsvalg. Her er en analyse af hvilke temaer, der kommer til at fylde i valgkampen her i regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

5. juni er en politisk festdag, der hylder grundloven. Særligt har de borgerlige partier tradition for at holde valgtaler på denne dag. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sætter alt ind for, at det bliver en borgerlig festdag igen i år.

Danmarks skal til folketingsvalg på grundlovsdag.

Læs også
Så er det nu:
Lars Løkke har udskrevet valg til Folketinget
Læs også
Så er det nu:
Lars Løkke har udskrevet valg til Folketinget

Men hvilken blok har størst chance for, at valgdagen bliver en festdag? Og hvad bliver temaerne? Det giver TV2 ØSTs politiske redaktør, Ivan Nielsen, et bud på her.

Analysen fortsætter under grafikken.

Disse temaer kommer til at præge debatten i valgkampen her i regionen.
Disse temaer kommer til at præge debatten i valgkampen her i regionen. Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Pension

I sidste uge kunne regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti og Radikale Venstre præsentere en ny pensionsaftale, der skal give mulighed for tidlig tilbagetrækning for de, der har været i arbejde længe, og som er nedslidte.

I TV2 ØSTs område er mange beskæftiget med fysisk arbejde. Derfor vurderer politisk redaktør Ivan Nielsen også, at dette kommer til at stå højt på dagsordenen i valgkampen.

- Det er et tema, der allerede er taget godt og grundigt hul på. Tidlig tilbagetrækning, seniorpension eller tidlig folkepension - alt efter hvad man nu vælger at kalde det - bliver også et tema i valgkampen. Og det bliver et af de tungere temaer i vores valgkamp. Der er jo mange i området, som lever af fysisk arbejde, som måske har svært ved at se, at man skal arbejde, til man er 72, siger Ivan Nielsen.

Sundhed

Tidligere på året præsenterede regeringen og Dansk Folkeparti en sundhedsreform, der blandt andet vil nedlægge regionerne og i stedet oprette fem sundhedsforvaltninger.

Læs også
Få overblikket: Hovedpunkterne i regeringens sundhedsplan
Læs også
Få overblikket: Hovedpunkterne i regeringens sundhedsplan

Samtidig har problemer med Sundhedsplatformen og flere skandaler haft stor fokus her i regionen. I valgkampen kommer politikerne også til at diskutere sundhedsområdet.

- Vi har haft en række møgsager. Vi har haft balladen med fyringerne, der var på sygehusene, fordi der manglede penge. Vi har i særdeleshed mangel på praktiserende læger. Og så har der været hele den her brystkræft-screenings-skandale, hvor en masse kvinder ikke fik en ordentlig behandling på Ringsted Sygehus. Så i vores område er der en god grund til at kigge på sundhed, siger Ivan Nielsen.

Udlændinge

Her i regionen har debatten om udlændinge fyldt meget i de seneste måneder. Da regeringen sidste år præsenterede en finanslovsaftale, kunne borgere her i regionen samtidig høre, at regeringen havde planer om at omdanne Lindholm, der i dag huser Veterinærinstituttet, til en ø for udviste, kriminelle udlændinge.

Lindholm
Læs også
Finanslovsaftale:
Udviste asylansøgere skal sendes til nyt udrejsecenter på Lindholm
Lindholm
Læs også
Finanslovsaftale:
Udviste asylansøgere skal sendes til nyt udrejsecenter på Lindholm

Planerne mødte stor kritik, både fra lokalbefolkningen og fra politikere. Blandt andet svømmede Radikale Venstres formand, Morten Østergaard, fra Lindholm til Sjælland for at vise sin modstand til planerne.

- Det kan ikke undgå at blive et tema. Men det er nok ikke helt så stor en vinderhånd for regeringen og Dansk Folkeparti som tidligere, fordi vi jo har den her debat om et udrejsecenter for kriminelle udlændinge ude på Lindholm i Stege Bugt. Det er noget, som har vakt massivt lokal modstand, og jeg tror ikke, at det er en modstand, der kun eksisterer på Sydsjælland. Jeg tror, at det er noget, der smitter af hele vejen op gennem Sjælland, siger Ivan Nielsen.

Transport

Kommunalpolitikere og folketingspolitikere kæmper flere steder i regionen for at skaffe penge til udbygning af transportnettet i deres lokalområde.

I Nordvestsjælland er der blevet kæmpet for en motorvej mellem Holbæk og Kalundborg, og på Sydsjælland bliver der kæmpet for en motorvej til Næstved. I de næste fire uger kommer vi formentligt til at høre meget mere om, hvad folketingskandidaterne vil gøre på transportområdet.

Læs også
Regeringen sætter tidspunkt på byggeri af motorvej til Kalundborg og Næstved
Læs også
Regeringen sætter tidspunkt på byggeri af motorvej til Kalundborg og Næstved

- Det er en evergreen. Regeringen og Dansk Folkeparti har lige spillet ud med et transportudspil til over 110 milliarder flere korner til veje og skinner. Men der vil helt sikker være nogen, der vil sige, at vi skal have nogle af investeringerne tidligere. Der vil være nogen, der siger, at der vil være for mange penge til veje og for få til skinner, siger Ivan Nielsen.

Valg på grundlovsdag

At valget blev udskrevet i denne uge, var ikke nogen kæmpe overraskelse. Til gengæld var overraskelsen lidt større, da statsministeren fra Folketingets talerstol annoncerede, at valgdagen kommer til at falde på grundlovsdag, den 5. juni.

Dermed falder valgdagen sammen med demokratiets festdag. En dag, der især bliver fejret af de borgerlige partier.

- Grundlovsdag er traditionelt de borgerlige partiers 1. maj. Det er der, de borgerlige partier plejer at fejre sig selv og grundloven og holder sine mange taler. Så det er deres hjemmebane. Om det får nogen betydning til stemmeafgivelse, det er jo tvivlsomt, siger Ivan Nielsen.

Valgdagen giver også en længere valgkamp end normalt. Med et valg 5. juni har politikerne fire ugers valgkamp foran sig.

- Det giver statsministeren en god lang valgkamp. En uges tid længere end vi plejer at have. Det har han jo behov for, for han og de blå partier er jo noget bagud i meningsmålingerne.

Artiklen fortsætter under videoen.

 

Mission impossible for Løkke?

De seneste meningsmålinger viser, at Venstre og blå blok er et godt stykke bagud i forhold til Socialdemokratiet og rød blok. Seneste måling, der kommer fra Voxmeter, viser, at rød blok står til 99 mandater, mens blå blok står til 72 mandater.

- Hvis man ser på de målinger, der er lavet, så er det uhyre sjældent, at en blok, der er så langt bagud, som den blå er i øjeblikket, faktisk kan indhente det. Man kan godt flytte nogle stemmer, men de fleste af de stemmer, man flytter, flytter man internt i blokkene. Det er sjældent, at man flytter det hen over midten.

- Så det er noget af en mission impossible, som statsministeren skal på, men han er jo kendt for at være en dygtig mand i en valgkamp, siger Ivan Nielsen.

Her udskriver Lars Løkke Rasmussen (V) valg til Folketinget.

Nyhedsoverblik